• Sizi tanıyabilir miyiz?

1969 yılında Ankara'da doğdum. Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Meslek Lisesi'ni 1987 yılında bitirip, kura ile Ağrı Askeri Hastanesinde göreve başladım; hem çalışıp hem okudum. Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi mezunuyum. Ankara'nın birçok özel ve kamu hastanesinde görev yaptıktan sonra 2014'de emekli oldum.

• Tasarımcılık yolculuğu nasıl başladı?

Yenimahalle kurs merkezinde ilk kez seramik, alevde cam boncuk, figür, yağlı boya resim kursu ile tanıştım. Seramik çamuru ile aramdaki bağı elimi ilk dokunduğumda hissettim. 3 sene çeşitli öğretmenlerden ders aldım. Öğrendiklerim bana yetmiyordu detaylar o kadar çoktu ki; 4'üncü senemde haftanın her günü ayrı bir seramik dalında eğitime giderken buldum kendimi. Çark Torna/çömlekçilik, heykel, serbest elle şekillendirme ve gazi mesleki eğitim merkezinin kalfalık sınavına girdim. Bu sınavı da kazanarak 1 sene ustalık eğitimine devam ettim. Ustalık ve eğitici eğitmenliği belgemi aldım.

'AZMİMİZ BAŞARIMIZIN KAYNAĞI OLACAK'

• Kurs merkeziniz nasıl kuruldu?

Evdeki seramik çamurlarım, alçı kalıplarım, el aletlerim, eserlerim bir çığ gibi büyümüştü. Eşim isyan etti. Cam ustası olan kızım İdil Özdere ve görümcem Hale Darende ile birlikte atölyemizi gerçekten bütün şartlarımızı zorlayarak kurduk. Atölye hikayelerimizi, eğitimlerimizi @artby.bedis instagram adresimizden, seramiklerimizi @lusso.terra'dan, cam ürünlerimizi de @atolyekirmizikedi'den merak edenler inceleyebilir. Atölyemizde seramik serbest elle şekillendirme eğitimleri ve alevde cam boncuk eğitimleri veriyoruz. Ürün üretimi konusunda iki seramikçi arkadaşımız daha ekibimizde yer alıyor. Binnur Kaya ve Nilgün Ulu ile tam bir kadın dayanışması ve ekip ruhuyla çalışıyoruz. Öğrenme sürecimizin bittiğine inanmıyoruz her gün yeni malzemeler yeni teknolojik gelişmeler oluyor ve bir atölyeniz olduğunda ekonomik olarak döngü gerekiyor. Bu sebeple sanat, arada yapabileceğiniz kaçamak lükse dönüşüyor. Sonuçta gücünü yalnızca kendinden almak isteyen 5 kadınız işin başındayız ve azmimiz başarımızın kaynağı olacak, inanıyoruz.

• Seramik sanatı nedir? Nasıl doğmuştur?

Seramik sanatı görsel plastik sanatlardır. Toprak, su, hava ve ateş birlikte dans ederek bu eserleri meydana getirir ve ne şanslıyız ki biz insanoğlu buna vesile oluruz. Seramik Sanatı en eski sanat dallarından birisidir. İnsanoğlunun yerleşik düzene geçtikten sonraki dönemlerinde kap kacak saklama ihtiyaçlarının karşılanması, dini törenlerdeki idoller ile başlayıp ocaklar mimari yapılarda kullanılan tuğlalarla devam eder. Beni tarihte en çok Terracota Çin Ordusu etkiliyor. 2000 yıllık kilden yapılmış bir heykel ordusu, isteyenler internette 1920'de kazılarda bulunan bu Çinli askeri orduyu inceleyebilir. Anadolu'da 8000 yıl öncesi M.Ö. 6000 yılında Çatalhöyük'te ilk çömlek örneklerini görüyoruz. Mezapotamya Bölgesi'nde yaşayan Sümerlerin kil tabletleri yazılı tarihin günümüze gelmesini sağlamıştır. Günümüzde ise endüstiriyel olarak aklınıza gelebilecek her alanda seramik kullanılmaktadır.

• Bir tasarıma başlamadan önce nasıl bir plan yapıyorsunuz?

Öncelikle çamurun başına geçip, onunla birlikte hayal kurup, nasıl bir eser ortaya çıkarabilirim diye düşünerek başlıyorum. Çamurun başına önceden tasarladığım bir plan, bir çizimle oturduğum da oluyor. Bazen de çamurun benimle konuşmasını bekliyorum çünkü benim fikrim olmadığında o bana ne yapmam gerektiğini söylüyor. 'Ben şöyle bir şey olmak istiyorum' diyor. Aramızda aşk var ve ben böyle zamanlarda onun ne olmak istiyorsa o olmasına yardımcı oluyorum.

'RUH YOKSA TASARIM DA OLMAZ'

• Seramik tasarımına yeni başlayacaklara ne tavsiye edersiniz?

Yorgun olduğunuzda ve ruhunuz müsaade etmiyorsa başlamayın o çalışmaya; çünkü tasarım teknikle değil, ruhla ilgili bir şeydir. Kendinizi yansıttığınızı düşündüğünüz bir tasarım aslında sizinle alakalı bir şey olmayabilir. Yani ruh yoksa tasarım da olmaz. Bununla birlikte bazen sosyal medyada bazı arkadaşlarımın bu benim tasarımımdı diye konuşmalarına şahit oluyorum. Evrendeki en büyük tasarımcı Allah'tır.

• Bitmiş bir tasarım kaç gün sürüyor?

