“Günün Getirdikleri” karma resim sergisi İsmail Altınok Sanat Merkezi’nde 7 Haziran tarihine kadar görülebilecek. Sergide özgün ifade biçimleri ile sanat üreten 16 sanatçı yer alıyor.  Sergide Ağıt Uğur Uludağ, Beşir Bayar, Birsen Küpeli, Günsu Saraçoğlu, Hülya Yücel, Mehmet Babat, Mehmet Yücel, Melahat Şener, Nisan Bıyık, Özlem Cebecioğlu, Pelin Çelik, Seda Akın, Serdal Yerli, Sezen Karabulut, Sibel Keçeli ve Zafer Dilekçi’nin çalışmaları bulunuyor. Serginin Organizatörü Mehmet Babat, çağın karmaşık dokusunu, renklerle ve formlarla işleyerek izleyicisine bir zaman yolculuğu sunduğunu belirterek, “Günümüzün hızla değişen dünyasında, sanatın da yönü ve dili sürekli evrim geçiriyor. Sergide, geleneksel teknikler modern ifadelerle birleşerek yeni bir estetik dil oluşturuldu. Dijital çağın izleri, geleneksel tuvalin ötesine geçerek sanat eserlerine yeni bir boyut kazanmış oldu. 16 sanatçının yer aldığı çok güzel bir sergi yapmış olduk.” dedi.

• Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Mehmet Babat kimdir?

1989 yılında Van’da doğdum. İlkokulu Van’da, Ortaokulu Yalova’da, liseyi ise Zonguldak’ta Ereğli Erdemir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde tamamladım. Eğitim kurumu kadar içindeki öğretmenleri de önemlidir. Öğretmen öğrenciye resmi sevdirirken aynı zamanda onu resimden uzaklaştırabilir. Bu konuda şanslıydım. Bütün hocalarımın ismini yazsam yeridir. Eğitim sürecimde şanslıydım çok değerli hocalarım oldu.2009 yılında lise bittikten sonra aynı yıl Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’nın yetenek sınavını kazandım ve 2013 yılında üniversiteden mezun oldum. Asıl sanat yaşamı okul bitince başlıyor. Bir tema etrafında resim yapmaya başlama sürecim üniversite ikinci sınıfta başlamıştı. Belli aralıklarla inşaat alanlarına gidip yazları çalışıp o süreci iyice benimsemiş oldum. Okul bittikten sonra 2014 yılında katıldığım Portakal Çiçeği Uluslararası Sanat yeni mezun bir öğrenci için dönüm noktalarından biriydi. Ardından İzmir İş Sanat Galerisinde kişisel sergi, Peker Sanat Ödüllerinde mansiyon ödülü, ardından Şefik Bursalı Resim Yarışmalarından mansiyon ve başarı ödülü, Turgut Pura Vakfı, DYO sanat ödüller, uluslararası bir yarışmada dünya finalisti gibi seçme ödüller kazandım. Önemli dönüm noktalarından biri de buydu. Bu sürece kadar yedi kişisel sergi uluslararası çalıştay karma sergi,  İtalya’da fuar ödülü gibi birçok projede yer aldım. Çalışmalarıma hala Ankara’daki atölyemde devam ediyorum.

“DERE KENARINDAN ÇIKARDIĞIM KİLLERLE EV VE KENDİ ŞEHRİMİ İNŞA EDERDİM”

•  Resim sanatına sizi hangi anganjmanlar çekmiştir? Siz mi resmin peşinden giderek buluştunuz yoksa resim mi gelip sizi buldu?

