Dr. Kaya, meningokok enfeksiyonları nedeniyle yaşanan can kayıplarının toplumda büyük üzüntü yarattığını belirterek, ‘Yaşadığımız acı vakalar, aşının hayati önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan bizler, aşılama gücünün farkındayız ve bu konuda bilgilendirmeye, uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

MENİNGOKOK ENFEKSİYONU: HIZLI SEYREDEN VE ÖLÜMCÜL BİR TEHDİT

Meningokok hastalığının meninksleri ve/veya kan dolaşımını etkileyerek çok hızlı ilerleyebilen, yüksek ölüm oranına sahip bir enfeksiyon olduğunu ifade eden Dr. Kaya, “Bu hastalık erken tanı ve tedaviye rağmen vakaların yüzde 8–15’inde ölümle sonuçlanabiliyor. Tedavi edilmediğinde ise mortalite oranı yüzde 50’ye kadar çıkabiliyor. Ayrıca sağ kalan bireylerde işitme kaybı, uzuv kaybı, nörolojik sekeller gibi kalıcı komplikasyonlar da görülüyor” açıklamasında bulundu.

ÜLKEMİZDE KULLANILAN MENİNGOKOK AŞILARI

Dr. Kaya, Türkiye’de kullanılan meningokok aşılarını şu şekilde özetledi: MenACWY konjuge aşıları: A, C, W ve Y serogrup polisakkaritlerinin toksoid taşıyıcı

proteinlere bağlanması ile elde edilen aşılar. MenB protein bazlı aşıları: Grup B yüzey proteinlerini içeren rekombinant aşılar. Her iki aşı türü de kas içi (intramüsküler) yolla uygulanıyor.

AŞI TAKVİMİNDE YER ALMIYOR, ERİŞİM ZOR VE MALİYETLİ

Türkiye’de meningokok aşılarının çocukluk dönemi aşı takviminde yer almadığını hatırlatan Dr. Kaya, “Şu anda bu aşılar yalnızca belirli risk gruplarına önerilmekte: “Komplaman eksikliği olanlar dalak alınması gereken bireyler, laboratuvar çalışanları, Hac ve Umre seyahatçileri gibi özel gruplar. Ancak toplum genelinde yaygın bağışıklık sağlanması için bu yeterli değil” dedi. Ayrıca bebeklik döneminde yapılmayan aşıların ergenlikte de önerildiğini vurgulayan Dr. Kaya, “Ancak bu aşılar şu anda özel aşı kapsamında uygulanmakta ve oldukça yüksek maliyetlidir. En az iki farklı aşı grubundan toplamda 5 doz yapılması gerektiği düşünüldüğünde bu aileler için ciddi bir ekonomik yük anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

Dr. Kaya, Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunarak şu ifadeleri kullandı: “Yaşadığımız kayıplar ve hastalığın taşıdığı ciddi riskler, meningokok aşılarının bir an önce ulusal aşı takvimine dahil edilmesini zorunlu kılmaktadır. Her çocuğun ve her ailenin bu koruyucu sağlık hizmetine eşit şekilde ulaşabilmesi için meningokok aşısı, kamu tarafından karşılanmalı ve aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak sunulmalıdır.”

Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI