www.baskentgazete.com.tr 4 gün sonra kutlanacak Kurban Bayramı’nda kesilecek kurbanlıkların fiyatlarını topladı. Sarıkamış’tan gelen besici Hacı Bora, kurbanlıklar için taleplerin oldukça iyi olduğunu söyledi. Satışların memnun ettiğini söyleyen Bora, dana fiyatının 120 bin 200 bin arasında olduğunu söyledi. Düve/tosun olarak bilinen 1 yaşını doldurmuş kurbanlık fiyatının ise 110-195 bin lira arasında fiyatlandırdıklarını anlattı.

Danaların canlı olarak 600-650 kilo olduğunu söyleyen Hacı Bora, kesildikten sonra 300-350 kilo net ağırlığının kaldığın kaydetti. Düvelerini ise 300 kilogram civarlarında olduğunu dile getiren Hacı Bora, kesildikten sonra 150-170 kilogram net et kaldığını söyledi. Erkek danaların düvelere göre daha fazla et verdiğini de vurguladı.

Kurban seçiminde vatandaşların nelere dikkat etmeleri gerektiğine ilişkin olarak da Hacı Bora, “Hayvan parlak olmalı, kapak atması olmamalı. Mala baktığınızda içinize sinmeli sevmelisiniz. Tüyü düzgün olmalı. Hasta olmadığı belli olmalı” sözleriyle anlattı. Hacı Bora satışa getirdiği kurbanlıkları arasında ‘süt ineğinin’ olmadığını da özellikle belirtti.

Besici Ali Gever ise kurbanlıkları Sincan Yenikent’ten getirdiğini söyledi. Fiyatları konusunda bilgi veren Gever, 7 kişilik ortaklı boğa türü hayvanların 650-700 kilogram arasında yer aldığını, 350 kilo arasında eti olduğunu ve fiyatının da 180-200 bin lira arasında olduğunu belirtti. Ali Gever de alıcıların dişi kapaklarına bakmaları gerektiğini belirttikten sonra, “Hayvan sakat olmayacak, gözü görecek, hastalık olmayacak” diye anlattı.

Kars Sarıkamış’tan Sincan Çimşit Köyü’ne kurbanlık getiren bir başka besici Emin Bora da her yıl Sincan Çimşit pazarına kurbanlık hayvan getirdiğini söyledi. Yaklaşık 25 yıldır bu bölgeye hayvan getirdiğini anlatan Emin Bora, “Bu Sincan halkını seviyoruz. Onlara hizmet yapıyoruz. Bizim Sarıkamış’ın gür otlarından, yaylalarından getirdiğimiz kurbanlıkları 2 yıl otlatıyoruz yaylalarda. Son 4-5 ay ise arpa, yulaf, yonca ile besiye çekiyoruz. Sonra buraya getiriyoruz” diye anlattı.

Emin Bora, ortağı Sarıkamış Çolaklı Köyü’nden Mahmuthan Aras ile bu yıl 54 hayvan getirdiğini belirterek, “Şükür biz burada tanınıyoruz, müşteri malımızın etinden memnun, her yıl biz erkeden gelirdik, bayrama 20 gün kala bütün kurbanlıkları satardık. Bu yıl biraz geç kaldık. Birkaç tane kaldı” dedi.

Fiyatları konusunda da bilgi veren Emin Bora, Sincan’daki kurbanlıkların Kars/Sarıkamış’taki fiyatlar seviyesinde olduğunu belirterek, “70 bin liralık düve de var ama kurban vasfını taşımıyor. Boğaları 110-150-210 bin lira arasında satıyoruz. 110 bin liralık hayvanımız 400 kilo canlı ağırlıktadır. Bu kesildikten sonra 170-200 kilogram et bırakır” sözleriyle anlattı.

Hayvan alırken neye dikkat edilmeli?

Kurbanlık hayvan alırken göz önünde bulundurulması gereken bazı hayati detaylar vardır. Hayvanın küpesi olmalı, çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış olmamalıdır. Ayrıca kıllarının parlak ve canlı, gözlerinin ışıltılı, hareketlerinin normal olması beklenir.

Kurbanlık hayvanın kapak atması, diş dökmesi anlamına geliyor. Özellikle büyükbaş hayvanların öndeki alt iki kişinin 2 yaşına ulaştıktan sonra dökülmesi, kapak attı olarak tanımlanıyor. Bu bakımdan kurbanlık hayvanın kapak atması, kurbanlık için o hayvanın seçilmesi adına oldukça önemli bulunuyor.

Burun akıntısı, pis kokulu ishal, nefes darlığı, öksürük ve yara gibi belirtiler, hayvanın sağlıksız olduğunu gösterir. Kurbanlık olarak mümkünse erkek hayvanlar tercih edilmelidir; bu, hayvan varlığının devamlılığı açısından önemlidir.

Kurbanlıkların yaşının doğru tespit edilmesi esastır. En güvenilir yöntem çiftlik kayıtlarıdır. Bu kayıtlar yoksa diş gelişimi kontrol edilerek yaş tahmini yapılır. Sığır ve mandalarda alt çenede iki kalıcı kesici dişin bulunması, hayvanın iki yaşını doldurduğunu gösterir. Koyunlarda ise dış görünüş, altı aydan büyük olması ve yetişkin koyun kadar gelişmiş olması yeterlidir. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın “TarımCebimde” uygulaması ile hayvanın yaşı ve türü kolayca sorgulanabilir.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU