Karikatür, esas olarak köşe yazısı gibi dünyayı ve insanlığı sorgulayan yorumlayan, insanları uyaran bir çizgi sanatı. Son yıllarda karikatür sanatını görünür kılan karikatürün yok sayılmasını engelleyen isimlerden Ali Fuat Süer ve Emre Yılmaz ile ortak açtıkları karikatür sergisini ayrıca son dönem mizah ve karikatür gündemini konuştuk.

•­Bize­ son­ serginizden ­bahsedebilir ­misiniz? ­Sergide­ yer­ alan­ çizimler ­hakkında ­ne­ söylemek ­istersiniz?

Ali­ Fuat­ Süer: İsmail Altınok Sanat Merkezi'nde açılan sergide 38 adet monotipi baskı karikatür ile sergiye katıldım. Karikatürlerimi özgün baskı tekniğini kullanarak hazırlamayı seviyorum ve aynı zamanda çalışmalarımın geniş zamanlı konulardan oluşması onları her zaman bakılır kılıyor. Bu dili seviyorum.

Emre­ Yılmaz: Sergide son üç yılda ürettiğim orijinal karikatürlerim yer alıyor. Farklı bakış açılarımı sergilemek istedim. Yazılı, yazısız ve hayvan çizimleri üzerine manipülasyon kullandığım çalışmalarım yer alıyor. Çalışmalarım arasında özellikle kalabalıklar benim için ayrı bir öneme sahip. Bu karikatürlerimin üzerine ileri zamanlarda daha da yoğunlaşmayı düşünüyorum.

'LİMONU­LİMONATA OLARAK­SUNUYORUZ'

•­Karikatürlerinizde­ neler ­eleştiri konusu ­oldu?

Ali­ Fuat ­Süer: Bilirsiniz ki karikatürün amacı eleştirmek her şeyi eleştirmek. Bir kere insanı eleştiriyorsunuz; eleştirirken mizah dilini kullanıyorsunuz. Limonu limonata olarak sunuyoruz. Emre­Yılmaz: Genel anlamda olumlu geri dönüşler aldım. Özellikle kalabalık serilerim beklediğim ilgiyi gördü.

•­Sizinle ­özdeşleşen­ çizdiğiniz ­ya da­ çok­ sevdiğiniz­ bir­ karakter­ var mıydı­ sergide?

Ali­ Fuat­ Süer: Karikatür aynı zamanda bir insan incelemesi, ayrıntılı gözlem yapma. Elbette benimde kendimde bulduğum yanlarım var. Elini sahibinin omuzuna koyarak destek olan kukla. Bu beni hüzünlendirir.

Emre ­Yılmaz:­Karikatür atölyelerinde oluşan bir tipim var. Yıllar içinde çizmeyi çok sevmeye başladım ve benim her karikatürümde yer almaya başladı. Karikatüre ilk başladığım yıllarda belli bir tipim olsun diye uğraşmamıştım zamanla kendiliğinden oluştu. İlginçtir bu tipimi son yıllarda çok yoğun çizmeme rağmen hiç sıkılmıyorum. Bakalım birlikteliğimiz ne kadar sürecek ben de merak ediyorum.

'GÜNÜN­BÜYÜK­BİR­ÇOĞUNLUĞU DÜŞÜNEREK­GEÇİYOR'

•­Karikatüristin ­masa­ başında­ bir­ günü­ nasıl geçer?­ İlham ­kaçınca­ nerelerde ­arar?

Ali­ Fuat­ Süer: Uykunun en az geçen günlerini hep yaşarım. Zaman galiba yetmiyor gibi, sürekli odaklandığınız bir durum. Kendinize bile bencilik yapıyorsunuz. Emeği bol bir durum. Sonuç mutlu olmanıza yetiyor.

Emre Yılmaz:­Günün büyük çoğunluğu ister istemez karikatür düşünerek geçiyor. Bunu iş olsun diye yapmıyorum. O benim doğal halim. Hayata mizahi ve karikatür bakış açısıyla baktığım için her şey kendiliğinden oluşuyor. Espri ya da çizim fikri geldiğinde büyük bir heyecanla hemen çizmeye koyuluyorum.

'SANATTA­HAYALLER­VE AMAÇLAR­BİTMİYOR'

•­Geçmişle­ bugünü ­karşılaştırdığınızda ­hayalinize­ yaklaştığınızı­ düşünüyor­ musunuz­ yoksa­ daha­ çok yapmanız gereken ­iş ­var ­mı?

Ali­Fuat­Süer: Hiçbir zaman başka bir şey olmak istemedim. Resim eğitimi gördüm. Sanat ve eğitimciliğimi beraber sürdürdüm. Şimdilerde sanat çalışmaları ile ilgileniyorum. Emre­Yılmaz:­Sanatta hayaller ve amaçlar bitmiyor. Son dört yılım en büyük hayalim olan Karikatür Atölyesi'ni geliştirmek ile geçti. Şu an çok mutluyum. Ama elbette oldu bitti gözüyle bakmıyorum. Her sene üzerine koyarak daha çok kişiyle karikatürü buluşturmak istiyorum. Tabi ki bir de çizim tarafı var. Hayat devam ettikçe çizme eylemi de devam edecek. Karikatür çizmek hayatla iletişim kurduğum en güzel an.

'SANATIN­PROJESİ­BİTMEZ'

•­ Yakın­ zamanda­ katılmayı­ düşündüğünüz başka­ bir ­proje ­var ­mı?­

Ali­ Fuat ­Süer: Sanatın projesi bitmez. Biri biter diğeri başlar, ben de böyle yapıyorum. Yeni düşünceler yeni çizimler yeni sergiler her zaman olacak.

Emre ­Yılmaz: Karikatür Atölyesi olarak bolca projeler üretiyoruz. Bunun yanında bizlerle birlikte proje yapmak isteyen paydaşlarda oluyor. Bu da bizleri çok mutlu ediyor. Her an yeni projelerimiz olabilir.

'FARKLI­DİSİPLİNLERİ BİR­ARAYA­GETİRİYOR'

•­Sergiden­ nasıl­ dönütler ­aldınız?

Ali­ Fuat ­Süer:­Sanırım ilgi çekti. 'Karikatür ve Baskı' bizde yaşanan ilk durum. Sergide 'resim grafik' tadı katıldı. Güzel döngüler mutlu etti.

Emre ­Yılmaz:­Ali Fuat Süer gibi usta bir sanatçı ile ortak bir sergi açmak benim için ayrı bir motivasyon kaynağı oldu. Ayrıca İsmail Altınok Sanat Merkezi'nde bu serginin olması ayrı bir gurur kaynağı. İsmail Altınok'un oğlu değerli Mehmet Altınok babası adına harika işler yapıyor. Hem İsmail Altınok'un adını yaşatıyor hem de farklı disiplinleri bir araya getiriyor. Bu sergi de çok farklı disiplinlerden sanatçılardan ve izleyicilerden geri dönüş alma şansım oldu. Genel anlamda kendi adıma geliştirici ve keyiflendiren geri dönüşler aldım.

Editör: Haber Merkezi