"İş Dünyası Buluşmaları-Muğla Toplantısı"nda konuşan Girit, Muğla’nın 2024 yılında 397 milyon dolarlık ithalata karşılık 1 milyar 296 milyon dolar ihracat yaptığı bilgisini verdi. Girit, “Muğla her 100 dolarlık ithalata karşılık 326 milyon dolar ihracat yapmış. Muğlalı ihracatçılarımızı kutluyoruz, bu başarılarının daha yukarı çıkması için devlet desteklerini daha etkin kullanmaları için devlet destekleri konusunda kendilerini bilgilendirmeye geldik” diye konuştu.
Muğla’nın su ürünleri ihracatı yanında çam balı üretimi ve ihracatında da öne çıktığını vurgulayan Girit, şöyle devam etti: “Muğla aynı zamanda önemli bir madencilik merkezi. “Muğla Beyazı” tüm dünyada tercih edilen bir mermer çeşidimiz. Muğla, 2024 yılında 122 milyon dolarlık maden ihracatı gerçekleştirdi. Madencilik sektörü, Muğla’nın ihracatında ikinci büyük sektör oldu. Türkiye’nin önemli narenciye üretim merkezlerinden Muğla’da 2024 yılında 36,5 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatına imza atıldı. Muğla’nın ihracatına gemi yat sektörümüz 34 milyon dolar, hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörümüz 32 milyon dolar katkı sağladılar.”
İhracatçılar olarak yüksek enflasyonun ve düşük döviz kurunun gölgesinde küresel rekabet mücadelesi verdiklerinin altını çizen Girit, “Bu süreçte devlet destekleri, ihracatımızı sürdürülebilir kılmak adına her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Ticaret Bakanlığımız, 2024 yılında mal ve hizmet ihracatçılarımıza 24,7 milyar TL’lik devlet desteği sağladı. Ege İhracatçı Birlikleri olarak bu desteklerin 1 milyar 261 milyon dolarlık kısmının firmalarımıza ulaşmasına aracılık ettik. 2025 yılı bütçesinde ise bu rakamın 33 milyar TL’ye çıkarılması planlanıyor. Bu çerçevede ihracatçılarımızın Responisible Destek Programı ve diğer devlet desteklerinden azami düzeyde faydalanmalarını çok önemsiyoruz” değerlendirmesi yaptı.