İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Faruk Aydın, gereksiz antibiyotik kullanımının bakterilerin bu ilaçlara karşı direnç geliştirmesine yol açtığını belirterek, “Bu durum tedavi süreçlerini uzatıyor, komplikasyonları artırıyor ve ölüm riskini yükseltiyor” dedi. Aydın, antibiyotiklerin yalnızca bakteriyel enfeksiyonlarda etkili olduğunu, grip ve soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlarda hiçbir fayda sağlamadığını da hatırlattı.
“Yanlış kullanım rutin enfeksiyonları bile tedavi edilemez hâle getiriyor”
Antibiyotik direncinin yalnızca bireyleri değil tüm toplumu etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Aydın, yanlış kullanımın ishal, alerjik reaksiyonlar ve organ hasarı gibi ciddi yan etkilere yol açabileceğini ifade etti. Aydın, “Antibiyotikleri sadece hekim reçetesiyle kullanın, kendi kendinize ilaç başlamayın. Reçete edilen ilacı önerilen sürede ve dozda kullanmak hayati önem taşır” uyarısında bulundu.
Aydın ayrıca, enfeksiyonlardan korunmak için el hijyeni, aşılanma ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının önemine dikkat çekti: “Bu savaşta yeni yaklaşımın, aşıların uygun şekilde kullanımı olduğunu unutmayın.”
Aşılar direnci azaltmada kilit rol oynuyor
İstanbul Atlas Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü ise antimikrobiyal dirençle mücadelede aşıların kritik bir yere sahip olduğunu belirterek, “Aşılar, birçok enfeksiyonu önleyerek antibiyotik kullanımını azaltır. Böylece ilaçlara dirençli mikroorganizmaların ortaya çıkışını ve yayılmasını yavaşlatır” dedi.
Bilimsel verileri paylaşan Ünlü, küresel aşılama oranının yüzde 90'a çıkması durumunda antimikrobiyal direnç ilişkili 106 bin ölümün, 861 milyon dolar hastane maliyetinin, 5,9 milyar dolar üretkenlik kaybının ve 142 milyon günlük doz antibiyotik kullanımının önüne geçilebileceğini söyledi.
“Antibiyotik direncinin yayılmasını durdurmak mümkün”
Prof. Dr. Faruk Aydın ve Doç. Dr. Özge Ünlü, açıklamalarını şu çağrıyla sonlandırdı:
“Toplum, sağlık çalışanları ve karar vericiler birlikte hareket ettiğinde antibiyotik direncinin yayılmasını durdurmak mümkündür. Bu hafta, bilinçli antibiyotik kullanımına dikkat çekmek ve geleceğimizi korumak için önemli bir fırsattır. Sağlığımız için el ele: Gereksiz antibiyotik kullanımına hayır!”


