20. Ankara Kitap Fuarı, 26 Nisan Cuma günü kapılaranı ziyarete açtı. Kitaplara, yazarlara, sahaflara ev sahipliği yapmasının yanı sıra çeşitli el sanatlarına da yer veren fuardaki isimlerden biri de Çorumlu taş ustası Davut Karadurak. Fuara tamamen kendi el işçiliği olan taş ürünlerle katılan Karadurak, 14 yaşından beri bu işi yaptığını ifade ediyor. Mesleğin, usta-çırak ilişkisi içinde öğrendiğini ifade eden Karadurak, şunları söylüyor:

“Önce zımparayla parlatma işi yaparak başladım. Daha sonra çizerek, kazıyarak, nakışlayarak tek tek bunları bıçakla işliyorum. Taşları doğadan temin ediyorum.  Hitit, Çorum- Hattuşaş el sanatları bunlar. 12 Ay Tanrısı, Kral Ailesi, Güneş Kursu, Hitit Aslanları bunlar tamamen el işlemesi. Genelde Hititlere ait çalışmalar yapıyorum, bundan 7 bin yıl önce Çorum-Hattuşaş’da yaşamışlar, orayı başkent yapmışlar. Hattuşaş’da Hititler’e ait 24 tane tapınak var, açık hava tapınakları var, yerleşim yerleri var, tünelleri var. Tamamen oralardan bakıp esinlenerek bu işleri üretiyorum.”

İlaç gibi egzersiz de “kişiye özel” reçete edilmeli İlaç gibi egzersiz de “kişiye özel” reçete edilmeli

ARTIK 5-6 AİLE KALDI

1906’dan beri Hattuşaş’ta Almanların kazı yaptığını ve kazı çalışmalarının halen sürdüğünü kaydeden Kardurak, fırsat buldukça bu çalışmalara da katıldığını ifade ediyor.

Eskiden bu işi yapan 40-50 aile olduğunu, şimdi ise 5-6 aileye kadar düştüğünü belirten Karadurak, “Bizim yetiştirdiğimiz kimse de yok. Merak yok” diyor. Karadurak’ın Anadolu uygarlıklarından Hititler’den esinlenerek ürettiği taş oymaların fiyatları ise işçilik ve taşın cinsine göre 100 liradan başlayarak, 5-10 bin liraya kadar çıkıyor.

Karadurak, 5 Mayıs’a kadar sürecek Ankara Kitap Fuarı’ndaki standında ziyaretçilerini bekliyor.

Muhabir: Merve Us Acıoğlu