• Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Güneş Culha. Sivas doğumluyum. Meslek lisesi makine bölümünden mezunum ve üniversiteye devam etmekteyim. Aynı zamanda Ankara Kalesi'nde bulunan gümüş, doğal taş ve hediyelik mağazamızda gümüş ustalığı yapıyorum. Mağazamız 2010 yılında açıldığından beri gümüş ve doğal taş sektöründe çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

• Tasarımcılık süreci nasıl başladı? Sizi özellikle doğal taş tasarımlarına yönelten etkenler ne oldu?

Liseden mezun olduktan sonra babamla çalışmaya başladım ve elim de tasarıma yatkındı. İlgim de vardı sektöre olan merakımla birlikte alışmam zor olmadı. İlk olarak tesbih yapmaya başladım ve farklı tesbih modelleri ortaya çıkarttım. İlerleyen zamanlarda kolye ve bileklik modelleri üzerinde çalışmaya başladım. Bununla da yetinmedim ve kendimi geliştirmeye adayarak 2016 yılında gümüş ile doğal taş birleşimi takılar yapmaya başladım. Şimdilerde ise mağazamız içerisinde gümüş atölyem var. Bunun yanı sıra doğal taşlardan tasarım ürünler yapıyoruz. Bizim doğal taşa yönlenmemiz ilk olarak ticari amaçlıydı fakat sonradan taşların enerjisine ve şifasına inanınca etkisini görmeye başladık. Taşların bizde büyüleyici bir etkisi oldu. Şimdilerde ise üzerimizde doğal taş olmayınca kendimizi eksik hissediyoruz.

• Bu taşların gerçekten insan sağlığına olumlu etkisi var mı?

Doğal taşların binlerce yıldır hem ruhsal hem de fiziksel iyileştirmede kullanıldığı biliniyor. Özellikle doğu tıbbında birçok hastalığın tedavisinde halen kullanıldığı bilinmekte. Bilinmesi gereken en önemli şey ise her taşın şifası ve enerjisi farklıdır ve bazı taşlar tedavi edici özellikleriyle bilinen mineralli yapılara sahiptir. Örnek verecek olursak; kristal kuvars içme suyunun içine atılıp bekletildiği zaman suyun kaybolan minerallerini ve Ph değerini dengeler. Bunun yanı sıra şifa için bir veya birden fazla taşta bir arada kullanılabilir. Bazı taşlar birbirini destekler fakat bazıları ise bir araya gelince birbirlerini nötrleyebilir. Bu konudaki en önemli nokta ise taşların şifa gücünü alabilmek için hem orijinal hem de doğal taşların özelliklerini iyi bilen deneyimli kişilerden alınmasıdır. Çünkü orijinal olmayan, çeşitli boyalarla renklendirilen veya taş adı altında satılan birçok cam ürün piyasada bulunmakta. Alanında uzman kişiler tarafından taşın damar yapısı incelenerek orijinalliğinin teyit edilmesi önem arz ediyor. Etik olmayan bazı satışlar, insanların taşlara olan güvenini sarsıyor.

• Tasarımlarınıza olan talep hangi boyutta?

Kişiye özgü tasarımlar ve kendi mağazamız için yaptığımız tasarımlara müşterilerimizin talebi yoğun. Mağazamıza ilk defa gelen müşterilerimiz ise tasarımlarımıza ve birçok yerde karşılaşmadıkları geniş ürün yelpazemize hayran kalıyorlar. Çünkü yaptığımız ürünler kişiye özel, anlamlı ve eşsiz modellerden oluşuyor. Bunun yanı sıra dönemsel olarak popülaritesi artan modelleri de elimizde bulundurduğumuz için birçok yaştan insana ve zevke hitap edebiliyoruz. Bu sebeple farklı kesimlerden, farklı yaş aralığındaki ve en önemlisi farklı zevklere sahip birçok müşterimiz bulunuyor.

'KENDİMİZİ GÜNCEL TUTUYORUZ'

• Genelde hangi tasarımlara ilgi var?

Kişiye özgü tasarımlarımıza daha çok ilgi var. İnsanlar kendi zevkleri ve hayal güçleriyle bizi yönlendirebiliyor ve ortaya çok güzel tasarımlar çıkabiliyor. Tasarım tamamen bize bırakıldığında ise en çok dikkat ettiğimiz nokta ise müşterilerimizin zevklerine ve beklentilerine hitap edecek ürünü ortaya koyabilmek. Değişen bu zevkler ve dönemin getirdiği değişimler ilgi gören tasarım skalasını genişletiyor. Minimal boyutlardaki taşlardan oluşan tasarımlardan gösterişli ve büyük boyutlardaki taşlara kadar birçok farklı tarz ve model ürün ortaya koyabiliyoruz. Bu sebepten özellikle ilgi görüyor diyerek betimleyebileceğimiz bir model ne yazık ki yok. Modanın getirdiği değişimlere uygun takı tasarımlarımızda ise müşterilerimize en iyi ve güncel modeli sunabilmek için her zaman araştırmalarımızı yapıyor ve kendimizi güncel tutuyoruz. Bu konu da değişkenliğe örnek verecek olursak bir önceki seneye göre daha çok ince doğal taş tasarım kolyeler alıcı buluyor. Fakat dediğimiz gibi bazen başlayan bir akım bazen ise sevilen bir oyuncunun kullandığı bir takı o alana ilginin artmasına sebep olabiliyor.

