''Dikmen Caddesi'nde çalıntı minibüsle geldikleri banka şubesine giren maskeli iki soyguncu, 1dakika içinde sürükleyerek çaldıkları kasayla birlikte ortadan kayboldu.''

Haberi okuyunca ''vay canına'' diye geçirdim içimden, rekorlar kitabına girecek türden bir soygun.

Bir dakika gibi kısa sürede bankaya gir, koca kasayı al, soygunda kullanılan çalıntı araca yükle, sonra da kayıplara karış.

Bu işleri bırakıp, atletizme yönelseler, kısa mesafeli yarışlarda rekor üstüne rekor kırarlar.

Ama fazla sürmez.

Rekor sayılacak bir sürede olmasa da kısa sürede yakayı ele verirler.

Ülkemizde bu tür soygun olaylarına pek sık rastlanmıyor.

Türk halkı ilk banka soygununa, Necdet Elmas adlı kişinin bu yöndeki eylemiyle tanık olmuştu.

18 Ağustos 1961 yılında gerçekleşen soygun, Hollywood filmlerini anımsatan olayları da beraberinde getirmişti.

Elmas'ın yakalanması için 700 kadar asker ve polis görevlendirilmiş, bu yöndeki çalışmalara yardımcı olması için ABD'den hafiyeler getirilmişti.

Bir anda ülke gündemine oturan soygun olayı, filmlere konu bazı ilginç gelişmelerin ardından Hukuk Fakültesi ikinci sınıftan terk Necdet Elmas'ın yakalanıp, adalete teslim edilmesiyle son bulmuştu.

Elmas'ın yaşamı, uzun süre basının ve Türk sinemasının konusu oldu.

Bir soygun olayı, bizi nerelere götürdü?

Oysa, niyetimiz çok farklı olaylara değinmek, coronavirüs nedeniyle bozulan morallere teselli olacak konulara değinmek, bu yönde yapılanlardan ve yapılması planlananlardan söz etmekti.

Yeni bir paragraf açıp, birkaç satırla da olsa bu niyetimizin gereğini yerine getirmeye çalışalım.

İlk adım olarak da temmuz ayı başlarına dönüp, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin insan odaklı ve çevre dostu yeni projesinden söz edelim.

Üzerinde uzun süre çalışılan 'Hat ve İşletme Optimizasyonu'na işlerlik kazandıracak projenin hayata geçirilmesi için düğmeye basıldı.

Proje, kent içi trafiğin yoğunluğunun azaltılmasını, bu yoğunluktan kaynaklanan karbon eğiliminin düşürülmesini ve daha konforlu bir ulaşım düzeni oluşumunun sağlanmasını amaçlıyor.

Amerika Ticaret ve Kalkınma Ajansı ile birlikte SAS Firması tarafından finanse edilecek projenin 2,5 milyon dolara (17 milyon TL) mal olacağı hesaplanıyor.

Başkent halkına soluk aldıracak bir proje.

Alkışı hak ediyor.