CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a 2025 yılında borcu nedeniyle doğal gaz ve elektriği kesilen abone sayısını sordu. Bakandan gelen yanıta göre 2025 yılında borcundan dolayı elektriği kesilen abone sayısı 99 bin 710’u, elektrik faturasını ödeyemediği için icra takibine düşen abone sayısı ise 60 bin 693’ü buldu.
2025 yılında 21 milyon 950 bin 2 abonesi bulunan doğal gazda, 2025 yılında faturasını ödeyemeyen 138 bin 285 abonenin doğal gazı kesildi. Doğal gaz borcu nedeniyle yasal takibe alınan abone sayısı ise 61 bin 460’ı buldu. Dar gelirli vatandaş için ısınmanın bir hak olmaktan çıkıp ayrıcalığa dönüştüğünü ifade eden Başevirgen, “İktidarın vatandaşa yazdığı acı reçeteyle, vatandaş ya faturalarını ödeyip temel ihtiyaçlarından vazgeçecek ya da karanlıkta ve soğukta yaşayacak. Mevcut maaşlarıyla vatandaşlarımızın artık hem karnını doyurmasının hem de ısınmasının imkânı kalmadı” dedi.
“2025 YILINDA BORCUNDAN DOLAYI ELEKTRİĞİ KESİLEN ABONE SAYISI 99 BİN 710”
2025 yılında borcundan dolayı elektrik ve doğal gazı kesilen abone sayılarını açıklayan Başevirgen, “2025 yılında 43 milyon 352 bin 231 abone sayısı bulunan elektrikte borcundan dolayı elektriği kesilen abone sayısı 99 bin 710’u, elektrik faturasını ödeyemediği için icra takibine düşen abone sayısı ise 60 bin 693’ü buldu. Doğal gazda da kesintiler içler acısı halde. 2025 yılında 21 milyon 950 bin 2 abonesi bulunan doğal gazda, faturasını ödeyemeyen 138 bin 285 abonenin doğal gazı kesildi. Doğal gaz borcu nedeniyle yasal takibe alınan abone sayısı ise 61 bin 460’ı buldu” diye konuştu.
“YA FATURAYI ÖDEYİP TEMEL İHTİYAÇLARINDAN VAZGEÇECEK YA DA KARANLIKTA VE SOĞUKTA YAŞAYACAK”
Enerji maliyetlerindeki artışın artık yönetilemez bir noktaya geldiğini belirten Başevirgen, “Elektrik ve doğal gaz faturaları, milyonlarca hane için ödenmesi güç değil, ödenmesi imkânsız bir yük haline dönüşmüş durumda. İktidarın vatandaşa yazdığı acı reçeteyle, vatandaş ya faturalarını ödeyip temel ihtiyaçlarından vazgeçecek ya da karanlıkta ve soğukta yaşayacak. Mevcut maaşlarıyla vatandaşlarımızın artık hem karnını doyurmasının hem de ısınmasının imkânı kalmadı” dedi.
“DAR GELİRLİ VATANDAŞLARIMIZ İÇİN ISINMAK BİR HAK OLMAKTAN ÇIKIP AYRICALIĞA DÖNÜŞTÜ”
Enerji politikalarının sosyal gerçeklikten koptuğuna dikkat çeken Başevirgen, “43 milyon elektrik abonesi, 22 milyon doğal gaz abonesi olan Türkiye’de özellikle dar gelirli vatandaşlarımız için ısınmak bir hak olmaktan çıkıp ayrıcalığa dönüşürken, her geçen gün daha fazla hane borç batağına sürükleniyor. İcra dosyalarına yansıyan on binlerce kişi, yalnızca bugünün değil, geleceğin de ipotek altına alındığını gösteriyor. İktidar, vatandaşın temel yaşam hakkı olan beslenme ve barınmanın yanı sıra elektrik ve doğal gaz gibi yaşam haklarını da görmezden geliyor” ifadelerini kullandı.




