Tolga ALCA

Müzik dünyasına 2006 yılında “Utanır İnsan” isimli şarkısıyla giriş yapan, sonrasında “Aşık Kalacak mısın” single çalışması ile dikkatleri üzerine toplayan Deniz Çetin, farklı ses rengi ve yorumuyla müzikseverlerin beğenisini kazanmayı sürdürüyor. Yakın dönemde sözü-müziği yine kendisine ait olan “Sahilde”, “Simsiyah Bir Kalp” bestelerini klip çalışması ile süsleyen müzisyen ile Başkent olarak konuştuk. Gazetemize müzik yolculuğunu anlatan Deniz Çetin, samimi açıklamalar yaparak, “Gitar çalmayı, şarkı söylemeyi sevdim. Kendi sesimi sevdim. Yaşadım, yaşadıklarım bestelerime malzeme oldu. Bir gün gitarı elime aldığımda bu malzeme şarkılara dönüştü. En çok da bu şarkıları sevdim” dedi.

·       Müzik ile yolculuğunuz nasıl başladı?

Müzik yolculuğu erken yaşlarda başladı. Spora, resme, karikatüre meraklıydım ama ne zaman gitar çalmaya başladım, diğer her şey ikinci plana düştü. Gitar hızlı ve baskın bir giriş yaptı hayatıma. Kuzenler arasında da gitar popüler bir enstrümandı, ben de başladım ve hala çalıyorum. İlk başlarda ders aldım ama sonra bıraktım ders almayı... Hep kendi şarkılarımı yapmaya meraklıydım. İlk yaptığım şarkıları halen hatırlıyorum. Komik şarkılardı tabi onlar... 20’li yaşlara gelince bestelerim olgunlaştı artık. İstanbul’da albüm maceralarına giriştik. 2006’da “Utanır İnsan” albümünü 2011’de “Aşık Kalacak mısın” teklisini çıkardım. Son yıllarda ara ara sevdiğim insanlarla şarkılar yaparak sosyal medyada paylaşıyorum. En son kardeşim ve eşi ile birlikte “Sahilde” adında bir şarkı yaptık ve bu şarkımıza bir de klip çektik. Hem şarkıyı hem klibi çok sevdim. Merak ederseniz internette bulabilirsiniz.

“YAŞANMIŞLIK AŞILAYAN BİR ANLATIM...”

·       “Utanır insan” şarkısıyla bir döneme damga vurdunuz. “Aşık kalacak mısın” şarkısı da en iyi slow şarkılar arasında yer kazandı. Size göre bir şarkıyı kalıcı kılan şey nedir?

Güzel bir melodi, anlamlı bir söz, yaşanmışlık aşılayan bir anlatım... Benim için kalıcı olan parçalar hep bu özellikte şarkılar oldular. Bu tarz şarkıları yapmak için de tabi müzik sevgisi, yaşanmışlık, derinlik ve estetik duygu gerekiyor. Ve tabi şarkı üzerinde sıkı ve akıllıca çalışmak.

·       Ülkemiz müzik piyasasında kalıcı olabilmek için tek başına iyi besteler yapmanın da yeterli olmadığını biliyoruz. Müziği kitlelere ulaştırmada sosyal medyanın gücü yadsınamazken geçmiş dönemde bunun zorlukları nelerdi? Sizi bu piyasada en çok ne zorladı? 

Yani birisi için kolay olan başka birisi için çok zor olabiliyor. Benim en büyük avantajım ve bu işleri kovalamamın sebebi kendi şarkılarımı yapabilmem oldu. Kendi şarkılarımı yaptım ve bu şarkıları sevdim. Çoğu kişi için iyi şarkı bulmak, yapmak bir sorun iken bu benim kendi kendime aşabildiğim bir konu oldu. Gel gör ki sen dünyanın en güzel şarkısını da yapsan onu kitlelere tanıtamadıktan, ulaştıramadıktan sonra o şarkı dört duvar arasında kalır. Benim de ilk günden beri yaşadığım zorluk bu oldu açıkçası. Tanıtım yönünden baya eksik kaldı projeler, şarkılar vs… Bana diyorlar ya “piyasada ne biçim insanlar var onlar ortada, sen yoksun…” Onların da tanıtım tarafı güçlü işte…

·       Türk pop müziğindeki son durum hakkında ne düşünüyorsunuz? Özellikle tekrara giren ve kısa dönemde dinlenip kaybolan çok fazla şarkı görüyoruz. Pop müziğin dönemi kapanıyor tezine katılıyor musunuz?

