Konuyla ilgili Başkent’e açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Sanem Arıkan da Van’ın eşsiz bir doğaya, tarihe ve eşssiz lezzetleresahip olduğunu belirterek, “Van’ın görülmeye değer çok yeri var. Burada gazeteci arkadaşlarımızla Hüsrevpaşa Camii’yi, Artos Dağı eteklerindeki Gevaş Selçuklu Mezarlığı’nı, Akdamar Adası’nı, Seyir Tepesi’ni, Bedesten Çarşısı’nı, Van Kültür Evi’ni, Kedi Evi’ni, Van Gölü’nü yani Van’ın gezilip görülecek heryerine gitmeye çalıştık. Çünkü burayı gören gazetecilerimiz de ilimizin tanıtımına katkıda bulunacak. Hepimiz gördük ki Van’a gezemeye gelen biri hiç pişman olmayacak. Van’ın saklı kalmış tarihi, doğası ve lezzeti eşsiz bir keyif veriyor.” diye konuştu.
NORDUZ KUZUSUNU UNUTULMAZ BİR LEZZET
Norduzlu şef Hamza Kurt, Van’ın unutulmaz lezzetlerini Başkent’e anlattı. Kurt, “Doğunun incisi Van’ın meşhur yemekleri vardır bunları şöyle aktarayım size” diyerek Van yemeklerini anlattı. Kurt, “Van’da öncelikle Keledoş yenir. İçinde akpancar otumuz, yarmamız, nohutumuz, mercimeğimiz, tereyağımız, heliz otumuz var. Bu yemek bağışıklık sistemini güçlendiren bir şifa kaynağıdır.” dedi.
Kurt, Norduz kuzusunun da Van’a gelince yemeden gidilmeyecek bir yemek olduğunu aktararak, “Herise üstüne Norduz kuzusu yemeğimiz de efsanedir. Bu yemek, kuzu sırtından yapılır. Van’dan başka bir yerde yetiştirilmeyen Norduz kuzumuz var. Norduz koyunu ve kuzusu Van’ın Gürpınar ilçesine özgü endemik bir ırktır. Bu ırk, 12 kaburga yerine 13 kaburgaya sahip olmasıyla dikkat çeker ve bu özellik, et veriminin yüksekliğiyle ilişkilendirilir. Bunun nedeni de endemik bitki çeşitliliğinden kaynaklanır. Birçok çeşitte endemik bitkiyle beslenen norduz kuzusunun eti de endemik bitkilerden ötürü çok lezzetli. Et o kadar lezzetli ki bu kuzunun etini terbiye etmiyoruz zaten. Bunun yanında Norduz kuzusuyla yaptğımız iç pilavlı bademli kuzu tandır da müthiş lezzetli bir yemetir.” Diye konuştu.
“Esnaf tavası dediğimiz Van tavası da yöresel lezzetlerimizdendir” diyen Kurt, esnafın, imece usulü eti toplanıp fırında pişirdiği ve birlikte yediği bir yemek olduğunu aktardı. Kurt, Van’da lezzetli bir şekilde yenilebilecek yemekleri ise şöyle aktardı: “Soğan dolması da yöresel lezzetlerimizdendir. Şehri beğendimiz var, Hünkar beğendinin bir muadili ama bizim tereyağımız ve sütümüzden oldağu için daha bir lezzetli oluyor.”