Araba sahibi olmak isteyenler, “doğru zaman” ikilemi ile karşı karşıya. Konuya ilişkin Başkent’e konuşan Sincan Motorlu Araç Satıcıları Derneği (SİMAS) ve VEGA Otonomi Başkanı Gökhan Çalışkan, “Döviz kurunun dalgalı seyri otomobil fiyatlarının artmasına sebep oluyor. Bu yüzden araç fiyatlarında daha fazla bir düşüş olmayacaktır. Aksine piyasanın canlanmasıyla fiyatların artacağını düşünüyoruz. O yüzden ihtiyaç sahibi tüketicilere bir an önce ihtiyaçlarını karşılamalarını öneriyoruz” tavsiyesinde bulundu. Çalışkan, açılış için gün sayan ve Sincan bölgesine ekonomik açıdan “can suyu” olacak VEGA Otonomi hakkında da bilgiler verdi. 

Ankara’da yeni otomotiv üssü olan VEGA Otonomi’nin konumu, yapısı ve barındırdığı özellikleri anlatır mısınız?
Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük otomotiv ticaret ve yaşam merkezi olarak hayata geçirilen ve diğer projelere de rol model olan Otonomi, sektör için de güzel bir örnek oldu ve bölgemizde gördüğümüz ihtiyaç üzerine Sincan bölgesinde de Otonomi’nin anayasasının ve işleyişinin geçerli olacağı VEGA Otonomi projesini hayata geçirmeye karar verdik. Türkiye’nin köklü firmalarından Nata Holding ile meslektaşlarımızı temsil ettiğimiz Sincan Motorlu Araç Satıcıları Derneği (SİMAS) olarak yakın zamanda projemizi tamamladık. Güvenli ve modern yapılar yanında kusursuz bir işleyiş, bütünlüklü hizmet anlayışı, sıfır sorunlu alışveriş ve mutlu alıcı ve satıcı hedefiyle yola çıktık. 1,5 milyar TL’lik bir yatırımla hayata geçirilen ve Ankaralıları modern tesislerde güvenli bir şekilde alışveriş yapma imkanına kavuşturan projemiz, Başkentin ikinci Otonomi’si olarak Anadolu’nun dört bir yanından gelen tüketicilere A’dan Z’ye hizmet verecek. Burada çok yönlü bir yaşam merkezi kurguladık ve hayata geçirdik. 151 adet showroom ve 57 adet ofis katı yanında banka, noter, ekspertiz merkezi, ihale merkezi, sigorta şirketleri, avukatlık ve hukuk büroları, araç kuaförü, araç fotoğraf stüdyoları, danışmanlık merkezleri gibi yan hizmet birimleri yer alıyor. Bununla birlikte ziyaretçiler, temel ve sosyal ihtiyaçlarına da cevap verecek kafe, restoran, dinlenme alanları gibi pek çok donatılara da erişebilecekler. Şu an motorlu araç satıcısı meslektaşlarımız VEGA Otonomi’deki faaliyetlerine başladı; yakın bir tarihte de resmi açılışımızı gerçekleştireceğiz.

“Her ressam aslında kendi hikâyesini anlatır” “Her ressam aslında kendi hikâyesini anlatır”

Sayfa 2 Röp (5)

“6 BİN KİŞİYE İŞ OLANAĞI SUNACAK”
VEGA Otonomi, Sincan’da otomotiv sektörüne bağlı yan sektörler de düşünüldüğünde bölge halkını hangi açılardan olumlu etkileyecek?

Sizin de bahsettiğiniz gibi tesisimizde sadece otomotiv firmaları değil, sektörü besleyecek farklı birimler de yer alacak. Bu yönden baktığımız zaman kompleksimiz doğrudan bin kişiye istihdam sağlarken, yan sektörler de göz önüne alındığında 5 bin kişilik daha ek istihdamla yaklaşık 6 bin kişiye iş olanağı sunacak. Otomotiv firmalarının ve yan sektörlerin haricinde sosyalleşme ve dinlenme alanlarının da mevcut olması bölgeye ciddi bir katma değer sağlayacaktır. Bölgenin sadece ekonomik değil, sosyal anlamda da kalkınmasına büyük katkıları olacaktır. Merkezimize araç almak ya da satmak için gelen misafirlerimiz aileleri ile birlikte burada iyi zaman geçirebilecekleri donatılar da bulacak. Alışverişlerini ve işlemlerini gerçekleştirirken aileleri ile zaman geçirebilecekler. İlerleyen dönemlerde gerçekleştireceğimiz sosyal etkinliklere de katılabilecekler. 