Bir seramik ürünü elde etmek istiyorsanız ilk gün tasarımın yapılması, 4 gün kuruması, 11 saat birinci pişirimin yapılması, 18 saat fırının soğuyup kapağının açılması, sırlama, 8 saat ikinci pişirimin yapılması ve 18 saat soğuma şeklinde bir zamana ihtiyacınız olacak ki bu yaklaşık 10 gün eder.

• Vermiş olduğunuz eğitimin aşamaları neler?

İlk ders çamurları kısaca anlatıyorum. Hangi çamur ne tür objelerde tercih edilmelidir. Ardından sucuk tekniği ile başlıyoruz. Bu teknik, yuvarlak dik obje yapımında kullanılır. Başka tekniklerle yapılan objelerde ekleme yapmak için yine genellikle sucuklar kullanılır. Burada öğrenci isterse kupa, kase, isterse vazo yapımını öğreniyor. 2'inci ders plaka açmadır. 'Plakalar ile neler yapılır, plaka açarken nelere dikkat etmek gerekir?' bunları öğretiyorum. Ya tabak ya da tablo yaptırıyorum ve yavaş yavaş dekorlamaya geçiyoruz. 3'üncü derste rölyef tekniği ile öğrenciler plaka üzerinde indirme ve yükseltme yaparak ürünlerine dekor amaçlı rölyefler yapmayı öğreniyor. 4'üncü ders ajur tekniği. 'Seramik çamur hangi aşamada delinip kesilir? Ajur tekniği uygulanarak mumluklar ve abajur tasarımları nasıl ortaya çıkar?' bunları anlatıyorum. 5'inci ders sigrofitto sıraltı boyama ve üstünde desen çalışmaları yapıyoruz. Sonrasında derste kutu yapımını öğreniyorlar. Son olarak ise derste demlik yapımına geçiyoruz.

'SERAMİĞİ SEVMEYEN ÇOCUK GÖRMEDİM'

• Öğrenciler sadece atölyenizde mi tasarım yapıyor?

Genellikle malzemeler taşıması zor olduğu ve her aşamada sorulacak sorular olduğu için eve ödev vermiyorum ama internetten mutlaka seramik ürünlere bakmalarını ve nasıl yapıldığıyla ilgili düşünmelerini istiyorum. Her ders öncesi bir sonraki derste hangi tekniği yapacağımızı kısaca anlatıp yapmak istedikleri ile fikir sahibi olmalarının derste zaman kazandırdığı belirtiyorum. 2 ay boyunca kurs almak istemeyen öğrenciyi kendi kendine tasarım yapması için zorlamıyorum ama özgün tasarımın ne kadar kıymetli olduğu ile ilgili sohbet ediyorum. 2 aya kalmadan kendiliğinden tasarım fikirleri sunmaya başlıyorlar. O an benim için en kıymetli ve mutlu olduğum an.

• Kurslarınıza en çok kimler ilgi gösteriyor?

Kursa başvuru her yaş grubundan ama genellikle kadınlardan oluyor. Üniversite mezunu olan ya da bir meslek sahibi olup emekli olduktan sonra gelen 60 yaş altı hanımların da dikkatini çekiyor. Çocuklar beni en mutlu edenler. Seramik kursuna gelip sevmeyen çocuğa rastlamadım. Gelemedikleri hafta evde annelerine ciddi sıkıntı çıkartıyorlar. Bazen kurs günlerini erteleyebiliyoruz. Özellikle salgın dönemlerinde yasaklar başlayınca bazı aksamalar yaşadık. Anneler telefon açıp çocuklarıyla konuşmamı istiyorlar.

'REKLAMI MÜŞTERİLERİMİZ YAPIYOR'

•Yapmış olduğunuz tasarımlara ilgi hangi boyutta?

Genellikle fonksiyonel ürünler üretiyoruz. Dekoratif tablolar ve duvar panoları çalışmaları ise en sevdiklerimiz. Gün geçtikçe müşteri sayımız artıyor en iyi reklamı kullanıcılar yapıyor diyebilirim.

• Kişiye özgü tasarımlar yapıyor musunuz? En çok hangi tasarımlara ilgi var?

Evet, bazen iş yerinin fotosunu atıp buradaki dolabın üstüne dekorasyonuma uygun renkte dekoratif obje istiyorum diyen müşterilerimiz oluyor. Böyle durumlarda bir taslak çizip planımızı, tasarımın boyutunu anlatıyoruz, kabul edilirse çalışmaya başlıyoruz. Genel olarak ise kahve kupaları, Türk kahvesi fincanları, dekoratif duvar tabaklar, tütsülükler, kahve dripleri trend.

'ARTIK AZ VE TARZ KONSEPT ÜRÜN İSTİYORUZ'

• El yapımı olan ve daha doğal görünen ürünlere ilginin artmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tarz sahibi müşteri, ekonomisi de el verdiğince yalnızca kendinde bulunan ve mümkünse el yapımı olduğu belli, amorf yapıda, üzerinde sanatçının ya da ustanın el izlerinin olduğu ürünü istiyor. Çünkü fabrikasyon ürünler ile hepimizin mutfakları doldu taştı. Artık az ve tarz konsept ürün istiyoruz. Piyasada gıdaya uygun olup olmadığı belli olmayan sırlarla sırlanmış, Çin'den gelme ürünler artık bize cazip gelmiyor.

• Geleceğe dönük hedefleriniz neler?

Ben 50 yaşındayım. İşimi kızlarıma devredip yalnızca kendi istediğim eserleri yapmak ve onlarla bir sergi açmak gibi bir hayalim var. Bunun için kendime 3 sene gibi bir zaman hedefi koydum.

Editör: Haber Merkezi