Kadınlar bugün Sağlık Bakanlığı önünde bir araya gelerek HPV (Human Papilloma Virüs) aşısının herkes için erişebilir olması ve rutin aşılama takvimine alınması talebinde bulundu. Bakanlık önünde yapılan açıklamada, ocak ayının “Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı” olduğu anımsatılarak, “Rahim ağzı kanseri konusunda tarama programlarının öneminden bahseden Sağlık Bakanlığı'nın HPV aşısını rutin aşı programına almış olmamasının nedeni bizler için merak konusudur” denildi.

Sağlık Bakanlığınca yayımlanan “Ocak Ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı” başlıklı yazıda düşük sosyoekonomik düzeye sahip olmanın bir risk faktörü olarak belirtildiği kaydedilen açıklamada, “Sağlık Bakanlığı'na soruyoruz: Güvencesiz işlerde, asgari ücret ve bu ücrete komşu ücretlerle çalışan kadınlar için, 3 dozu asgari maaşla yarışan HPV aşısı erişilebilir midir?” sorusu soruldu.

EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİNDEN

Açıklamada ayrıca, rahim ağzı kanserinin dünyada kadınlar arasında en sık görülen beş kanser türünden biri olduğu bilgisine de yer verilerek, resmi rakamlara göre Türkiye’de, sadece 2020 yılında 2 bin 532 kadının rahim ağzı kanseri tanısı aldığı ve bin 245 kadının da kansere bağlı sebeplerle hayatını kaybettiği belirtildi. Söz konusu kanser türünün gelişmesinde HPV enfeksiyonunun temel etken olduğu da belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 verilerine göre HPV aşısı 125 ülkede rutin aşı takvimine alınmıştır. Türkiye ise bu ülkelerden biri değildir. Bundan iki sene önce, ‘HPV aşısının uygulanması konusunda bir çekincemiz asla yok' diyen bakanlığın iki yıldır aşıyı rutin aşılama programına almamış olmasının sebebi nedir?

Bakanın o günkü  açıklamasında kullandığı ‘medeni hal’ ifadesine istinaden söylemek gerekir ki  HPV aşısının kişilerin medeni halinden, cinsel yaşamından bağımsız olarak, rutin aşı programına alınmalı, HPV aşısı herkes için ücretsiz ve ulaşılabilir olmalıdır. Bu kadın sağlığı ve toplum sağlığı için gereklidir.”

ULUSAL AŞI TAKVİMİNE NE ZAMAN ALINACAK?

Basın açıklamasını gerçekleştiren kadınlar, daha sonra bakanlığına dilekçelerini sundu. Dilekçede ise Sağlık Bakanlığına şu sorular yöneltildi:

“- Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığınca HPV aşısı ulusal aşı takvimine ne zaman alınacak ?

- 2023 yılında resmi rakamlara göre kaç kadın rahim ağzı kanseri tanısı almış ve bu kansere bağlı sebeplerle hayatını kaybetmiştir? Bu veriler Bakanlığınızca aktif bir şekilde tutulmakta mıdır?

- Sağlık Bakanlığı’nın rutin aşı programında bulunan aşılardan hangileri bir kanseri önlemede etkin olarak kullanılmaktadır?

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Kasım 2022’de yaptığı “Belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağımızı belirtmek isterim.” açıklamasından bu yana bu konuda hangi çalışmalar yapıldı ve gelişme kaydedildi mi?

- Aynı açıklamada aşılamaya belirlenen bir grupla, medeni hal göz önüne alınarak başlanacağı söylenmiştir. Kişinin medeni durumu ile rahim ağzı kanseri arasındaki ilişkiye dair bilimsel dayanak nedir?

- HPV aşısının maliyeti ile rahim ağzı kanseri tanı, tarama ve tedavi maliyetleri kıyaslandığında aşılamanın yapılmamasının kamuya verdiği zarara yönelik herhangi bir veri bulunmakta mıdır?”

Kaynak: Merve US ACIOĞLU