Yazın olmazsa olmazı yeşil fasulyenin fiyatları Türkiye genelinde rekor kırdı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Ağustos'ta markette fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 56 ile yeşil fasulye olduğunu söyledi. Başkent pazarlarında ise yeşil fasulyenin Ankara’nın üretim yerlerinden Kızılcahamam ile Çubuk ilçe esnafı ise ‘bizimkinin lezzeti daha iyi’ tartışmasını her yıl olduğu gibi yine yapıyor.

www.baskentgazete.com.tr esnafa her iki ürünü de sattığı için hangisinin daha iyi olduğunu sordu. Yeşil fasulye başta olmak üzere birçok ürünün Çayyolu Semt Pazarı’nda fiyatları almış başını gidiyor. Geçen haftalarda marketlerde 69 lira olan yeşil fasulyenin fiyatı semt pazarında 100-150 TL arasında satılıyor.

Ankara’da Cumartesi günleri kurulan Çayyolu Semt Pazarı’nda Kızılcahamam fasulyesinin fiyatı 100 TL olurken, Çubuk fasulyesinin fiyatı ise 120 TL’den tezgahlarda yerini aldı. Bir yeşil fasulye türünde fiyatın diğerlerine göre daha pahalı oluşu dikkatimizi çekiyor. Mersin Erdemli’den gelen ‘boncuk’ fasulye, onun kilogram fiyatı 150 TL’yi buluyor.

Esnaf Ozan Dara’ya tezgahındaki ürünün diğer yeşil fasulyelere göre neden daha pahalı oluşunu sorduk. Esnaf Ozan Dara, “Bizim bu ürün Mersin Erdemli’den geliyor ‘boncuk’ fasulye olarak biliniyor. Lezzeti çok farklıdır. Çabuk pişer” diyor. “Kışlık olarak dolaplarda saklanabiliyor mu?” sorumuza da Ozan Dara, “Tabi dolaplara konulabilir. Domates suyu ile pişirilmesi gerekiyor. Ağız tadıyla lezzetle yiyeceksin ve teşekküre geleceksin” sözleriyle de ürününü övüyor.

Ozan Ve Maruf Dara

FASULYELER NE KIZILCAHAMAM’IN NE DE ÇUBUK’UN…

Ozan Dara’nın babası Maruf Dara’ya da “Yeşil fasulyede Kızılcahamam mı, Çubuk mu” sorumuzu yöneltiyoruz. Maruf Dara, “Kızılcahamam ve Çubuk’tan artık eskisi kadar fazla miktarda fasulye gelmiyor. Pazarlarda hem Kızılcahamam hem de Çubuk diye satılan fasulyeler Afyonkarahisar’dan geliyor” dedi. Kızılcahamam’ın eskiden fasulye üretiminde tanınan bilinen bir bölge olduğunu hatırlatan Maruf Dara, “Sıcak ve soğuk suyu ile bilinen Kızılcahamam’ın fasulyesi meşhurdu. Ama artık kalmadı. 1990’lı yıllarda gerçekten güzel fasulye idi. Ancak artık yok pazarlarda satılacak kadar üretilmiyor. O nedenle biz Mersin Erdemli’den ‘boncuk fasulye getiriyoruz” diyor.

HAVALAR ISINDI TARLADA ÜRÜNLER YANDI

Maruf Dara geçen haftaya göre bu hafta yeşil fasulyede fiyatların yükselmesinin temel nedenlerinden birinin de hava sıcaklığı olduğunu söylüyor. Tarlalarda ürünlerin yandığını belirten Maruf Dara, “Az çıktı yeşil fasulye o nedenle pazarlara az gelince fiyatı arttı. Köylü de az ürün satarak bütün ekiminin maliyetini çıkarmak istediği için üzerine fiyat farkı ekledi. Bir de bizler ekleyince fiyatlar yükseldi” sözleriyle anlatıyor.

Çayyolu semt pazarındaki yüksek fiyatlardan biri olan barbunyanın kilosu ise 150 lirayı buluyor. Ege’den geldiği söylenen barbunya ‘kınalı’ olarak nitelendiriliyor. Yine yüksek fiyatlı ürünler arasında bamya da yerini alıyor. Bamya ise “Bursa’dan ‘çiçek bamya” olarak nitelendirilen bir ürün. Onun da kilosu 250 TL olarak tezgahlarda yer alıyor.

Özcan Özden

Çayyolu Semt Pazarı’nda pazarcılık yapan bir başka esnaf Özcan Özden ‘yeşil fasulyede Kızılcahamam mı Çubuk mu’ sorumuza şu yanıtı veriyor:

“Dönemine göre her iki ürün de lezzetli. Mevsimine göre değişiyor. Haziran ayından itibaren Kızılcahamam’ın yeşil fasulyesi lezzetli oluyor. Ağustos ayı başından itibaren Çubuk tarafında üretilen yeşil fasulye lezzetli oluyor. Sıcaklar artıkça Kızılcahamam’ın fasulyesi bu aylarda artık kartlaşıyor. Çubuk’un yeşil fasulyesi yeni çıkmaya başladığı için daha taze oluyor ve lezzetli oluyor” dedi. “Yeşil fasulyenin kışlık hazırlığı da şimdiden yapılmalı mı?” sorumuza da Özden, “Artık kurutmalık zamanı, şu an dolaplara konulması zamanıdır” diyor.

I M G 20250825 W A0006-1

HER DOMATES ‘AYAŞ’ DEĞİL

Ankara’nın Ayaş Domatesinin de pazarlarda ciddi fiyat farkının olduğu görülüyor. Kilogramı 40 TL’ye satılan Ayaş Domatesi de var, 15 TL’den satılan da var. Biz de bunu yine pazarcı esnafı Özcan Özden’e sorduk. Özden, ikinin de Ayaş olmadığını söylüyor. 15 TL’den satılan ürünün aslında Eskişehir’den geldiğini belirtiyor. Ayaş Domatesi’nin yerinde 15 TL’den verilmediğini de vurgulayan Özden, “Ayaş’ta 15 TL’ye bulabilirsen ben hepsini alırım” diyor.

Maruf Dara ise Ayaş’ta arazi kiraladığını belirterek Ayaş Domatesi yetiştiriciliği yaptığını söylüyor. Kendi ürününü de 3 kilosu 100 TL’den sattığını anlatıyor.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU