Akaryakıt fiyatlarında Ocak ayında yaşanan hareketliliği biraz anlatmak istiyorum. 2024 yılı hakikaten zor başladı.

Daha yılın başında 3 Ocak’ta yasa gereği benzinde 2,31, motorinde 2,17, LPG/Otogaz’da 1 lira özel tüketim vergisi (ÖTV) geldi. Aynı gün İran’daki bir törende 2 patlama üzerine tüm dünya endekslerinde ve piyasalarda motorin fiyatları ton başına negatif seviyelerden pozitif değerlere yükseldi.

Motorin patlamanın ardından 20 dakikada -16 dolarlardan bir anda +5 dolarlar seviyesine yükseldi. Ancak bunlara rağmen fiyatlarda bir artış yaşanmadı.

Ta ki; 11 Ocak’a Umman Denizi’nde yaşananlara kadar akaryakıt fiyatları artış göstermeyince fazlaca ceplerimizi yakmadı.

Ama 11 Ocak’ta 140 bin tonluk ham petrol yüklü tankerle iletişimin kesildiği bilgilerinin gelmesiyle yurt dışı ürün fiyatları yükseliş yönlü hareketlere başladı.

Ortadoğu’da yeniden alevlenen gerilimler ham petrol ve işlenmiş ürün fiyatlarındaki hareketliliği daha da yukarı taşıdı.

İran’ın 14 Ocak günü Irak’ta Batı ülkelerine ait bazı hedefleri vurması da işin tuzu biberi oldu.

Ardından Kızıldeniz’de Malta bandralı bir Yunan Kargo gemisinin füze ile vurulması yaşandı. Bu işlenmiş ürün olarak bilinen benzin ve motorin ürünlerine yapılacak zammı da tetikledi.

ABD’nin Kızıldeniz’de İngiltere ile birlikte Yemen’deki Husilere yönelik saldırısı artık direnen işlenmiş ürün fiyatlarını yukarı yönlü hareketlendirdi.

Böylece, Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 80,21 dolardan işlem görmeye başlarken, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 74,91 dolardan alıcı buldu.

Bütün bu gelişmeler arasında akaryakıt fiyatlarına da bir haftada peş peşe üçüncü zam gelmesinin önü açıldı.

Hatırlıyorsunuz, 18 Ocak'ta LPG fiyatlarına 40 kuruşluk zam yapıldı. Zam ile birlikte İzmir-İzmit’te LPG 36 kuruş arttı. Dörtyol’da 40 kuruş, Kırıkkale’de 41 kuruş, Ambarlı’da 43 kuruş, Samsun’da 45 kuruş yükseldi.

Ardından 20 Ocak Cumartesi günü ise motorin fiyatlarına 1 lira 15 kuruş zam geldi. Motorin zammı üç büyük ilimizde fiyatları 42 liralara kadar çıkardı. Ankara’da 40,89 liradan satışa çıkan motorin İstanbul’da 40,13 liraya, İzmir’de 42,11 liradan satılmaya başlandı.

Tabi motorinin ardından araç sahiplerini üzecek haber bu sefer benzinden geldi. Benzin fiyatlarına yapılan 1 lira 46 kuruş zam da pompa fiyatına yansıdı. Benzine gelen zamla birlikte Ankara’da benzinin fiyatı 39 liraya, İstanbul’da 38.38 liraya, İzmir’de 39.22 liraya yükseldi.

Ocak ayı maalesef cep yakarak günlerini tamamlamaya çalışıyor. Akaryakıt fiyatların yükselişinde, ayrıca geçen hafta etkili olan ve bu hafta da devam etmesi beklenen soğuk hava dalgası nedeniyle ABD’de bazı petrol üretim tesislerinde meydana gelen kesintilerin de etkili olacağını belirtelim.