Halk arasında “kemik erimesi” olarak bilinen osteoporoz, kemik yoğunluğunun azalmasıyla birlikte kırık riskinin artmasına yol açıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aybars Kıvrak, hastalıkla ilgili önemli bilgiler verdi.

Osteoporozun çoğu zaman sessiz ilerlediğini, birçok kişinin hastalığı ilk kırık sonrası öğrendiğini belirten Kıvrak, “Bel ve sırt ağrısı, boyda kısalma, kamburluk ve basit düşmelerde bile kırık oluşması erken belirtiler olabilir” dedi.

Osteoporozun nedenleri

Kıvrak’a göre hastalığın ortaya çıkmasında yaşlanma, hormonal değişiklikler, genetik faktörler, yetersiz beslenme, hareketsizlik, sigara–alkol kullanımı ve bazı ilaçların uzun süreli kullanımı rol oynuyor.

Kemik erimesine iyi gelen besinler

Kemik sağlığını korumak için beslenmenin kritik olduğuna dikkat çeken Kıvrak, şu besinleri önerdi:

  • Süt ve süt ürünleri: Süt, yoğurt, peynir

  • Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, brokoli, roka, lahana

  • Balıklar: Somon, sardalya, uskumru, hamsi

  • Kuruyemiş ve tohumlar: Badem, ceviz, susam, chia

  • Baklagiller: Nohut, mercimek, kuru fasulye

  • Yumurta: Özellikle yumurta sarısı

  • Tam tahıllar: Mineraller açısından zengin

Tanı ve tedavi

Kesin tanının genellikle kemik mineral yoğunluğu (DEXA testi) ile konulduğunu belirten Kıvrak, tedavide ilaçların yanı sıra egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri ve sağlıklı beslenmenin de önemine dikkat çekti.

“Kemik sağlığı, yaşam kalitesini belirler”

Doç. Dr. Aybars Kıvrak sözlerini şöyle tamamladı:
“Osteoporoz ilerleyen yaşlarda sık görülse de önlenebilir bir hastalıktır. Doğru beslenme, düzenli egzersiz ve kontrollerle kemik sağlığını korumak mümkündür. Unutmayın, kemik sağlığınızı korumak gelecekteki yaşam kalitenizi korumaktır.”

Muhabir: İrem AKBAY