Ankara Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi (AHOK) Başkanı Kurutuluş Kara üyeleriyle birlikte basın açıklaması yaparak, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin toplu taşıma ücretlerine zam yapılmasını talep etti. Kara, 'Fiyat artışlarının siyasi ve sosyal açıdan değerlendirmesi yapılarak, diğer büyükşehir belediyelerinin yaptığı gibi kanunların izin verdiği kapsam dahilinde özel halk otobüsü esnafına destek ödeme yapılması veya fiyat artışının vatandaşlarımızın ve esnafımızın talepleri yönünde değerlendirerek ivedi olarak gerçekleşmesi gerekmektedir' diye konuştu. Kara, ekonomik koşulları hatırlatarak, 'Haziran 2019 sonu itibariyle tam 30 aylık ekonomik verilerdeki artışların dikkate alınarak bilet fiyatlarında yeni ücretlerin belirlenmesi gerekmektedir.' dedi.

Önceki dönemlerde yapılması gereken zamların da yapılmadığını ifade eden Kara, şunları söyledi:

'Siyasi sebepler ile önceki dönemlerde rutin olarak yapılması gereken fiyat artışları ve ulaşım iyileştirme talepleri gerçekleşmediği gibi vatandaşlarımız ve esnaflarımız tarafından yapılan talepler de cevapsız bırakılmıştır. Dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları sayın Gökçek ve Tuna bilet fiyat artışları ve ulaşım planlaması sorunlarını mevcut seçilmiş başkana miras bırakmışlardır. Ancak şunu da belirtmeliyiz ki söz konusu desteğin yapılamadığı durumda esnafımız hizmetine devam edemeyecek hale gelecektir.'

Kara yaptığı açıklamada, 'AHOK olarak, Ankara merkez ve çevre ilçelerinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi, EGO Genel Müdürlüğü, yönetim ve denetiminde, 876 adet muhtelif kapasiteye sahip, özel halk otobüsü ile vatandaşlarımızın ulaşım hizmetini sağlamaktayız. Özel halk otobüslerinde uygulanacak tam ve indirimli bilet ücretlerini belirleme ve özel halk otobüslerinin çalışma koşullarını belirleme yetkisi, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı bünyesinde toplanan UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) heyetindedir. Hizmet verdiğimiz güzergahlarda UKOME tarafından en son Ocak 2017 tarihinde kısmi bir artış yapılarak, güncel bilet fiyatları belirlenmiştir. 2017 yılı Ocak ayından itibaren vatandaşlarımızın ulaşım ihtiyaçlarına göre yapılan tespitler ve talepler de karşılanmıştır. Her yıl Aralık ayında güncel ekonomik veriler dikkate alınarak UKOME tarafından fiyat ayarlanması yapılmakta, takip eden Ocak ayında da uygulanmaya başlamaktadır. Ancak 2017'den bu yana herhangi bir zam almadığımız için esnafımız şu an zor durumdadır.' değerlendirmelerinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi