Keçiören Belediyesi tarafından 18 Temmuz 2003’te temeli atılan 197 metre uzunluğundaki Atatürk Cumhuriyet Kulesi, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Yapımında Türk mimar ve mühendislerin çalıştığı, Türk kültürünün ortak mirası “Selçuklu yıldızı” ile taçlandırılan kule, ışıklandırma ve led ekran sistemiyle başkentin yeni sembolleri arasında yerini aldı.

Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı Merih Karayol, Atatürk Cumhuriyet Kulesi proje koordinatörü. Kendisi aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri Abudabi ve Dubai’de dönemin önemli projelerinde yer almış bir isim.  Zadco-Gasco Headquarters, Emirates Towers, Fairmont Sheikh Zayed Road, Dubai Havaalanı, Burj Al Arab, Abu Dhabi Trade Center ve National Bank of Abu Dhabi HQ ve Mısır’da Kahire Nil nehri kıyısında 40 katlı Fairmont Hotel gibi projelerin müdürü olarak önemli işlere imza atmış kendisi.

Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı Karayol’un son imzası ise Atatürk Cumhuriyet Kulesi. Temelinden bu yana projede yer alan isimle hem kuleyi gezdik hem de yapımı 20 yıla yakın süren eserle ilgili bilgi aldık.

-Cumhuriyet Kulesi fikri nasıl ortaya çıktı?

Cumhuriyet Kulesi Turgut Bey’in tamamen kendi projesi. İkinci döneminde düşündüğü bir projeydi. ‘Keçiören’i nasıl daha cazip bir hale getirebilirim’ sorusundan yola çıkarak, Çankaya’da şehrin simgelerinden Atakule örnek alınarak kule fikri ortaya çıkıyor.  Atakule’nin mimarı Ragıp Buluç Bey’i buluyorlar. Şehre simge olacak bir şey düşündüklerini söylüyorlar ve temeli atılıyor.

-Temel atılıyor ancak kulenin bitimi neredeyse 20 yılı buluyor. Neden?

Her projenin bir talihi vardır, insan gibi. Bazı projeler talihli olmaz. Bazısı nasıl başlarsa öyle biter. Bu projede başımıza gelmeyen kalmadı; ama inat ettik. Bunu biz bitirirsek bitiririz dedik. Temelini attıktan sonra döner restoran kısmına kadar getirdik; ama Turgut Bey’in süresi bitti. 2009’daki süresi bitince daha sonraki gelen belediye başkanı yapıp bitirseydi o açardı. 10 yıl boyunca o yapmadı. Turgut Bey yeniden gelince ‘hadi’ dedik.

Buranın ilk ihalesi 2886 sayılı ihale kanunuduydu. 2886 projesi şöyle bir esneklik veriyordu bize. Projeyi sonradan yaptırabiliyorum. Yaptırdıktan sonra bir taraftan iş ilerleyebiliyordu. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na göre göre biz ihaleye çıkmadan önce bütün uygulama projeleri yaptırmak zorundaydık. O da bizim zamanımızı aldı. Bir seneyi geçti yani, ihaleye çıktık.

-Kulenin ismi belli miydi?

Evet ilk temeli atıldığında Cumhuriyet Kulesi olarak belliydi. Atakule’nin karşısına ne verebilirdik diye düşündük. Cumhuriyet kulesi denildi. Bu yıl Turgut Bey, ‘Atatürk Cumhuriyet kulesi’ olarak belirledi ismini. 100. yıla yetişmesi de ayrı bir gurur oldu. 

-Kulenin özelliklerinden bahseder misiniz?

Kule üç bodrum katı ve 21 normal katı ile toplamda 197 metre yüksekliğinde. Özgürlük Heykeli’nin yüksekliği, kaidesi dahil yaklaşık 93 metre civarındadır. İki adet özgürlük heykeli üst üste gelse bile Atatürk Cumhuriyet Kulesinin yüksekliğine erişemeyecektir. Dünya dışı varlıklar tarafından inşa edildiğine inanılan Giza Piramidi 146 metre iken 197 metrelik kule tamamen yerli malı olup Türk mimar ve mühendisler tarafından inşa edildi.

-Kulenin teknik özelliklerinden bahseder misiniz?

Kule, 110 ton ağırlığında çelik. Çelik yapı, Metal yapı tarafından yapıldı. Metal yapı dünyada ilk üç firmadan biri sadece özel projeler için çalışıyorlar. Bu yapıda kullanılan işçilik bir ilçe belediye için çok üst düzey bir proje.  Pandemi sadece insanları değil işleri de etkiledi. Pandemi bittiğinde her şeyin fiyatı beş katına çıktı.  Burada görmüş olduğunuz çoğu şey birinci sınıf. Dünyanın en iyi camı Guardian. Amerikan firmasının Almanya’daki fabrikasında üretildi bu camlar. Dünyanın en iyi camını kullandık burada. Çelik kalitesi de işçiliği de oldukça iyi bir eser burası. Bütün malzemeler birinci sınıf. Altı farklı müteahhitlik firmasıyla çalıştık. Boyalar yangına karşı korunaklı. Kullanılan malzemeler alev almayan malzemeler.

-Kule toplam ne kadara mal oldu?

350 milyon civarında bir maliyet.

-Keçiören halkının çok uzun süre beklediği bir projeydi. Bu anlamda halkın beklentisini karşılayacak mı?

Fazlasıyla karşılayacak. 2 gündür asansörlerin önünde kuyruklar vardı insanlar merak ediyor.

-Kulenin içerisinde neler yer alıyor?

Bodrum katta bin metrekarelik bir alanda, her bir köşesi bilgi ve hikayelerle dolu bir kütüphane bulunuyor. Ergonomik, sessiz ve kaliteli bir çalışma ortamı sunan kütüphanemizden tüm halkımız faydalanabilir. 2. ve 3. Bodrum katlarında ise, 520 metrekarelik bir alanda spor salonu, sauna, hamam ve masaj odaları var.

Zemin katta, Selçuklu yıldızı desenleriyle süslenmiş, özel tasarım 620 metrekarelik mermer döşemelerle karşılanıyorsunuz. Aynı zamanda, modern ve şık bir nikah salonu da burada yer alıyor.

2. katta kafeterya, 3. katta bir sergi salonu, 4. katta ise ışıklı kubbe teras katı ve heykel katları bulunuyor.

“İnsan sevdiği meslekte başarılıdır” “İnsan sevdiği meslekte başarılıdır”

12.katta yer alan "Cinedome" ile çocuklar ve gençler için bir planetaryum tecrübesi sunuyoruz. Bu kat, uzay temasında tasarlanmış ve evrenin sırlarını keşfetmek isteyen her yaştan ziyaretçi için unutulmaz anlar vaat ediyor.

134 ve 137 metre yüksekliklerindeki seyir kafemiz ve 19. Katta bulunan döner restoranımızda, 104 kişiye kadar misafirlerimiz, 365 derece panoramik manzara eşliğinde lezzetli yemeklerin tadını çıkarabilir. Ve kulenin zirvesindeki nikah salonu... 152 metre yükseklikte, adeta bulutların üzerinde, Ankara'nın panoramik manzarası eşliğinde evet deme fırsatı sunuyor.

Fotoğraflar: Muhammed Ali YAHŞİ

Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI