AB Komisyonu’nun yayımladığı kararla Yenice ıhlamur balı, Safranbolu safranından sonra Karabük’te menşe adı (PDO) kapsamında tescillenen ikinci ürün oldu. Tescil bilgilerine göre Yenice ıhlamur balının Türkiye’deki coğrafi işaret tescili 22 Ağustos 2023’te yapılırken, AB başvuru süreci 25 Ekim 2024’te başladı. Ürün, 20 Kasım 2025 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nin L 2025/2340 sayısı ile yayımlanarak resmen koruma altına alındı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Yenice ıhlamur balı Avrupa Birliği'nde tescil edilen 43. coğrafi işaretli ürünümüz oldu" dedi. Bakan Kacır sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:" Ülkemizin kıymetli ürünleri uluslararası alanda değer görmeye devam ediyor. Yenice ıhlamur balı Avrupa Birliği'nde tescil edilen 43. coğrafi işaretli ürünümüz oldu. Karabük'ümüze, üreticilerimize hayırlı olsun diyor, emeği bulunan herkese tebriklerimi iletiyorum. Yerel kalkınma hamlesi ile yerelden küresele uzanan başarı hikayeleri yazmaya devam edeceğiz."
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yenice ıhlamur balının Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili alan 43'üncü ürün olduğunu bildirdi. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"Karabük'e ve ülkemize hayırlı olsun. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Dünyada çok az coğrafyaya nasip olan bir ürün çeşitliliğine sahibiz. TOBB ve oda-borsa camiası olarak yerel ve coğrafi işaretli ürünler için yoğun çaba sarf ediyoruz. AB süreci devam eden 39 coğrafi işaret ve 2 geleneksel ürün adıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor"
Karabük Valisi Mustafa Yavuz, gazetecilere yaptığı açıklamada ildeki coğrafi işaretle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Şu ana kadar Karabük ilimizde, Karabük’ün bu marka değerine katkı sağlayacak ürünlerimizle ilgili şu ana kadar 9 ürünümüzün ulusal anlamda coğrafi işareti bulunmaktadır" dedi.
Türkiye'nin halen AB tarafından tescillenen coğrafi işaretli ürünleri şunlar:
"Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini, Ayaş domatesi, Maraş tarhanası, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Aydın memecik zeytinyağı, Araban sarımsağı, Osmaniye yer fıstığı, Bingöl balı, Bursa şeftalisi, Hüyük çileği, Bursa siyah inciri, Söke pamuğu, Manisa mesir macunu, Gaziantep menengiç kahvesi, Silifke yoğurdu, Aydın memecik zeytini, Erzincan tulum peyniri, Aydın çam fıstığı, Afyon pastırması, Afyon sucuğu, Gaziantep fıstık ezmesi, Mut zeytinyağı, Kırkağaç kavunu, Hatay kaytaz böreği, Gaziantep lahmacunu, İpsala pirinci, Bursa kestane şekeri, Yenice ıhlamur balı."

