Türünden türüne değişiklik gösteren ve kırmızı-sarı renk tonlarına sahip olan alıç meyvesi, bazı bölgelerde 'yemişen' olarak biliniyor. Görünüş olarak muşmulaya benzediği için kimi bölgelerde ise ekşi muşmula olarak adlandırılıyor. Beypazarı ve çevresinde yaygın olarak yetişen alıç bitkisi, bu bölgenin sembolü haline gelmiş durumda. Dünyada en çok Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da olduğu görülen alıç, ülkemizde ise daha çok kayalık yerlerde, derelere bakan yamaçlarda, çalılıklar içinde ve dağlık bölgelerde kendiliğinden yetişiyor. Ankara'nın neredeyse tüm bölgelerinde yetişebilen bu meyve, birçok hastalığa iyi gelmesiyle biliniyor. Eylül-ekim aylarında tezgahlarda yerini alan alıç, kilogram ile satılabildiği gibi ipe dizilmiş halde askılarda da tüketicilere sunuluyor. Alıç meyvesinin kurutulmuş hali ise yine aktarlardan satın alınabiliniyor. Beypazarlı esnaflar, herkesin bu meyveyi tüketebilmesi için onu asgari ücretle satmaya gayret ediyor.
SEMT PAZARLARINDA YERİNİ ALDI
Ankara'nın Beypazarı ilçesindeki tezgahlarda yerini almaya başlayan alıcın yaklaşık 20 ayrı türü bulunuyor. Bölgede yaşayan bazı kişilerin geçim kaynağı olan ve birçok hastalığa şifa olduğu belirtilen alıç, köylüler tarafından toplanıp, ilçe pazarına getirilerek satılmaya başlandı. Beypazarı ilçesinin ormanlık alanlarında ve vadi kenarlarında ağaçta yetişen koyu sarı veya esmer kırmızı meyveleri olan, çalıya benzer bir ağaçtan çıkan alıç, Beypazarı'nda şehir merkezi başta olmak üzere semt pazarlarının yanı sıra çeşitli cadde ve sokaklarında tezgahlarda müşterilere sunuluyor.
'KURUTUP ÇAYINI YAPIYORUZ'
Alıç meyvesinin sonbahar habercisi olduğunu belirten Beypazarlı esnaf Meryem Elif Ünal, 'Bu bitki Beypazarı'nda yıllardır tüketilir. Eski insanlar bu meyvenin şifa kaynağı olduğunu bilir. Alıç bitkisinin ilaç olarak kullanıldığı da her zaman rivayet edilir. Şu an satışını yaptığımız bu bitkinin iplere dizilmesi çocukların dikkatini çekiyor. Böylesine şifa kaynağı olan bu meyveyi çocukların tüketmesi, onların sağlıkları açısından çok önemli. Çünkü bu bitki beyin gelişimini de olumlu etkiliyor. Alıcı diğer mevsimlerde de tüketmek için kurutup çayını yapabiliyoruz. Alıç çayı tamamen mide dostudur. Sindirimi kolaylaştırıp, mideyi düzenler. Doğal olarak kendiliğinden yetiştiği için bu bölgede yaşayan birçok kişi dağlara çıkıp alıç toplar. Kimisi bundan para kazanır. Ama alıcı tüketen herkes her şeyden önce sağlık kazanır' dedi. Uzmanlar ise alıç meyvesinin faydalarını şöyle sıralıyor: Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda alıç meyvesinin çekirdeklerinin sakinleştirici etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda alıç, kişilerde oluşan endişeyi kaygı halini ve vücuttaki ağrıyı hafifletmeye de yardımcı olmaktadır. Yapılan diğer bir bilimsel araştırmalarda ise alıç meyvesinin yüksek tansiyonu düşürücü etkisi, aynı zamanda şeker hastaları için tansiyonu dengeleyici etkisi olduğu söylenmektedir.
YAĞ YAKTIRIYOR
Alıç meyvesinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bulunduğundan yağ yakıcı etkisinin de olduğu bilinmektedir. Mevsiminde düzenli olarak bir avuç kadar tüketilen alıcın neredeyse tüm hastalıklardan koruyucu etkisi olduğu söyleniyor. Alıç bitkisinin harika bir antioksidan kaynağı olduğunu belirten uzmanlar, bağışıklığı güçlendirerek hastalıklardan kısa süre içerisinde kurtarıcı etkisi bulunduğunu da belirtiyorlar.
İSHALİ HIZLI BİR ŞEKİLDE İYİLEŞTİRİYOR
Alıç küçük bir meyve olmasına rağmen posa açısından da zengindir. Aynı zamanda potasyum kaynağı olan bu meyvenin ishali hızlı bir şekilde iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz ve meyvenin buruk bir tada sahip olmasına neden olan bu tanenler aynı zamanda midenin de düzenli çalışmasını destekliyor ve hazımsızlık, mide ağrıları gibi problemlere son veriyor.
TÜKETİRKEN DOKTORA BAŞVURUN!
Alıç, meyve şeklinde doğrudan tüketilebileceği gibi kurutulmuş haliyle çay yapılarak tüketilebiliyor. Aynı zamanda kurutulmuş yapraklarıyla da çay yapılabilen alıç, bitkisel ilaçların yapımında da sıklıkla kullanılıyor. Alıcı, reçel ve marmelat haline getirilerek tüm yıl sofralarından eksik etmeyenlerin sayısı da hiç az değil. Alıç bitkisinin düzenli kullanımından doğacak kesin bir zarar söz konusu olmazken kalp ve damar rahatsızlığı olanların alıç tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor. Çünkü faydalarında da saydığımız gibi alıç, kalp üzerinde çok etkili bir bitki. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmadığı sürece kalbiyle ilgili sıkıntılı olanların dikkatli olmasında fayda var. Aynı şekilde hamilelik döneminde olan kadınların da tüketmeden önce mutlaka doktorlarına başvurması gerekiyor.
KALP HASTALARI DİKKATLİ OLMALI
Alıcın eski zamanlarda doktorlar tarafından ilaç olarak kullanıldığı herkesçe biliniyor. Dikenli ve bodur ağaçlarda yetişen ve eski zamanlarda şifa niyetine kullanılan alıç, yetiştiği iklimlere göre değişkenlik gösteriyor. Alıç meyvesi düzenli olarak kullanıldığında sağlık için herhangi bir zarar teşkil etmiyor. Ancak ilaç kullananların ve özellikle kalp damar rahatsızlıkları olanların kullanmadan önce uzman bir hekime danışmaları tavsiye ediliyor. Nasıl ki onkoloji hastalarına greyfurt ve nar tüketimi önerilmiyorsa, alıç meyvesi de kalp hastaları için tehlike teşkil edebiliyor.