Her hangi bir müzik türünün kapanacağını sanmıyorum. Kuşaktan kuşağa değişiyor pop müzik… Bir önceki kuşak bir sonrakinin müzik zevkini beğenmez. Gençler ne istiyorsa onu dinliyor. Bazı şarkılar kalıcı olur çoğunluğu olmaz. 20’li yaşlarda dinlediğim çoğu sanatçıyı, şarkıyı ben hala dinliyorum. Yeni kuşaklar benim dinlediklerimi dinlese de olur dinlemese de. Yani kim ne dinlemek istiyorsa onu dinlesin, insanların ne dinledikleri beni ilgilendirmiyor açıkçası. Sadece bazen bazı şarkılara denk geliyorum ve kendi kendime diyorum: Ya bu şarkıyı kim dinliyor Allah aşkına? Ya da koskoca adamlar stüdyoya girip bu şarkıyı mı yaptınız diyorum, sonra hayatıma devam ediyorum.

·       Son zamanlarda yükselişe geçen rap müzik tarzı hakkında düşünceleriniz neler? Yapılan işleri teknik olarak nasıl yorumlarsınız? Bu besteler sizi tatmin ediyor mu?

Rap müzik bilgim yok. Rap müzik ile bazen televizyonda, internette, radyoda, orda burda karşılaşıyorum. Dünyada ve Türkiye’de bu işi çok iyi ve eskiden beri yapanlar zaten belli ve kendini kanıtlamış insanlar. Fakat türün çok popülerleşmesi ile yeni çıkan, oldukça genç ve açıkçası sığ görünümlü arkadaşların yaptığı müzikleri pek anlayamıyorum. Garip bir müzik gibi geliyor bana. Tabi bu benim düşüncem. Bu patlayan yeni dalgada bir derinlik, bir birikim, bir ruh, bir “uğraşayım da güzel olsun” düşüncesi hissedemiyorum. Dediğim gibi tamamen benim düşüncem.

“GİTARI VE ŞARKI SÖYLEMEYİ SEVDİM”

·       Bir söz yazarı ve besteci olarak sizin ilham kaynağınız ne oluyor? Her yaşanmışlık bir yeni şarkı üretiminin sebebidir diyebilir miyiz? Yoksa daha profesyonel bir gözle mi bakmak gerekir?

Merakınız olması gerekiyor, bu yönde eğiliminiz olması gerekiyor. Dediğim gibi ben hep kendi şarkılarımı yapmaya meraklıydım ve içimden gelen istek hep bu yönde oldu. Yani bu bilinen bir şey değil tabi ama ben gerçekten dünyanın gelmiş geçmiş en çok müzik dinlemiş insalarından birisi olabilirim. Bugüne değin dinlediğim müzik süresi binlerce saati bulabilir. Birçok tarzdan binlerce şarkıyı çok fazla dinledim. Ve çok fazla etkilendiğim şarkı oldu. Hepsi benim tarzımı oluşturdu. Gitarı sevdim, gitar çalmayı, şarkı söylemeyi sevdim. Kendi sesimi sevdim. Yaşadım, yaşadıklarım bana malzeme oldu, bir gün gitarı elime aldığımda bu malzeme şarkılara dönüştü. En çok da bu şarkıları sevdim.

·       Bazı sosyal medya platformlarında yeni şarkılarınızı genellikle tekli olarak yayınlıyorsunuz. Bu bir tercih mi yoksa gelecek dönemde bir albüm çalışması olacak mı?

Gelecek ne getirir bilinmez. Sevdiğim şarkılar olduğu müddetçe, uygun ortam da oldukça bu şarkıları iyi bir şekilde kaydedip internete koyabiliriz. Başta ailem olmak üzere birlikte müzik yapmaktan mutluluk duyduğum insanlar mevcut hayatımda... Ara ara onlarla şarkılar yapıp internete yüklüyoruz zaten. İstediğimiz müddetçe buna devam edebiliriz. Önemli olan keyfimizin yerinde olması. Keyfimiz yerinde olsun, şarkılar olsa da olur, olmasa da.

·       Sizin gibi müzik yolunu seçmek isteyen genç yeteneklere tavsiyeleriniz neler?

Gençlere tavsiyelerde bulunabilecek bir konumda olduğumu sanmıyorum. Bir arkadaş, abi olarak diyebileceğim tek şey iyi vakit geçirmeye, keyif almaya baksınlar. Büyük tutkuların, isteklerin peşinde kendini heba etmenin bir anlamı yok. Böyle bir hayat güzel olmaz. Olması imkanlı şey kendiliğinden oluyor zaten, olması imkansız şey zaten ulaşılabilir değil. Makul, mantıklı, akıllı, dengeli ve sevginin rehberliğinde olsunlar, hayat denilen bu yolda tatlı tatlı yürüsünler.

Editör: Ezgi Bardakçı