Ressam Mazhar Aykut’un ismini yaşatmak için eşi Nuray Aykut’un İsmail Altınok Sanat Merkezi’nde onun eserlerini görünür kılmak için açmış olduğu sergi büyük ilgiyle karşılandı. 31 tablonun yer aldığı sergideki çalışmalarda peyzaj ve figürler ağır basıyor. Ağırlıklı olarak yağlıboya çalışan sanatçının suluboya ve desen çalışmaları da bulunuyor. Ressamlığın yanı sıra şiir ve fotoğraf sanatı ile de ilgilenen sanatçının “Şiir Denemelerim”, “Soylu Resim Yolları” isimli kitapları da bulunuyor. Mazhar Aykut’un bir eseri de, Amerika’da Long Beach şehrindeki Flagler Müzesi koleksiyonuna konulmuş. Çok yönlü olan sanatçı Mazhar Aykut’u 42 yıl evli kalan eşi Nuray Aykut şöyle anlatıyor: “Resimle olan hikâyesi çocukluk döneminde başlamış. Sonra üniversitede okurken Fransızcası iyi olduğu için Fransızca derslerine girmeyip misafir talebe olarak Güzel Sanatlara gitmiş. Kendini resme adayan biri olarak tanımlayabilirim.”

• Ressam, Şair Mazhar Aykut kimdir?

Mazhar Aykut 1911 yılında Edirne Uzunköprü’de doğdu. 2001 yılında da hayatını kaybetti. 1933-1934 yıllarında Güzel Sanatlar Akademisine konuk öğrenci olarak devam etmiş. Sonrasında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. 1937 yılında da Ziraat Bankası müfettişliği görevini 1974 yılına değin sürdürdü. 1977 yılında da banka tarafından Fahri Müfettişlik ünvanı aldı.

1958-64 yılları arasında California Stanford Üniversitesi’nce düzenlenen resim yarışmalarında çok sayıda (30 bin) katılımcıyı eleyerek “Liyakat Sertifikası” ve “Ödül” kazanan 100 ressam arasında yer aldı. Resimleri değişik kentlerde sergilendi. “Çiçekler” adlı yapıtı Florida kentindeki müzeye alındı. Resim sanatına ilişkin bilgi ve gözlemlerini “Soylu Resim Yolları” adlı kitabında topladı.

“KENDİNİ RESME ADAYAN BİRİYDİ”

• İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuş Mazhar Bey. Resimle olan hikayesi nasıl başladı?

Resimle olan hikayesi çocukluk döneminde başlamış. Sonra üniversitede okurken Fransızcası iyi olduğu için Fransızca derslerine girmeyip misafir talebe olarak Güzel Sanatlara gitmiş. Kendini resme adayan biri olarak tanımlayabilirim. Aynı zamanda fotoğraf da çekerdi. Çok güzel fotoğrafları var. Müfettiş olduğu zamanlar resimle çok ilgilenememiş. Yurt dışından da çok kitaplar getirtirdi.

•  Sizin tanışma hikayeniz nasıl başladı?

Biz 1959 yılında evlendik. Yaş farkımız epey vardı. Aynı bankada çalışıyorduk. Çalışırken senelik izinlerini biriktirip Avrupa’ya gitmiş. Kendi çabaları ile Avrupa’daki müzeleri gezmiş.  Kendini çok geliştiren bir insandı.

“Otomobil ihtiyacı olanlar bir an önce alışverişini tamamlamalı” “Otomobil ihtiyacı olanlar bir an önce alışverişini tamamlamalı”

“HEP YURTDIŞINA AÇILMAK İSTİYORDU”

• Nasıl bir ressam Mazhar Aykut?

İlk önce yağlıboya ile başlamış. Sonrasında suluboya ve soyut resimler de yaptı. Sürekli farklı alanlarda çalışmalar yapıp kendini geliştirirdi. Devamlı okurdu. Hep yurt dışına açılmak istiyordu. İlk seyahati 1933 yılında Bükreş, 1934 yılında da Atina olmuş. Daha sonra 1952 yılında Ankara’ya Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne gelmiş. Balkanlar ve Avrupa müzelerinde özellikle resim sanatı üzerine incelemeler yaptı. Sanat bilgisini arttırmak için Avrupa gezilerine başladı. Napoli, Roma, Lugano Bern, Paris, Floransa, Viyana, Münih gibi birçok yere gitmiş.

• Bu kadar yoğunluğun içinde ne zaman resim yapardı?

Bir atölyesi yoktu evin bir odasını atölye olarak kullanıyordu. Öğlen tatillerinde bile eve gelip resim yapardı.

“AMACIM RESİMLERİNİ GÜNYÜZÜNDE TUTMAK”

• Mazhar Aykut’un anısına açmış olduğunuz bu sergiden bize bahsedebilir misiniz?

31 resim var sergide. Yaptığı resimlerin üçte biri buradaki çalışmalar. Suluboya, guaj, yağlıboya, desen çalışmaları bulunuyor.

Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği’nde (BRHD) açılmıştı sergi bir de İsmail Altınok Kültür Merkezi’nde de açmak istedik. Sergi açmamın sebebi onun anısını yaşatmak. Hiçbir maddi beklentim yok. Mazhar Bey yaşamını kaybettikten sonra onun anısına 4 defa sergi açtım. Onun ismi yaşasın istiyorum. Amacım, resimlerini gün yüzünde tutmak. Resimlerini daha çok müzelere vermek istiyorum. Mesela resimlerinden bazılarını Çorum Müzesine gönderdim.

Muhabir: Makbule AKGÜL