Tolga ALCA
Ankara’nın artık her bölgesinde doğalgaz kullanımı yaygınlaştı. Teknolojik gelişmeler, birçok mesleği öldürdüğü gibi, tarihi uzun yıllara dayanan sobacılık mesleğini de neredeyse yok etti. Ulus tarihi Sobacılar Çarşısı’ndaki esnaflar, artık sobacılık mesleğinin bittiğini mangal malzemeleri gibi yan ürünleri satarak geçinmeye çalıştıklarını söyledi.
“DOĞALGAZ, SATIŞLARIMIZI DÜŞÜRDÜ''
Sobacılar Çarşısı esnaflarından 54 yaşındaki Ferhat Yazıcı, 13 yaşından beri sobacılıkla geçimini sağlıyor. Son dönemlerde satışlarında ciddi azalmalar olduğunu belirten Yazıcı, sorunlarını şöyle dile getirdi: “Uzun yılardır Ulus Sobacılar Çarşısı’nda esnaflık yapıyorum. Son 15 yıldır doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasından dolayı satışlarımız düştü. Burada kalabalık bir ekiple çalışıyorduk, şu an 4 kişi kaldık. Artık sipariş üzerine çalışıyoruz. Sobanın yanında mangal malzemeleri, çaydanlık, çömlek gibi eşyalar satarak ayakta kalmaya çalışıyoruz. İnsanlar artık sobanın zevkini yaşamak için bizden alışveriş yapıyor. Ama bu yıl havaların birden ısınması bizi çok etkiledi. Soba satışlarımız neredeyse sıfırlandı.''
“ARTIK SON DEMLERİMİZİ OYNUYORUZ''
Yazıcı, sabacılık mesleğinin geçmişten bu güne özetini şöyle yaptı: “Burada gecekondular yıkılmadan önce adım atacak yer yoktu. Hatta sobasını hemen teslim edelim diye fazla ücret teklif edenler oluyordu. Şu an sobacılar çarşısında az sayıda kaldık. Mesleğimizde artık ''son demlerimizi oynuyoruz.’ Önceden sobayı kendimiz imal eder, çırak yetiştirirdik. O zamanlar çok iyi paralar kazandığımız için aileler çocuklarını yanımıza gönderirdi. Şimdi artık her şey fabrikasyon. Zaten soba alan yok, olsa da tamamen fabrikadan geliyor. Çarşımız bu alanda sadece Ankara'da değil, Türkiye'de merkez durumda. Piyasanın en kaliteli ürünlerini uygun fiyatlara herkes buradan alabilir. Vatandaşlarımızı çarşımıza bekliyoruz. Soba ve yan ürünleri almadan önce mutlaka Sobacılar Çarşısı’nı gezsinler.''
SOBADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Zehirlenmenin kullanımdan kaynaklanan hatalardan olduğunu belirten Sobacılar Çarşısı esnafı, “İçeriden çift bacalı üretiliyor ve kelebekler var. Şapkasını dışarı koymuyorlar. Alçak- yüksek basınç sebebinden dolayı zehirlenme gerçekleşir. Bir de uyku sistemini tamamen kapatmıyorlar. Yarım bırakıyorlar. Sızma yapıyor. Şimdi artık kolay kolay olmuyor. Zehirlenme olmuşsa bile mutlaka o soba eskidir. Onu çıkarıp kullanmak isteyince zehirlenme ondan dolayı olur. İnsanlar bilinçsiz ve baca temizliğine dikkat etmiyorlar'' diye konuştu.
FİYATLAR KALİTEYE GÖRE DEĞİŞİYOR
Bununla birlikte çarşıdaki soba fiyatları da kalitesine göre değişiyor. Döküm sobaların satış fiyatları 800 TL’den başlayıp 2 bin TL’ye kadar yükseliyor. Daha ekonomik modeller arayanlar ise fiyatları 150 ile 500 TL arasında değişen sac sobaları tercih ediyor.