'Alevi kültüründe doğup büyüyen biri olarak müzik doğduğum günden itibaren hep hayatımın içindeydi' diyen Dil Tengî. İle müzikle olan yolcuğunu konuştuk.

• Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Aslen Sivas Ulaşlıyım. 15 yaşımdan itibaren ege kasabalarında yaşıyorum, üniversitede okul öncesi öğretmenliği ve açık öğretimden sosyoloji bölümü mezunuyum.

• Müzikle tanışmanız nasıl, ne zaman oldu?

Alevi kültüründe doğup büyüyen biri olarak müzik doğduğum günden itibaren hep hayatımın içindeydi ama özellikle üniversite yılları kendimi hem teorik hem de enstrüman becerisi konusunda en çok geliştirdiğim dönemdir.

'ÇOK SESLİ MÜZİĞİ BİR GRUP MÜZİĞİ SANIYORLAR'

• 'Dil Tengî'nin anlamı nedir?

Bu arada birçok kişi sizi grup sanıyor… Dil Tengî Kürtçe de kullanılan bir söz öbeği telaffuzu tam olarak yazıldığı gibi değil tabi, aslı Farsça bir tamlama, iç sıkıntısı, gönül darlanması gibi anlamlara karşılık geliyor. Müziklerimi yayınlarken klip yada fotoğraf paylaşmadığım için insanlar doğal olarak bu çok sesli müziği bir grup müziği sanıyorlar, aslında doğrusunu söylemek gerekirse grup zannedilmek beni rahatsız eden bir durum ama ben de bu durumu düzeltme gereği duymadım çoğu zaman, tabi ki ilk başladığım günden itibaren tek başıma ilerlediğim bir yol bu, kendime ve müziğime koyduğum bir isim Dil Tengî.

• Gitarın yanı sına başka çaldığınız enstrüman var mı?

Yan flüt ve kavalla uğraşıyorum zaman zaman kayıtlarımda kullanıyorum ve bağlama tabi ki ama bağlama düzeninden ziyade özellikle 3 telli cüra düzenleri, nesimi düzeni, kopuz ya da tembur, ruzba düzenleri şeklinde icra etmeyi daha çok severim.

• Zorlukları, keyifli yanları ve birçok kimsenin bilmediği yönleriyle nasıl bir meslek müzisyenlik?

Müzisyenliği ne şekilde icra ettiğinize bağlı olarak zorlukları da ona göre değişkenlik gösterir. Ben evde aranjelerle kayıt işleriyle uğraşmasını seviyorum bu benim için kendimi gerçekleştirdiğim bir var olma süreci. Müziği bir meslek olarak görmemeye çalışıyorum. Küçümsemek olarak algılanmasın ama terzilik ya da berberlikle müzisyenlik aynı şey değildir, berber saç keserken haz almaz, ama müzisyen saz çalarken bundan haz alır aynı zamanda. Ticari kaygıların sanatsal kaygıların üzerini örttüğü bir durum yaratmamışsanız keyif alma olasılığınız artar.

'ERKAN OĞUR HAYRANIYIM'

• Türküleri yorumlarken örnek aldığınız sanatçı veya sanatçılar var mı?

Kendi müziğini yapmaya çalışan, belli bir özgünlüğü yakalamış, müziğinde kendine has tınısı olan sanatçılara her zaman bir hayranlık ve saygı duyarım. Saymakla bitmeyecek kadar usta var bu topraklarda, özel olarak Erkan Oğur hayranıyım, müzik bilgisi ve icrası, özgünlüğü ve mütevazi duruşuyla yıllardan beri bıkmadan takip ettiğim bir sanatçıdır. Mikail Aslan, Metin Kemal Kahraman gibi bir çok usta da yine örnek aldığım sanatçılardır.

• Dünyadan ve de Türkiye'den takip ettiğiniz müzisyenler var mı?

Dönem dönem farklı müzikleri ya da sanatçıları dinlerim. Mesela kelt müziğini, o müzikteki sakinliği ve ihtişamı severim ve birçok müzikte de bunu ararım. Dünya müziği diye de tanımlanan etnik folk müzik yapan ama müziğinde evrensel tınıları da yakalamış sanatçıları dinlemekten büyük keyif alırım. Film müziklerini, enstrümantal müzikleri severim, Türkiye de genelde eski albümleri dinlerim doksanlarda veya 2000'lerin başında yapılmış olanları.

'İÇİME SİNDİ'

• 'Bu Kadar Cevretme Aziz Sultanım' albüme dair almış olduğunuz tepkiler nasıl?

Olumlu tepkiler aldım, benim de içime sinen bir halk müziği albümü oldu.

• 'Bu Kadar Cevretme Aziz Sultanım' da kimlerle çalıştınız?

Kısaca bahsedebilir misiniz bize? Tarık Kavut ile çalıştım. Klasik gitar odaklı gelişti albüm, Tüm aranjeleri kendi müzik anlayışıma göre yaptım. Benim için güzel bir deneyim oldu.

'SOLO ALBÜM YAYINLAMAYI DÜŞÜNMÜYORUM'

• Son olarak yeni yer aldığınız projeler ya da yeni bir albüm hazırlığı var mı?

'Seyduna Türküleri 9' yakın bir zamanda çıkacak orada bir eser seslendirdim, belki bu röportaj yayınlandığında çıkmış olur bu günlerde. Anadolu müzikten 'Pirler ve Dedeler 3' albümü yayınlandı, orada 'Aşkın Şarabını' isimli eseri seslendirdim, bunlar dışında şu anda kesinleşmemiş bazı projeler var, bu tarz konsept albümler içerisinde yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum. Solo albüm yayınlamayı düşünmüyorum onun yerine şu anda belirli aralıklarla tekli çalışmalar yayınlıyorum. Artık dijital çağdayız, kaset cd devri bittikten sonra aslında albüm mantığı da anlamını yitirdi, belirli bir konsept altında yapılan albümler hariç tabi ki.

Editör: Haber Merkezi