Ahmet Özkaya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Basın Müşaviri Bülent Kaya tarafından düzenlenen “Gündem Enerji” Programında Türkiye’nin enerjideki son halini değerlendirdi. Özkaya enerjide Türkiye’nin ithal eden bir konumda olduğunu vurgularken, bu kapsamda doğalgazın neredeyse tamamına yakınını petrolde de yüzde 90'ını ithal eden bir ülke olduğumuza işaret etti. Özkaya, “Her yıl ithalat için harcadığımız kaynaklar 2022'de biliyorsunuz 96 milyardı. 2023'te 70 milyar dolar civarındaydı. Düşüyor yani” tespiti yaptı. Ancak söz konusu düşüşün de tükettiğimiz miktarın azalmasından değil, uluslararası emtia fiyatlarının düşmesinin bir sonucu olduğunu da dile getirdi.

Türkiye’nin yenilenebilir enerjide son 20 yılda özellikle 2001'deki elektrik piyasası kanunuyla aslında çok önemli yol alındığını dile getiren Özkaya, “2001'de mesela rüzgar ve güneş sıfırdı. Bugün geldiğimiz noktada rüzgar ve güneş kurulu gücümüz 35 bin megavatı aştı. Bu ne demek? Yani 118 bin megavatın 35 bini bugün sadece rüzgar ve güneşten. 13 bini rüzgar 22 bin megavatı güneş ve bunun da çok önemli bir kısmı aslında lisanssız piyasa faaliyeti dediğimiz biraz öncesinde de dediniz ya çatısında cephesinde kendi ihtiyacı için kullanan tüketicilerimizden ve sanayicilerimizin kendi ihtiyacı için kurdukları santrallerden” ifadelerini kullandı.

“Biz burada yavaş mı ilerliyoruz?” sorusunu da yönelten Özkaya şöyle devam etti: “Aslında biz emin adımlarla dengeli bir şekilde ilerliyoruz. Bu dengeli bir şekilde ifadesinin aslında altını çizmek istiyorum. Biz enerji arz güvenliğimizi tamamen yenilenebilir enerji odaklı yönetemeyiz. Ancak en nihayetinde talebimizle beraber yürütmemiz lazım. Talep artmadığı sürece siz daha fazla yenilenebilir yaptığınızda sistemi işleten sistem operatörleri ister istemez bu kesikli kaynakları bir baz yük ile dengelemesi lazım” değerlendirmesi yaptı.

Muhabir: Cemil Cahit Saraçoğlu