Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, limon üreticilerinin düşük fiyatlar nedeniyle yaşadıkları sıkıntılara dair yazılı basın açıklaması yaptı. Üreticilerin geçen yıl ihracattaki kısıtlama ve don zararı, bu yıl ise rekolte yüksekliğinden dolayı fiyatın düşmesi sonucunda mağdur olduğunu aktardı. Bayraktar, “Bu yıl erkenci çeşitte limon üreticisi perişan durumdadır” dedi. Çiftçilerin işçi bulamadığına değinen Bayraktar, üreticilerin ürünlerinin fiyatlarının düşük kalmasının Tarım BAĞ-KUR primleri ile girdi borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiklerini ifade etti.

Rekoltenin yüksek beklendiği yıllarda fiyat düşüşünü engelleyen kararların erken alınmasını, gerektiği takdirde devlet müdahale alımıyla üretici mağduriyetinin engellenmesini ve üreticiye fiyat garantisi verilerek gelecek yıllarda bahçe sökümlerinin önlenmesini istedi. İhracatın hızlanması için ihracatçıya destek verilmesini, yeni alternatif pazarlar bulunmasını, üretimin iç ve dış pazar talebine göre kontrollü yapılması gerektiğini belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığı limondaki analiz ücretlerini düşürmeli, biyolojik ve biyoteknik mücadele destekleri artırılmalıdır.” dedi. Bayraktar, diğer taleplerini ise şöyle sıraladı:

“Narenciye üreticilerine fındıktaki gibi alan bazlı destekleme verilmeli, ucuz girdi temin edilmeli, Kooperatif ve Üretici Birlikleri işlevsel hale getirilmelidir. Narenciye fiyatlarının düştüğü yıllarda Devlet müdahale etmeli, çiftçi kaderine terk edilmemelidir.”

“ÜRETİCİ KAZANAMADIĞI BAHÇESİNE NE KADAR EMEK VEREBİLİR?”

İklim koşullarının bu sene geçen seneden iyi olduğunu, rekoltenin yüzde 13,4 oranında arttığını söyledi. Çukurova bölgesindeki yüksek sıcaklık ve düşük nem nedeniyle erkenci limon çeşitlerinin boylarının küçük, kalite ve fiyatlarının ise düştüğünü kaydetti. Girdi fiyatları ve üretim maliyetlerinin artmasıyla çiftçilerin zararına limon sattığını bildirdi. Üreticilerin desteklenmesi gerektiğini belirten Bayraktar, Çukurova’da bu sene başlayan ağaç kesiminin gelecek yıl artacağına dair endişeleri olduğunu dile getirdi. Üreticilerin bahçelerinden vazgeçmek üzere olduklarına dikkat çeken Bayraktar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Üretim planlamasının halen yapılamadığı tarım sektöründe, üreticilerimiz kurulum masrafı yüksek olan limon bahçelerini kurmuş, verim almak için ortalama üç yıl beklemiştir. Her yıl yaşanan fiyat belirsizliği, bazı yıllar arka arkaya gerçekleşen fiyat düşüşleri üreticilerimizi bin bir emekle kurduğu bahçesinden vazgeçirme durumuna düşürmektedir. Artan enflasyonla birlikte aile geçiminin daha da zor hale geldiği, üretim maliyetlerinin hızla arttığı tarımsal üretimde limon fiyatlarının bu kadar düşmesi karşısında üretici ne kadar dayanabilir, daha ne kadar kazanamadığı bahçesine emek verebilir? Sektörde yaşanan gelişmeler sonucu herhangi bir ihracat kısıtlama kararı alınırken, sonraki yılın planlaması yapılmalıdır.”

LİMON ÜRETİCİ FİYATLARI DÜŞTÜ

Limonun alıcısının olmadığını aktaran Bayraktar, TZOB verilerine göre, geçen yıl limon üretici fiyatlarının ortalama 5 lira 10 kuruştan bu yıl ortalama 3 lira 33 kuruşa gerilediğini duyurdu. Maliyet artışlarının çiftçileri hayal kırıklığına uğrattığını kayda geçirdi

Tarım, gıda ve içecek sektöründen 10 ayda 21,29 milyar dolar ihracat Tarım, gıda ve içecek sektöründen 10 ayda 21,29 milyar dolar ihracat

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de limon üretiminin arttığına işaret etti. TÜİK Bitkisel Üretim 1. tahminine göre limonda 2023’te 1 milyon 500 bin ton üretimle 2022’ye göre yüzde 13,4 oranında artış beklendiğini kaydetti.

Kaynak: Baskent