“PAZARDAKİ HAREKETLİLİĞİN SÜRECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”
İkinci el otomobil piyasasında neredeyse 1 yıllık düşüşten sonra bir hareketlilik söz konusu. Bu hareketlilik devam eder mi? Öngörünüzü anlatır mısınız?

2023 yılının eylül ayından 2024’ün şubat ayına dek pazarda ciddi bir düşüş yaşandı. Şubat ayında ise 5 ay süren düşüşün ardından yaklaşık olarak yüzde 16 büyüdü. Mart ayında ise Ramazan Bayramı’nın da yaklaşıyor olmasıyla pazarda hareketlilik devam etti. Havaların ısınması ve yaz tatilinin yaklaşıyor olması pazarda canlanmayı da beraberinde getiriyor. Bildiğiniz gibi yaz dönemlerde ikinci el otomotiv piyasası hareketli olur, tüketiciler bayram tatiline, memleketine gitmeden evvel otomobil ihtiyaçlarını karşılar ya da uzun yola çıkacağı için araçlarını yeniler. Bu sebeple pazardaki hareketliliğin süreceğini düşünüyoruz. Ancak piyasanın tam anlamıyla açılması için banka faiz oranlarında iyileştirme yapılması ve vade sayılarının arttırılması gerekiyor.

Vega1

Otomobil ihtiyacı olanlar, yıl içinde düşük faizli kredi imkanı ve kampanya olasılığını beklesin mi? Yoksa araç ihtiyacını bir an önce karşılasınlar mı?
Pandemiden itibaren sıfır araç arzında yaşanan sorunlar hem sıfır hem de ikinci el otomobil fiyatlarının yükselmesine sebep olmuş; o dönem fırsatçılar tarafından yapılan stokçuluk ve otomobilin yatırım aracına dönüşmesiyle fiyatlarda fahiş oranda artışlar yaşanmıştı. Geçtiğimiz yıl Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeler neticesinde stokçuluğun önüne önemli ölçüde geçildi; ikinci eldeki balon söndü ve araç fiyatları normal seyrine geldi. Bu yüzden araç fiyatlarında daha fazla bir düşüş olmayacaktır. Aksine piyasanın canlanmasıyla fiyatların artacağını düşünüyoruz. Ayrıca bildiğiniz gibi döviz kurunun dalgalı seyri de fiyatların artmasına sebep oluyor. O yüzden ihtiyaç sahibi tüketicilere bir an önce ihtiyaçlarını karşılamalarını öneriyoruz. 

Bazı araba markaları geçtiğimiz yıl; takas desteği, uygun oranlı kredi imkanı ve yüzde 15’e varan indirimler gibi cazip kampanyalar sunmaya başladı. Bu kampanyalar, sıfır otomobil alımlarını bariz ölçüde etkiledi mi? Yoğun talep hala ikinci el otomobillerde mi?

İkinci el otomobillerde her zaman fiyat avantajı olacağından ve vatandaşların çoğunluğu daha çok orta segment ve uygun fiyatlı araç almak istediğinden ikinci ele her zaman yüksek talep olacaktır.

İkinci el elektrikli otomobil alım-satımında tüketicilerdeki teknik tecrübesizlik açısından dikkat edilmesi gereken hususları anlatır mısınız? 

Alacakları araçların servis ağına bakmalarını ve araştırma yapmalarını öneriyoruz.

“STOKÇULUĞU DA ENGELLEYECEK DÜZENLEMELER YAPILDI”
Vergi kaydı olmayan, “Ayaklı galericiler” olarak adlandırılan, otomobil alıp-satanlara yönelik alınan önlemler yeterli durumda mı? Bu sorun hakkındaki eksiklikler neler? 

Yıllardır mesleğimizin en büyük sıkıntılarından biri devlete hiçbir vergi ödemeden, adresi belli olmadan ayaküstü al sat yapan ve bu mesleğin itibarını da düşüren, merdiven altı ticaret yapan fırsatçılar oldu. Yanında personel çalıştırarak istihdama katkı sağlayan, vergilerini düzenli ödeyen ve galeri işleten ticaret erbaplarının yanı sıra tüketici mağduriyetleri de yaşanıyordu. Bu konuda yaşanan mağduriyetlerin önüne geçmek için Bakanlık tarafından Yetki Belgesi zorunluluğu getirildi ve geçtiğimiz yıl stokçuluğu da önemli ölçüde engelleyecek düzenlemeler yapıldı. Bakanlık tarafından denetimler devam ediyor, kurallara uymayanlara cezai işlemler uygulanıyor. Ancak yapılan denetimlerin arttırılması ve caydırıcı cezai işlemler uygulanması ile yaşanan sorunların önüne geçilecektir.

Muhabir: Tolga ALCA