Ebru APALAK 

Bir haftada ülke ve dünya gündemi Bir haftada ülke ve dünya gündemi

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Sendikası (Tüm Yerel-Sen), geçen hafta sonuçlanan toplu sözleşme görüşmelerinin ardından yazılı bir açıklama yayınladı. Sendika'nın Merkez Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Mücahit Dede imzalı açıklamada, Memur Sendikaları Konfederasyonu'nu (Memur-Sen) eleştirdi. Kamu çalışanlarına Temmuz 2023 tarihinde yapılan yüzde altı maaş zammı ile yüzde 9,5 enflasyonu hatırlattı. Dede, enflasyonun ağustosta yüzde dokuz olduğunu, memurların şu anda yüzde 14'e yakın enflasyon farkı alacağının oluştuğuna dikkat çekti. Memurların bu farkı almak için Ocak 2024 tarihini bekleyeceklerini söyleyen Dede, açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Enflasyon farkının her ay ücretlere yansıtılmasına çalışmak yerine tüm çalışanların üzerinden silindir gibi geçen ve ancak altı ay sonra alabilecekleri yüksek enflasyondan kaynaklanacak farkı, toplu sözleşme kazanımı gibi sunmak sarı sendikacılığın karakterindedir."

Başkan Dede, Memur-Sen'in 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde Hakem Heyeti'nin yüzde 15 olarak belirlediği memur ve memur emeklisi maaşlarını "yüksek enflasyon kılıfına sararak kamu çalışanlarına ve emeklilerine yüzde 46,81 gibi yutturmaya çalıştığı" şeklinde değerlendirdi. Enflasyon farkının her ay  ücretlere yansıtılması yerine bütün çalışanların altı ay sonra alabilecekleri yüksek enflasyondan kaynaklanacak farkı, "toplu sözleşme kazanımı gibi sunmasına sarı sendikacılığın karakteri" diyerek tepki gösterdi.

Memur-Sen'in yüzde 15 zam oranını "şirin göstermeye çalıştığını" kaydeden Dede, Memur-Sen'in kamu emekçilerini savunamayacağını şöyle öne sürdü:

"Memur-Sen, ücretlilerin en büyük düşmanı olan enflasyonu bir toplu sözleşme kazanımı gibi sunma zavallılığına düşmüş. Enflasyonun üç haneli oranlara gittiği bir dönemde kamu çalışanlarına yüzde 15 zammı reva gören iktidarı şirin göstermeye çalışan böyle bir sendikal anlayışın kamu çalışanlarının haklarını asla savunamayacağı açıktır."

Editör: Ezgi Bardakçı