Aslında ikisi içi içe bir süreç, yetenek doğuştan bazı insanlara yüklenen bir özelliktir. O şanslı insanlardan biri de benim sanırım. İlkokul dönemlerinde kendimde bir şeylerin varlığını hissediyordum, karma bir sınıfta ilkokulu okudum. Birçoğumuz yapmıştır mutlaka bende defterimin üst ve alt boşluklarına resimler yaparak büyüdüm. Çok bilinçli olmasa da o zamanlarda yaptığım resimlere ışık-gölge yapıyordum. Dere kenarından çıkardığım killeri küpler şeklinde hazırlayıp güneşte kurutup sonra evler ve kendi şehrimi inşa ederdim. Ortaokul sürecinde öğretmenim beni fark edip sanat yolculuğumu başlatmış ve kovalama sırası bana geçmişti. Resmin peşinden koşarak bugünkü Mehmet Babat oldum.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GENÇ SANATÇI ALANINA DÖNÜŞTÜK”

•  “Günün Getirdikleri” karma resim sergisinden bize bahsedebilir misiniz?

Biraz ‘Yeni Nesil Sanat Alanı’ndan bahsetmek istiyorum. 2012 yılında “Ankara Buluşmaları” diye yola çıktığım ve her geçen gün kendini yenileyen bugün Türkiye’nin en büyük genç sanatçı inisiyatifine dönüştü. Genç sanatçılara kendilerini ifade etme olanağı sağlandı. 2012 yıllarında çok yetenekli olmanıza rağmen kimse sizi görmez ve imkân tanımazdı. Bu durumdan yola çıkarak kendimize imkânlar yarattık.İlk başlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı ve belediye galerilerinde sergi açma imkânları buluyorduk. Kendilerine çok teşekkür etmek istiyorum tüm arkadaşlarım adına. Bizim için çok büyük bir kilometre taşı oldular. Şimdi ise Türkiye’nin en büyük genç sanatçı alanına dönüştük. Bugün üniversitelerin güzel sanat bölümlerinin resim, heykel, seramik ve yeni medya alanlarında sanat üretimi yapan kendi içinde yönetim kurulu olan 350 sanatçının ‘A Takımı’ 100 sanatçının ‘B’ 100 Sanatçının ‘C’ takımı olacak şeklide kocaman bir aileyiz.

“En önemli ilham kaynağım doğa” “En önemli ilham kaynağım doğa”

Yöneticilerimiz, Büşra Atekinoğlu Babat, Mehmet Babat, Beşir Bayar, Ağıt Uğur Uludağ. Birçok sergi, sanat fuarı ve çalıştaylarda yer aldık bunlardan biride  “Günün Getirdikleri” karma resim sergisi. Ankara’da bulunan İsmail Altınok Sanat Merkezinde 14 Mayıs-7 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleşen sergimiz, çağın karmaşık dokusunu, renklerle ve formlarla işleyerek izleyicisine bir zaman yolculuğu sunuyor. Günümüzün hızla değişen dünyasında, sanatın da yönü ve dili sürekli evrim geçiriyor. Sergide, geleneksel teknikler modern ifadelerle birleşerek yeni bir estetik dil oluşturuldu. Dijital çağın izleri, geleneksel tuvalin ötesine geçerek sanat eserlerine yeni bir boyut kazanmış oldu. 16 sanatçının yer aldığı çok güzel bir sergi yapmış olduk.

SERGİDE 16 SANATÇININ ÇALIŞMALARI BULUNUYOR

•  Sergide kimler var?

Sergide özgün ifade biçimleri ile sanat üreten 16 sanatçı yer alıyor. Sergide Ağıt Uğur Uludağ, Beşir Bayar, Birsen Küpeli, Günsu Saraçoğlu, Hülya Yücel, Mehmet Babat, Mehmet Yücel, Melahat Şener, Nisan Bıyık, Özlem Cebecioğlu, Pelin Çelik, Seda Akın, Serdal Yerli, Sezen Karabulut, Sibel Keçeli ve Zafer Dilekçi’nin çalışmaları bulunuyor.

•  Nasıl bir araya geldiniz?

Yeni Nesil Sanat Alanı organize olan büyük bir gruptur. Düzenlenecek sergiye göre yöneticilerimizce sanatçılar belirleniyor ve sanatçılarımızla istişare yapılır uygunluk durumlarına göre bir araya geliriz.

•  Sergiye dair izleyicinin yaklaşımı ve tepkileri neler?

Yaptığımız bütün sergiler çok dolu ve coşkulu geçer. Bu sergide de aynı heyecanı paylaştık. Kıymetli bir sanat merkezinde olmanın coşkusu ayrıydı elbette. Yoğun bir ilgi ile İsmail Altınok Sanat Merkezi bize çok güzel ev sahipliği yaptı. Kendilerine çok teşekkür ediyorum tüm arkadaşlarım adına.

•  Türk resim sanatında kendinizi ait hissettiğiniz herhangi bir ekol mevcut mudur yoksa herhangi bir yere ait olmadan sadece kendi dünyanızı yansıtmayı mı yeğliyorsunuz?

Sanat ekolleri her dönem önemli olmuştur. Benzer düşünceler paylaşan sanatçıları bir çatı altında toplamıştır ve birbirlerini beslemişlerdir. Dijital bir çağda olmamız hızlıca değişen dinamiklere şahit oluyoruz. Bu durum biraz daha kendi dünyamda olmama sebep oluyor, duyarlılık gösterdiğim kent ve doğa ilişkisi üzerine eserler üretiyorum. Çalışmalarım (Ekspresyonizm) akıma daha yakındır.

• Türkiye’nin genç kuşak ressamlarından biri olarak sanat ve tasarım ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dönemin olanakları açısından sanat ve tasarım evrensel bir etkileşim içindedir. En uzak noktadaki gelişmeyi aynı anda görme ve izleme imkânımız oluyor. Bu durum sanatçılar içinde geçerlidir. Fikir alışverişi etkileşimleri, paylaşımları ortaya çıkacak eserleri de olumlu anlamda etkiler.

“GENÇLER DESTEKLENMELİ YENİ SOLUKLAR YARATILMALIDIR”

•  Kimleri daha yakından izliyor ve takdir ediyorsunuz? Resim galericiliğinin durumuna ilişkin neler söylemek isterdiniz?

Sanat galerileri ticari kimlikleri olan mekânlardır, elbette kendilerine göre bir tutum sergileyecekler anlayışla karşılıyorum ancak diğer yandan yüklendikleri misyonunda göz ardı etmemelidirler. Bir ülkenin sanatı oradan geçer ve olgunlaşır. Sanatçıyı destekler nitelikte olmaları gerekiyor, sanatçı, sanat galerisi, koleksiyoner gibi çok yönlü bir süreç yaşıyoruz. Bunlardan birini eksik düşünemeyiz. Her şey ticaret değil gençleri desteklemeli yeni soluklar yaratmalıdırlar. Ülkemizde çok iyi sanat destekçileri, büyük koleksiyonerler var bunları inkâr edemeyiz iyi ki varlar. Bunlardan biri yakından tanıdığım Sualp Güreşçioğlu’dur. 10 yıl önce tanıştığımızda benzer bir anlayışa sahip olduğumuzu fark ettim. Sanata ve genç sanatçılara desteği inkâr edilemez.

• Yakın zamanda gerçekleştirmeyi düşündüğünüz yeni bir proje veya sergi var mı?

Etkinliklerimizi yıllık planlarımızı bu kapsamda gerçekleşmesini beklediğimiz Bodrum Sanat Fuarı var Temmuz 2024’te. Yine yakın tarihlerde Bodrum’da karma bir sergimiz var. Kısa bir ara verip eylül ekim aylarında İzmir’de bulunan Eskiİz Sanat Galerisinde sergi sezonunu açmış olacağız. Ardından geleneksel hale gelen küçük işler sergimiz İstanbul’un önde gelen sanat galerilerinden Galeri Kambur’da gerçekleşecek.

Muhabir: Makbule AKGÜL