Huzur varsa, refahınız yerindeyse, beklentilerinize kavuşuyorsanız, basit konuları dert etmiyorsanız, kendinizi karşınızdakinin yerine koyup, belki penceresinden bakabiliyorsanız, mutlusunuzdur.

***

Kendinizle barışık ve kendinizi seven biriyseniz, bencil değilseniz, hak yemiyor ve vicdanınız da rahatsa, bir hastalığınız yoksa toplumsal duyarlılık sahibiyseniz, gönül huzuru içindeyseniz, dargın-kırgın-barışık ilişkiler içinde değilsiniz mutlusunuzdur.

***

Unutmayalım ki önemli olan yalnızca sizin mutluluğunuz değildir. Hatta mutlu edebildikleriniz kadarsınızdır. Komşunun, arkadaşlarının, çocuklarının, sevdiklerinin mutluluklarına katkı veriyor, acılarını paylaşıyorsan; başkalarının mutluluğundan hoşnut oluyorsan, en az sen de onlar kadar mutlusundur.

***

Kıskançlık mutluluğa engeldir. Bencillik kötü huydur. Yardımsever ve şefkatli isen mutlusundur. Derler ya “Benim iki katımı Allah size de versin” felsefesini benimsemişseniz, hoşgörülü iseniz (temenna çekmek bağlamında değil) mutluluğunuz daim olsun. Mutlu olmak nasıl hak ise, mutlu etmek de görevdir.

***

Mutlu insanlar mutlu halkı oluşturur. Zaman zaman nikâh şahitliği yaparım. Evlenenlere şöyle derim“Değirmen iki taştan muhabbet iki baştan. “Zaten insan kendi başına mutlu da olamaz. Mutluluğun resmi de yoktur. Eski fotoğraf albümlerini karıştırırken, o dönem insanlarının ne kadar mutlu olduklarına tanık olurum. Bugünün renkli fotoğraflarına baktıkça, o dönemlere özlem duyar gıpta ederim.

***

Sahi sizce nedir mutluluk? Nâzım Hikmet, Abidin Dino’ya sorar: “Abidin, sen mutluluğun resmini yapabilir misin?” O’nun verdiği yanıtı bilmiyorum. Bildiğim bir şey varsa bunun ilk yanıtı, fotoğraflarda kalan yüzlerimizdir. Bartın Kitap Fuarında, Muzaffer İzgü ve eşi bir mutluk sergilediler ki ben de O’na sordum: “Bu mutluluğu neye borçlusunuz?’’ İşte yanıtı: “Biz Günsel’le gözlerimizle konuşuruz.”


***

Mutluluk için söylenmiş güzel sözler de vardır. Mutluluk belki de bu hayatta en çok ulaşmak istediğimiz, herkesin yaşamı boyunca peşinden koştuğu en önemli duygudur. Mutluluk, insanın kendini gerçekleştirebildiği en üst seviyedir. Bu duygunun yerine konabilecek başka bir duygu yoktur. Hiçbir şey mutluluk duygusunun yerini dolduramaz. Hayatımızda bu denli önemli yere sahip olan mutluluk üzerine birçok söz söylenmiş, yazılıp çizilmiştir.

***

“Mutlu bir yalnızlık, mutsuz bir beraberlikten iyidir dostlarım. Charles Bukowski/ Mutluluk, karşımıza çıkmasını beklemekle değil, karşısına çıkmayı bilmekle elde edilir. Webster /Birlikte gülüyorsanız mutluluk, birlikte ağlıyorsanız dostluk, ama birlikte susuyorsanız bu bir aşktır. Gabriel Garcia Marquez / İnsanlardan hiçbir şey beklemeyen mutIudur. Çünkü o hiçbir zaman hayaI kırıklığına uğramayacaktır. Alexander Pope/ Mutluluğun değerini, onu kaybettikten sonra anlarız. /T.Maccius Plautus’’

Sonuç: İnsanın kavuşabileceği en büyük mutluluk, kendi durumundan hoşnut olmasıdır.