Damar Hastalıkları Araştırma Derneği (ADHAD) tarafından düzenlenen sergiye Hümanis de destek verdi. Sergiyle ilgili Başkent’e konuşan ADHAD Başkanı Prof. Dr. Serdar Kula, “Bugün burada 5 Mayıs Dünya Pulmoner Hipertansiyon Farkındalık Günü nedeniyle toplumda hastalığın bilinirliğini arttırmak için biraraya geldik ve hastalığı anlatan fotoğraflarımızla halkımızın karşısına çıktık.” dedi. Başkent’e konuşan Fotoğrafçı Filiz Çarkoğlu Erten ise, “İnsan empati yapabilen bir canlı. Hepimiz, birbirimizin duygularını hissedebiliriz. İnsanları ayağa kaldıracak en ufak bir hamle hepimizi etkiliyor. Değişik zamanlarda yorgun oluruz mesela ama bir destekle ayağa kalkarız. Bu sergi de böyle bir empati ürünü. Fotoğraflarla hastalığı anlatarak herkese ulaşmaya çalıştık.” diye konuştu.
Pulmoner Hipertansiyon (PH) farkındalığını artırmak amacıyla Ankara’da düzenlenen etkinlikler devam ediyor. Etkinliklerden biri de 11 Mayıs’a kadar sürecek “Pulmoner (Yalnızlık) Hipertansiyon (Farkındalık)” fotoğraf sergisi oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulus Gençlik Merkezi’nde açılan sergi, Pulmaner Hipertansiyon (PH) hastalarının mücadeleleri ve hastalık sürecinde yaşadıklarını fotoğraflar aracılığıyla anlatıyor. Filiz Çarkoğlu Erten’in çektiği fotoğraflar 11 Mayıs’a kadar görülebilir.
Sergiyle ilgili Başkent’e konuşan Akciğer Damar Hastalıkları Araştırma Derneği (ADHAD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serdar Kula, serginin toplumsal farkındalık çalışmaları açısından çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bugün burada 5 Mayıs Dünya Pulmoner Hipertansiyon Farkındalık Günü nedeniyle toplumda bu hastalığın bilinirliğini artırmak amacıyla biraraya geldik hastalığı anlatan fotoğraflarımızla halkımızın karşısına çıktık. Buradaki fotoğrafların özelliği, her fotoğraftaki model aslında bir tıp öğrencisi olması. Burada hasta fotoğrafı yok. Bu durum da çok özel. Ama bu tıp öğrencileri, geleceğin hekimleri bu hastalığı ve hastaları anlamak adına gerçekten önceden araştırmalar yaptılar ve o hastaların yaşadıklarını, onların problemlerini, hastalığın belirtilerini, günlük hayatlarında nasıl mücadele ettiklerini, özlemlerini anladılar ve anlattılar. Hastalarımız, hastalıkta çok fazla şeyle mücadele ediyor. Örneğin hamile kalmak isteyen bir pulmaner hipertansinyon hastası kadının hamileliği riskli, hastalar istediklerini yiyip içemiyorlar, ya da dans bile edemiyorlar. Bütün bunları bu sergide topluma yansıtmaya çalıştık. Çünkü bu hastalık nadir bir hastalık. Nadir olduğu için kolaylıkla teşhis edilemiyor. Belirtileri de başka hastalıklarla kolaylıkla karışabiliyor. O yüzden toplumdaki herkesin bu hastalığın belirtilerinin farkına varması gerekiyor. Bu hastalıkta ne kadar erken teşhis konulursa, hastalara o kadar çok faydamız dokunuyor. Aksi halde çok hızlı ilerleyen bir hastalık. Teşhisi geç koyarsak, ne yazık ki hastalarımıza faydamız çok az oluyor.”
Fotoğrafçı Filiz Çarkoğlu Erten ise projenin kendisini çok heyecanlandırdığını anlatarak, “Serdar Hoca bu projeyle çalışmaya başladığında çok heyecanlandım, çünkü bir fotoğrafçı olarak bu projeye katkı koymaktan çok mutlu oldum. İnsan empati yapabilen bir canlı, hepimiz, birbirimizin duygularını hissedebiliriz. İnsanları ayağa kaldıracak en ufak bir hamle hepimizi etkiliyor. Değişik zamanlarda yorgun oluruz mesela ama bir destekle ayağa kalkarız. Bu noktada bu sergi için emek harcamak onur vericiydi. Sergi için Serdar hocamla birlikte çalıştık. Tıp öğrenciler modellerimiz olarak kullandık, onlar da fotoğraf kulübünden öğrenciler, aynı zamanda fotoğrafları birlikte çalıştık, çok verimli bir çalışma oldu. Sonuç olarak hastalıkla ilgili en ufak bilgisi olmayan insanların bu hastalığı öğrenmesi için sanatsal fotoğraflar çektik. Fotoğrafların gezilip görülmesi ve farkındalığın artması dileğiyle.”
İnsan sağlığına değer katan projelerin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını söyleyen Humanis Ticari Operasyonlar Genel Müdürü Dr. Yalçın Yaşin de, “Sağlık alanında farkındalık yaratmanın ancak bilimsel veriye dayalı, yenilikçi yaklaşımlarla mümkün olduğuna inanıyoruz” sözleri ile bilimsel verilerin tedavi sürecindeki rolünü vurguladı. Pulmoner Hipertansiyon sıklıkla KOAH ile karıştırıldığına dikkat çeken Dr. Yaşin, “Pulmoner Hipertansiyon hastalığında erken ve doğru teşhis hayati bir öneme sahip. Humanis’in koşulsuz desteğiyle hayata geçen sergi ve Zwift etkinliği, Pulmoner Hipertansiyon konusunda toplumsal farkındalığı artıracak.” diye konuştu.