Salça, domates sosu, turşu, konserve... Eylül ayının gelmesiyle kışlık hazırlıkları başladı. Ancak son yıllarda gıda enflasyonu ile birlikte sebze fiyatlarında yaşanan artışlar konserve ve salça hazırlıklarına da yansıdı. Kışlık için buzluğa birşeyler atmak artık dar gelirlinin tasarruf yöntemi olmaktan çıkarak lüks harcaması haline geldi.

GEÇEN YILLARA GÖRE ALIM DÜŞTÜ

Kışlık gıda tüketiminde daha sağlıklı ve daha ekonomik gıda tüketmek üzere gelenek haline getirilen turşu, konserve ve salça hazırlıkları bu yıl gıda enflasyonuna kurban gitti.
Pazarda görüştüğümüz vatandaşlar eskiden 50 kilodan domates sosu yaptıklarını söylerken şimdilerde bu sayının 5-10 kiloya kadar düştüğünü belirtiyor. Pazarcı esnafı ise geçen yıllara göre alımda oldukça düşüş olduğunu belirtiyor.

TURŞU KURMAK 600-750 TL'YE ÇIKIYOR

Kışın en önemli garnitürlerinden biri olan turşu da nasibi alan kışlık hazırlıklardan. Sarımsağı, sirkesi, kornişonu, limon tuzu derken onda da maliyet yükseliyor. Kış için birkaç şişe turşu kurmak 600-750 TL arasında değişiyor.

Kışın buzluğa atılan bamya ve barbunya ise bu senenin en yüksek seyreden sebzelerinden. Bamya 250-120 TL arasında değişirken barbunya 100-150'ye satılıyor.

Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI