Keçeci’nin atık malzemelerden yaptığı eserleri Ankara Çevrefest etkinliğine gelenlerin ilgi odağı oldu. 

Ankara Millet Bahçesi’nde kurulan Çevrefest etkinliği renkli görüntülere de ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin farklı illerinden gelen belediyeler, Çevrefest kapsamında proje ve çalışmalarını tanıtma imkanına kavuştu.

Aşurenin maliyeti yüzde 100 arttı Aşurenin maliyeti yüzde 100 arttı

“AMACIM TÜRK BÜYÜKLERİNİ GENÇLERE ANLATMAK”

Sara Hatun, Seyit Onbaşı, Gazzeli çocuk, Elazığlı Gakko Osman… Rüçhan Keçeci’nin Çevrefest’te sergilediği eserlerden sadece birkaçı. Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi olan Rüçhan Keçeci, 16 yıldır atölyesinde atık malzemelere hayat veriyor. 300’ün üzerinde esere imza atan Keçeci, Türkiye’nin bu alandaki öncü isimlerinden.  

Elazığ’da yaşayan Rüçhan Keçeci, ‘atık malzeme benim enstrümanım oldu’ dediği doğadaki atık metalleri sanat eserine çeviriyor. Atık metal ve demirlerden El Cezeri heykelli güneş saati, Mustafa Kemal Atatürk büstü, Elâzığ yöresine ait halk oyunları oyuncuları, bank, masa, sandalye ve 3 boyutlu tasarımlar yapıyor. Eserlerin süresi 1-1,5 ayını alıyor.

Keçeci, yöresel figürler ve Türk kahramanlarına da hayat veriyor. Bilinen en eski diplomat kadın Sara hatun, Seyit Onbaşı çalışmalarından birkaçı. Keçeci hem gençlere Türk büyüklerini tanıtmak ve anlatmak hem de atık malzemenin önemine dikkat çekmeyi amaçladığını söylüyor. 

KONUSU VE KONSEPTİ OLAN BİR MÜZE HAYALİ

Elazığ’da 12 dönümlük bir geri dönüşüm parkını da hayata geçiren Keçeci, yurt içi ve yurt dışında çok sayıda ödülün de sahibi.  Eserlerini işlerken sosyal ve kültürel mesajlar vermeyi de ihmal etmeyen usta sanatçının hayallerinin arasında atık malzemelerden oluşan bir müze açma fikri var: “Eserlerimi yapıyorum ve bunları bir müze şeklinde sonuçlandırmak istiyorum. Kendi imkanlarımla buraya kadar getirebildim, ancak maddi destek alabilirsem dünyada ilk defa sıfır atık veya atık malzemelerden yapılmış bir konsepte sahip müzenin hayaliyle çalışıyorum" şeklinde konuştu.

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI