Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner “Liyakatin ve emeğin yerine vasatın öne çıkarıldığı bu dönemde Erdal İnönü, yaşattığı ve savunduğu değerlerle, karakteriyle hepimize başka bir yaşamın, başka bir mücadelenin de mümkün olduğunu gösteriyor”
Çankaya Belediyesi Atatürk Sanat Merkezi, Erdal İnönü'nün doğumunun 100. yılı kapsamında düzenlenen "Prof. Dr. Erdal İnönü, Bilime Adanmış Bir Ömür" sempozyumuna ev sahipliği yaptı.
İnönü Vakfı ve Sevinç-Erdal İnönü Vakfı iş birliğiyle düzenlenen sempozyuma Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner'in yanı sıra Erdal İnönü eşi Sevinç İnönü, İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, Prof. Dr. Remzi Demir'in ile İnönü ailesi yakınları ve yurttaşlar katıldı.
Sempozyumda konuşan Çankaya Belediye Başkanı Güner, Çankaya Belediyesi olarak bu anlamlı etkinliğe ev sahipliği yapmanın büyük bir onur olduğunu vurguladı. Erdal İnönü’nün bıraktığı mirasa değinen Güner, “O'nu nasıl anlıyoruz, nasıl tanıyoruz diye bakarsak; bilimin sessiz disipliniyle kamusal yaşamın zorunlu sorumluluğunu nadir görülen bir zarafetle birleştiren gerçek bir düşün insanı olarak tanımlayabiliriz” ifadelerini kullandı.
Nezaketin, saygının ve alçakgönüllülüğün bu coğrafyada zaman zaman zayıflık olarak algılandığını belirten Güner, İnönü’nün bu değerleri ısrarla savunduğunu ve toplumun her kesiminin takdirini kazandığını söyledi. Güner, “Hem akademik yaşamıyla hem de siyasette zoru başaran nadir insanlardan biriydi” dedi.
ERDAL İNÖNÜ SİYASAL YAŞAMINDA SORUMLULUK ALMAKTAN KAÇINMADI
Erdal İnönü’nün ömrünü bilime adadığını ancak ülkenin çalkantılı dönemlerinde sorumluluk almaktan kaçmadığını ifade eden Güner, “Demokrasiye yapılan bir müdahalenin, bir darbenin ardından sorumluluk almaktan kaçmadı. Ülkenin kurucusu bir babanın evladı olmasına rağmen yeri geldiğinde Milli Güvenlik Kurulu’ndan veto yedi ama buna rağmen bu sorumluluğu sürdürdü” diye konuştu. İnönü’nün siyasal yaşamında demokrasi mücadelesiyle normalleşmeye katkı sunduğunu belirten Güner, başarılı yerel seçimlerin ardından partisini iktidar ortağı yapan sürece katkı sağladığını hatırlattı. Parti içi mücadelelerle karşı karşıya kalmasına rağmen hiçbir zaman nezaketini, zarafetini ve saygınlığını kaybetmediğini vurgulayan Güner, “Hem devlet insanı, hem siyaset insanı hem de bilim insanıydı” dedi.
İNÖNÜ BİZE BAŞKA BİR YAŞAMIN MÜMKÜN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR
Erdal İnönü’nün aynı zamanda Çankaya’nın önemli bir değeri olduğunu dile getiren Güner, “Çankaya’da doğdu, akademik yaşamında Çankaya’da önemli görevler üstlendi, siyasette yine Çankaya’da önemli görevler üstlendi. Bugün onu Çankaya’da anmak da bizim için hem bir görev hem bir sorumluluk” ifadelerini kullandı.
Erdal İnönü’nün temsil ettiği değerlere bugün her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Başkan Güner, “Bilginin değersizleştirilmeye çalışıldığı, kolaycılığın derinliğe tercih edildiği, liyakatin ve emeğin yerine vasatın öne çıkarıldığı bu dönemde Erdal İnönü, yaşattığı ve savunduğu değerlerle, karakteriyle hepimize başka bir yaşamın, başka bir mücadelenin de mümkün olduğunu gösteriyor” dedi.
Konuşmasının sonunda Erdal İnönü’yü saygı ve rahmetle andığını ifade eden Güner, sempozyumun düzenlenmesinde birlikte hareket ettikleri İnönü Vakfı’na, Sevinç İnönü’ye, Özlem Toker’e, Gülsün Bilgehan’a, aile mensuplarına, kendilerini yalnız bırakmayan konuklara ve sempozyuma katkı sunan tüm katılımcılara teşekkür etti.
AİLESİ ERDAL İNÖNÜ'YÜ HATIRALARLA ANDI
Erdal İnönü'nün eşi Sevinç İnönü de yaptığı konuşmada, merhum eşi ile nasıl tanıştıklarını ve evlilik süreçlerinin ilk adımlarını anlattı. İnönü, eşinin çağdaş, ileri görüşlü, ayrımcı olmayan herkese aynı sıcaklıkla kucaklayan ve eşi bulunmaz bir insan olduğunu söyledi.
İnönü Vakfı Başkanı ve Erdal İnönü'nün kız kardeşi Özden Toker, abisiyle ilgili anılarını ve onun bilimsel düşünceye bakışını paylaştı. Ağabeyi Erdal İnönü'nün yaşasaydı 100 yaşında olacağını anımsatarak, çocukluk ve gençlik yıllarına ilişkin anılarını anlattı.
Programda, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Demir de birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından Erdal İnönü Belgeseli'nin gösterimi gerçekleştirilerek sempozyum oturumlarla devam etti.




