Egzersiz, uzmanı tarafından planlanıp, doğru uygulandığında birçok hastalıkta ve sağlık probleminde yüz güldürücü sonuçlar sağlayabilen bir tedavi yöntemi olarak kabul ediliyor.  Akıllı Egzersiz Sistemiyle, egzersizleri tıpkı bir ilaç gibi hastaya özel reçete ettiklerini belirten Romatem Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı www.baskentgazete.com.tr Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Nursel Dilek’in sorularını yanıtladı.

“BEL VE BOYUN AĞRILARINA AKILLI EGZERSİZ SİSTEMİ”

Egzersiz, bir tedavi yöntemi olarak kabul ediliyor mu?

Egzersiz farklı uygulamalarıyla, fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarının olmazsa olmazı durumunda bir tedavi yöntemidir. Fizik tedavinin etkinliğinin arttırılmasında ve bu etkinin kalıcılığının sağlanmasında egzersiz önemli yer tutuyor. Özellikle risk grubundaki hastalarımızın ömür boyu, mutlaka doktor kontrolünde egzersiz programlarını sürdürmelerini öneriyoruz.

Hangi hastalıkların tedavisinde, hangi aşamada egzersiz devreye giriyor?

Hareket sistemini ilgilendiren hemen hemen tüm hastalıklarda egzersizi reçete ederek uyguluyoruz. Hastalıkların tedavisinde amaç önce ağrıyı azaltmak ve hastayı rahatlatmaktır. Bu sağlandıktan sonra hastalığın temel nedenlerine inilir. Bir duruş bozukluğu, uygun olmayan hareket şekli, deformite, hatta vitamin veya mineral eksikliğini araştırıyor ve buna yönelik tedavi planlıyoruz. Örneğin ofis çalışanlarında sıkça karşılaştığımız, boyun, sırt bel ve bacak ağrılarında hastalar şiddetli ağrı, uyuşma, yorgunluk, uyku bozukluğu gibi şikayetlerle başvuruyorlar. Öncelikle hastanın duruşunu, işyerindeki çalışma şartlarının ergonomisini değerlendiriyoruz. Fizik muayene bulgularına göre gerekli tetkikleri istiyor sonra hastaya fizik tedavi ile birlikte doğru duruşu sağlamak için gerekli önerilerde bulunuyor ve mutlaka egzersiz uyguluyoruz.

Kişiye özel egzersiz programı nedir?

Hastalığın adı aynı olsa dahi kişinin vücut yapısı, kas ve eklemlerinin durumu farklı olabileceği için öncelikle -hastaya zarar vermeyecek- fiziki durumunu daha iyi düzeylere taşıyacak egzersiz programına “kişiye özel egzersiz” diyoruz. Buna göre hastaya en uygun egzersiz tipi, egzersizin şiddeti ve sıklığı belirleniyor. Egzersize başladıktan sonra ortaya çıkan olası problemler takip ve tedavi ediliyor. Hastamız sağlığına kavuştuktan sonra da hayatında hep olması gereken kendisine özel egzersiz programını, bu profesyonel sistemler sayesinde ömür boyu güncelleyebiliyoruz.

“HASTANIN EGZERSİZ PLANI KAYIT ALTINDA”

Akıllı egzersiz sistemi nedir?

 Akıllı Egzersiz Sistemiyle, egzersizleri tıpkı bir ilaç gibi hastaya özel reçete ediyoruz. Hastanın yaşını, genel sağlık durumunu, kas gücü, dayanıklılık ve esnekliğini değerlendiriyor, tüm bu parametrelere uygun olacak şekilde egzersiz planı hazırlıyoruz. Bu egzersiz planını uygulayarak, belirlediğimiz fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecinden optimal düzeyde fayda elde ediyoruz.

Bilinçsizce ve yanlış bir şekilde yapılan egzersizlerle vücuda faydadan çok zarar verme ihtimali söz konusuyken; Akıllı Egzersiz Sistemleriyle, yaralanma riskini en aza indiren, güvenli egzersiz seansları uyguluyoruz. Bu sistemler ile hastanın egzersiz performansını, geriye dönük ve ileriye yönelik planlama için kayıt altına alabiliyoruz.

Farklı olan her şey “Toprak Ana” sergisinde Farklı olan her şey “Toprak Ana” sergisinde

Genel olarak egzersiz konusunda hangi uyarılarda bulunmak istersiniz?

Egzersiz, her yaşta erişkinin yapması gereken, sağlığımıza katkıda bulunan hayat kalitesini artıran bir aktivitedir. Egzersiz sadece kas gücü artırmayı sağlamaz, bunun yanı sıra; uyku bozuklukları, kaygı/ depresif bozukluklar, cinsel sağlık, kronik yorgunluk, kalp damar hastalıkları, endokrin bozukluklar gibi yaşadığımız çağın hastalıkları olarak tanımladığımız ve çok sık karşılaştığımız birçok hastalığın tedavisinde katkı sağlar. Fakat egzersizlerin planlanması ve uygulanması çok önemlidir. Doğru seçilmeyen, doğru şekilde uygulanmayan egzersiz faydadan çok zarar verecektir.  Hastanın en yüksek düzeyde faydalanabilmesi için, tecrübeli klinisyenler tarafından hastanın kas iskelet sistemi değerlendirilip kişiye özgü tedavi programı oluşturulduktan sonra takibinin yapılması, gerekli durumlarda müdahale edilerek tedavinin gözden geçirilmesi ve değişimlerin kayıt altına alınması büyük önem taşıyor. Her zaman söylediğimiz gibi #hayatharekettir mottosunu unutmuyoruz ve kontrollü egzersiz programlarımızı hayat boyu sürdürüyoruz.

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI