Konser fikri nasıl oluştu kısaca bahseder misiniz?

Ekim 2019'da Çağdaş Türk Bestecilerinin eserlerini seslendirmek üzere çıktığımız bu yolda, Kovid-19 Pandemisi, her şeyi olduğu gibi bizim çalışmalarımızı da olumsuz yönde etkiledi. Ancak bu süreç bizim daha planlı ve disiplinli hazırlanmamıza vesile oldu. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun'dan başlattığı direnişi anmak ve konserimizi genç sanatçılar olarak bu anlamlı güne ithaf etmek koromuzun da misyonuna uygun olarak en büyük motivasyon kaynağımız oldu. Bundan dolayı, Muammer Sun'un Kurtuluş ve Cumhuriyet Film Müzikleri'ni seslendirmek bu atmosfere en uygun seçim olacaktı. Bu konser, koronun lansman konseri, orkestranın da pandemi sonrası ilk konseri olacak.

Anka Filarmoni Orkestrası hakkında bilgi verir misiniz?

Orkestramız 44 kişilik filarmonik bir orkestradır. Anka Filarmoni Orkestrası (AFO), ortaöğretim, yükseköğretim düzeyinde enstrüman eğitimi alan ya da eğitimini tamamlayan öğrenci ve mezunlardan oluşan bir orkestradır. Müzik alanına profesyonel nitelikli bireyler kazandırmayı ve toplumdaki estetik anlayışın zenginleştirilmesine katkıda bulunmayıkendine misyon edinmiştir. Orkestra 2019 yılında İlker Aşıcı tarafından kuruldu. Başta Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı olmak üzere, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ve Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden oluşan bir topluluktur. AFO, İlk konserini 2018 Ocak ayında, Bilkent Konser Salonu'nda Premier Konser adıyla ve İlker Aşıcı şefliğinde vermiştir. Bu konserde F. Schubert Senfoni 8, E. Grieg Peer Gynt Suit No.1 Suit, Ulvi Cemal Erkin Köçekçe eserleri icra edilmiştir. Aynı sene nisan ayında Hacettepe Konser Salonu'nda, Klasik Dönem Konseri adıyla İlker Aşıcı şefliğinde J.Haydn Mi Bemol Majör Trompet Konçertosu, W.Amedeus Mozart Mi Bemol Korno Konçertosu ve Senfoni 40 eserleri icra edildi.

Mavi Ev Çok Sesli Korosu kimdir?

Mavi Ev Çok Sesli Korosu (MEÇSK), birbirinden farklı yaş ve meslek gruplarından otuz kişinin oluşturduğu; genç, dinamik ve azimli, çok sesli bir korodur. Ekim 2019'da benim (İlker Aşıcı) tarafından, Mavi Ev Sanat Atölyesi bünyesinde kurulan MEÇSK, ülkemizde çok sesli koro müziğini yaymak ve Büyük

Türk Beşleri'nin eserlerini tanıtmak, icra etmek misyonunu edinmiştir. Ülkemizde ve Dünya'da etkisini sürdüren pandemi nedeniyle kendini tanıtamasa da oluşum misyonu ve vizyonuyla çalışmalarına devam ediyor.

Peki, MEÇSK koro üyeleri ile ilgili neler söylersiniz?

Koromuz 30 kişiden oluşuyor. Koro üyeleri farklı yaş ve meslek gruplarından oluşsalar da koristlerin ortak özellikleri, koro müziğine gönül vermiş ve bu alanda eğitim-deneyim sahibi olmayı hedeflemiş olmalarıdır. Bu özellikleri bakımından Mavi Ev Çok Sesli Korosu karma koro özelliği taşımaktadır. Ankara'da müzik ve eş değerikurum, mezun ve öğrencilerinden oluşmayan nadir topluluklardandır.

KORO VE FİLARMONİ OREKSTARSINI BİRLEŞTİRMEK

Koro ve filarmoni orkestrasını birleştirmek fikri nasıl oluştu?

Muammer hocamızın bestelediği bu eser, koro, orkestra ve şan için bestelenmiş bir eser olması nedeniyle biz de bu formata bağlı kalmak istedik.

Bundan sonra birlikte mi konserler düzenlemeyi planlıyorsunuz?

Bundan sonraki süreçte koro ve orkestranın hem birbirinden bağımsız olduğu hem de aynı sahnenin paylaşılacağı projeler düşünmekteyiz.

Konserle ilgili bilgi verir misiniz?

Konserimiz MEÇSK'nun ilk konseri ve AFO'nun uzun bir aradan sonra vereceği ilk konserdir. Bu konserde; Muammer Sun'un Kurtuluş ve Cumhuriyet Filmi Müzikleri ve Nazım Hikmet'in Kuva-i Milliye Şiiri solo, orkestra ve koro yorumlarıyla sergilenecektir. MEÇSK tarafından; (Özveri-Direniş) Hay Hayda,

Karadeniz Marşı, Hoş Gelişler Ola, İzmir Marşı ve On dokuz Mayıs Marşı ile birlikte Ankara Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı Soprano Damla Kışlalı tarafından Bozkırın Sesi adlı eser seslendirilecektir. Tiyatro oyuncuları, Sumru Köleli ve Nihat Gülses tarafından da Nazım Hikmet'in Kuva-i Milliye adlı şiiri sergilenecek.

Eklemek istedikleriniz neler?

Anka Filarmoni Orkestrası ve Mavi Ev Çok Sesli Korosu olarak ABB Gençlik Parkı Büyük Tiyatro Salonu'nda, Muammer Sun'un Kurtuluş ve Cumhuriyet Film Müzikleri adlı eserini seslendireceğiz. Bu hususta genç orkestra şeflerinden, ülkemizdeki çok sesli müziğin gelişiminden ve Muammer Sun'un eşsiz eserlerini seslendirmede desteklerini esirgemeyen Sayın Sinemis Sun ve İsmail Sezen'e saygılarımızı ve minnetimizi sunarız. Konserimize salonu tahsis eden ve her bakımdan bize yardımlarını sunmaya hazır olduğunu belirten başta Sayın Mansur Yavaş ve tüm ABB çalışanlarına da aynı minneti ve saygılarımızı sunarız. Konserimiz ücretsiz olacaktır. Ankaralıları bekleriz.

Editör: Haber Merkezi