CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2020 yılı Bütçe Kanunu Teklifi'nin Genel Kurul'daki görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmanın bir bölümünde parlamentonun denetim yetkisi üzerinde duruyor.

Kılıçdaroğlu, bu yetki çerçevesinde verilen yazılı soru önergelerinin muhatabı tarafından ciddiye alınmadığını belirterek, şunları söylüyor:

''Yürütme organının bizim çıkardığımız yasalara uygun olarak görev yapıp yapmadığını denetlemek durumundayız ve denetleyeceğiz. Anayasa'ya göre yazılı soru önergelerine yürütme organı en geç on beş gün içinde cevap vermek zorundadır.''

CHP Lideri bu hatırlatmayı yaptıktan sonra, rakamlar vererek haklılığını göstermeye çalışıyor:
''26'ncı Dönemde süresi içinde cevap verilen önerge oranı yüzde 10,99 yani, yüzde 90'ınına süresi içinde cevap verilmemiş. 27'nci Dönemde ise süresi içinde cevap verilen soru önergesinin oranı yüzde 8,19. Yani yürütme organı diyor ki: 'Ey Parlamento, ey milletvekilleri; kusura bakmayın, ben sizi takmam, sizin sorularınıza cevap bile vermem.'

Şimdi, ben sizin vicdanınıza sesleniyorum: Bu Anayasa'yı sizler kabul etmediniz mi? Niçin cevap verilmiyor? O zaman milletvekili olarak sizin ne kıymetiniz var? Yürütme organı tarafından bir sorunuza bile cevap verilmiyorsa, bana söyler misiniz Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin itibarı ne oluyor? Buna her partiden milletvekilleri itiraz etmeli. 'Böyle bir rezalet olmamalı.' diyebilmeli.''

Kılıçdaroğlu, yakınmalarında haklı.

Anayasal süresi içinde yanıtlanmadığından pek çok soru önergesi kadük oluyor.

Dolayısıyla, TBMM'nin denetim mekanizmalarından biri işlevini yitiriyor.

Yasal süresi içinde verilen yanıtlar da çoğunlukla tatmin edici olmaktan uzak kalıyor.

Konuya ilişkin tabloyu görebilmek için TBMM'nin internet sayfasına bir göz atmak yeterli oluyor. Muhalefete mensup milletvekilleri tarafından verilen yazılı soru önergelerinin çoğunun yanıtsız kaldığı anlaşılıyor.

Buna rağmen özellikle CHP kanadından gelen soru önergelerinin ardı arkası kesilmiyor.

''Önerge kralı'' diye anılan eski milletvekillerinden Celal Kargılı'nın bu unvanını şimdilerde İçel CHP milletvekili Levent Gök ele geçirmiş görünüyor.

Ankara CHP Milletvekilleri Gamze Taşcıer, Tekin Bingöl, Nihat Yeşil, Servet Ünsal, Yıldırım Kaya gibi milletvekillerinin pek çok önergesinin de yanıtsız kaldığı biliniyor.

Tablo, Kılıçdaroğlu'nu haklı gösteriyor.