• Ortaya çıkan ürünleriniz baştan sona hangi aşamalardan geçiyor?

İlk önce tasarımını yapacağımız taşları seçiyoruz. Bazen doğaçlama bazen de yaptığımız bir modelin değişik bir versiyonunu oluşturmayı hedefliyoruz. Sonrasında ise hangi taşla birleştireceğimizi, hangi gümüş malzemeyi kullanacağımızı ve son olarak da modern, otantik veya klasik tarza uyacak şekilde tasarımımızı tamamlıyoruz. Mesela bir kolyenin yapımı 1 saat de sürebiliyor, 1 hafta da. Çünkü akıldaki model fikir alışverişine göre sürekli değişebiliyor. Bazen ufak bir dokunuş, tasarımı bambaşka bir boyuta taşıyabiliyor. Gümüş tasarımlarında ise yine ilk olarak taşlar seçiliyor. Yüzük, kolye, küpe veya bileklik mi olacağına karar verip tasarım aşamasına geçiyoruz. Tasarımı tamamlanan ürün cila yıkama ve parlatma gibi aşamalardan geçerek vitrinde yerini alıyor.

'OTANTİK TASARIMLAR DAHA FAZLA İLGİ GÖRÜYOR'

• Son zamanlarda fabrikasyon üretimlere nazaran el yapımı olan ve daha doğal görünen ürünlere doğru ilgi artıyor. Bu sektörden birisi olarak bu dönüşümü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Aslında fabrikasyon ürünleri olarak da bilinen makine ürünlerini tercih eden ve genel olarak yaş aralığı 18-30 arasında olan müşterilerimiz de var. Fakat sizin de belirttiğiniz gibi tasarım ve otantik ürünler daha fazla ilgi görmekte. Bunun en önemli nedeni ise el işçiliğine, emeğe ve tek olan ürünlere ilginin daha yoğun olması. Birçok insan kendine ait, anlamı özel ve eşi benzeri bulunmaz ürünlere sahip olmak istiyor. İşte tam olarak bu noktada bizim işimiz başlıyor. Bazen bir anıdan bazen ise anlamı yoğun bir fotoğrafla başlayabiliyor tasarım serüvenimiz. Müşterilerimizin duygularına ve zevklerine hitap edecek eşsiz ürünü birlikte tasarlıyor ve sahiplerine kavuşturuyoruz. Çünkü biliyoruz ki insanlar eşsizdir ve kendileri kadar eşsiz bir takıyla taçlandırılmak ister.

• Koronavirüs sürecini nasıl geçiriyorsunuz? Özellikle yasak günlerinde satışlarınızı nasıl devam ettirdiniz?

Tüm dünyayı etkisi altına alan bu süreç ne yazık ki bizlerin hayatını da belli bir dönem sekteye uğrattı. Müşterilerimiz ile yüz yüze görüşemediğimiz karantina sürecinde internet ve sosyal medya üzerinden iletişim kurarak hizmetimizi devam ettirdik. Yakın zamanda başlayan normalleşme sürecinde ise mağazamızı eskiden olduğu gibi haftanın her günü 9-19 saatleri arasında açmaya başladık. Mağazamızda misafirlerimizin sağlığını korumak amacıyla maske, eldiven ve dezenfektan bulundurmamızın yanı sıra bizler de bu tedbirlere uyuyor ve maskesiz misafir kabul etmiyoruz. Bunun yanı sıra her gün dükkanımızı dezenfektan ile temizliyor ve müşteri yoğunluğu olduktan sonra bu işlemi tekrarlıyoruz. Aynı zamanda dışarıya çıkmak istemeyen müşterilerimiz için de internet ve sosyal medya platformlarındaki hizmetimizi devam ettiriyoruz.

• Geleceğe dönük hedefleriniz nelerdir?

Geleceğe dönük hedeflerimizden bizler için en önemli olanı her zaman mutlu ve memnun ayrılan müşteri kitlesine sahip olmak. Bunun yanı sıra bazı özel modeller üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Küreselleşen dünyaya uyum sağlama yolunda attığımız adımlardan biri olan online satış ve danışmanlık hizmetlerimizde de alanında öncü bir kurum olmayı hedefliyoruz. Daha geniş bir kitleye hitap edebilmek için tüm azmimizle çalışıyor ve bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz.

Editör: Haber Merkezi