Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Ankara 2 Ocak 2025 tarihli kombina ve kesimhanelerden alınan haftalık fiyatlarına göre dana yağsız etin 374 TL, kuzu yağsız etin ise 443 TL olduğunu ifade eden Gürer, 25 Eylül 2025 tarihi itibarıyla ise dana yağsız etin 468 TL’ye, kuzu yağsız etin ise 508 TL’ye yükseldiğini kaydetti. Gürer, “Yaklaşık dokuz ayda dana etinde 94 lira, kuzu etinde 65 liralık kesimhane fiyat artış yaşandı. Kısa bir süre dana etinde fiyatlarındaki artış engellenmiş olsa da 25 Eylül itibariyle dana eti geçen aya göre yüzde 2,8, kuzu eti ise yüzde 5,4 arttı. Bu artış son satış noktasına kadar zamlanarak vatandaşa ulaşınca Vatandaşın sofrasına et girmesi iyiden iyiye zorlaştı” dedi.
Et ve Süt Kurumu eti olarak Ankara’da özel bir market reyonunda satılan Angus bonfile etinin kilosunun 1200 TL’den etiketlendiğini belirten Gürer, yerli etin kesim fiyatları karşısında, fiyat dengelemek için yurt dışından getirilen ithal hayvan etinin bazı bölümlerinin kilosunun 1000 lirayı aşmasına neden olduğunu aktardı. Gürer, “2024 Nisan ayında 324 liradan satılan 1 kg kuşbaşı Et ve Süt Kurumu etinin özel bir markette satış fiyatı bugün ikiye katlamış durumda. Yüzde 100 üzerinde bir fiyat artışı var” dedi.
Gürer, etin temel gıda olmasına rağmen emekli, sabit ve dar gelirli aileler için artık lüks tüketim haline geldiğine işaret ederek, “Ankara’da özel markete gittim, dana bonfile kilosu 12000 TL. Bu Türkiye’de çoğu yerde satılan fiyatın üstünde. Et ve Süt Kurumu’nun ithal getirdiği ürün de bu fiyatlardan satılıyorsa neden ithalat yapılıyor. İthalat amacı piyasayı dengelemek diye masal anlatanlar et ve süt kurumu ithal et fiyatı açıklamalıdır. Niğde ili Bor ilçesinde Kasapta bonfile 800-900 TL. Pirzola 650 TL, kıyma 650 TL, dana eti kemiksiz 700 TL. Şimdi ithal ürün Ankara’da bonfile 1200 TL’den satılıyorsa bu nasıl olacak?" diye konuştu.