CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de son 6 ayda yapılan gıda denetimlerinin ciddi riskleri ortaya koyduğunu belirterek, taklit ve tağşişle mücadelede mevcut denetimlerin yetersiz kaldığını söyledi.
Gürer, 2012’den bu yana hileli ürün listelerinin açıklanmasının önemli olduğunu ancak 2025’te bu uygulamanın denetim sonuçlarına göre daha sık yapıldığını ifade etti. Süt, peynir, yoğurt, et ve bitkisel yağlardan bala kadar birçok üründe hile tespit edildiğini belirten Gürer, özellikle bazı uygulamaların halk sağlığı açısından büyük risk taşıdığını vurguladı.
6 üründe natamisin riski
Son denetimlerde süt ve süt ürünlerinde 6 üründe “natamisin” kullanıldığının belirlendiğini hatırlatan Gürer, bu maddenin yanlış ve yoğun kullanımının sağlık açısından tehlike oluşturduğunu kaydetti.
20 üründe tek tırnaklı ve domuz eti
Et ve et ürünlerinde yapılan incelemelerde ise 20 üründe tek tırnaklı hayvan eti ve domuz eti tespit edildiğini açıklayan Gürer, özellikle dar gelirli vatandaşların “ucuz ürün” diye hileli gıdalara yönelmek zorunda kalmasının ciddi bir sorun olduğunu söyledi.
56 üründe bitkisel yağ, 121 üründe tağşiş
Gürer, süt ve süt ürünlerinde 56 üründe hayvansal yağ yerine bitkisel yağ kullanıldığının, et ürünlerinde ise 121 üründe taklit ve tağşiş yapıldığının belirlendiğini aktardı. Özellikle et ürünlerine kanatlı eti karıştırılarak tüketicinin yanıltıldığını ifade etti.
128 üründe ürün niteliği değiştirildi
Süt ve süt ürünlerinde 128 üründe yağ oranı başta olmak üzere ürün özelliklerinin değiştirildiğini belirten Gürer, bu durumun hem kaliteyi hem de besin değerini düşürdüğünü dile getirdi.
“Vatandaşın sofrası deney laboratuvarına döndü”
Türkiye genelinde 750 bini aşkın işletmeye karşılık yalnızca 7.500 bakanlık görevlisiyle denetim yapıldığını söyleyen Gürer, personel eksikliğinin ve caydırıcı olmayan cezaların gıda güvenliğini zayıflattığını vurguladı.
“Halk ne yiyor?”
Gürer, gıda mühendislerinin daha fazla istihdam edilmesi, denetimlerin sıklaştırılması ve ağır cezaların uygulanması gerektiğini belirterek, “İşini doğru yapanların yanında hileye yönelen azınlık gıda sektöründen uzaklaştırılmalı. İnsan sağlığını hiçe sayanlara en ağır yaptırımlar uygulanmalıdır” dedi.





