Çiftçi Güngör Er, tarım yapmanın artık bir yük haline geldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Hiçbir şey ekmedim, zarar ediyoruz ektiğimizde. Ne diyorum bak, iyi biterse baş başa çıkarız, o da iyi biterse... Bizim ektiğimiz çavdar burada tam randımanlı olursa ancak baş başa geliyor. Eğer biraz da bu seneki gibi, önceki sene gibi kurak giderse, ekimden %50 zar zor ürün alıyoruz. Ama yani bu sefer yarı ektik. Ben Eynelli köyündenim. Bakın, ilkokul mezunuyum, çobanım, çiftçiyim. Beni Tarım Bakanı yapsınlar, yemin ediyorum bunlardan iyi yaparım. Yemin ediyorum bak, alana gelmiyorlar, çiftçiyi de dinlemiyorlar.? Beni Tarım Bakanı yapsınlar, bunlardan 1000 kat üstün yaparım. Çünkü derdini biliyorum. Ben vatandaşım, Yaşayan benim, içim yanıyor.” dedi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer köy tarla, ahır, ağıl geziyorum. Çiftçi, besici kimi görsem dert yanıyor. Son iki yıldır sorunların daha ağırlaştığını anlatıyorlar. Ne ekeceğiz, ne yapacağız, nasıl yaşayacağız? sesimizi ülkeyi yönetenler ne zaman duyacak “ diyorlar. Her geçen gün tarımda küçük işletmeler daralıyor” diye konuştu.
OVAYA AĞAÇ DİKTİLER
Çiftçi Güngör Er, stratejik ürünlerin üretimine yönelik yanlış politikaları da eleştirdi:
"Aslında normalde Türkiye'de stratejik olan ürünler arpa, buğday, çavdar, mısır, nohut, fasulye. Ama ne yapıldı? Ovanın yüzüne adam tuttu, ağaç dikti! Ovaya ağaç dikilir mi? Böyle bir sistem olur mu? Niğde'nin merkezi, her taraf düz arazi. Meyve dikilmiş. Olur mu böyle bir şey? Bunu aklı başında bir insan düşünür mü? Ben ilkokul mezunuyum, çobanım ama bunu biliyorum. Koca koca adamlar bunu bilmiyor. Düz arazilere ağaçlar dikilerek bahçeye çevriliyor. Ama Eynelli Köyü'nde ne yetişir? Eynelli Köyü'nde ağaç yetişir. Eynelli Köyü meyilli arazi. Bizim orada çavdar ve buğday verimi %30. Yani ovaya göre orada adam 500 kilo alıyorsa, biz 150 kilo alırız, en fazla 200 kilo.”
MASA BAŞINDA OTURMAKLA OLMUYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının masa başında tarım politikaları oluşturmasını eleştirerek, “Eynelli Köyü’nde bahçe tarımı gelişmesi lazım. Hayvancılık ve bahçe... Biz sürekli söylüyoruz: alana gidin, çiftçimizi dinleyin. Çiftçimizin, hayvancılık yapanımızın, bahçesi olanın derdini dinleyin, çözüm üretin. Masa başında oturmakla çözüm olmuyor,” dedi.
ESKİDEN TRAKTÖRÜN DEPOSUNU GİDİP DOLDURUYORDUK
Çiftçi Güngör Er, “Bakanlık yetkisini versinler. BENİM İLK okul diplomam var; bunlardan iyi yönetirim bu tarımı.” Gerçek söylüyorum. Bana ne diyorum, bir ay versinler, yine bunlardan iyi yaparım. Bir ay desinler ki “Gel, bakan sen ol.” Daha iyi yönetirim
ÇİFTÇİNİNİ TRAKTÖRÜ 40 YAŞINDA
CHP’li Ömer Fethi Gürer, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre traktörlerin yaş ortalamasının 24 olduğunu ifade etti. Gürer, " Genelde diyorlar ya: “Çiftçilerin traktörleri hep yeni, son model.” Bölgede işte, 40 yaşında bir traktörümüz var. Ama TÜİK verilerine göre traktörlerin yaş ortalaması 24. Yani o görülen iyi traktörlerin dışında, çiftçinin çoğu traktörünü yenileyemiyor. Çiftçilerin bankalara kredi kartı ve kredi borcu 970 milyar lirayı bulmuş. Ürettiğinden para kazanamıyor. Girdi maliyetleri artıyor, sorunlar katlanıyor. Çaresizlikten bu işi sürdürüyorlar,” dedi.
Çiftçi Güngör Er ise traktör lastiğinin bile 30 bin TL olduğunu belirterek, "Yeni traktörlerin çoğu şu anda yatırım amaçlı alınmış. O sıfır traktörlerin çoğu yatıyor. Yatırım amaçlı alınmış. Adamlar uyanık, yandaş daha doğrusu. Yandaş adamlar... Haberleri var, faizlerin düşük olduğu zaman da almışlar. Ama gerçek çiftçi değil! Gerçek çiftçi biziz. Bak benim mesela şu anda 200 küsur dönüm ekilmiş yerim var ama biz traktör alamadık. Bu traktörün lastiği bile 30.000 TL. Bakım masraflarını hiç karşılayamıyoruz. Onları hiç yaptırmıyorum artık, iyice tükenene kadar,” şeklinde konuştu.