Areda Piar tarafından gerçekleştirilen “Koku Araştırması”, parfümün tüketicinin hayatında nasıl bir yer edindiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, parfüm kullanımı artık yalnızca özel etkinliklerle sınırlı kalmıyor; günlük rutinlerin vazgeçilmez bir parçasına dönüşmüş durumda.
Günlük kullanım artıyor
Katılımcıların %81,4’ü işe, okula ya da alışverişe giderken parfüm kullandığını belirtti.
Parfümü “özel etkinliklerde” kullananların oranı %55,3, “romantik veya sosyal buluşmalarda” kullananların oranı ise %39,7 oldu.
Katılımcıların %30,7’si evde veya kişisel rahatlama anında parfüm kullanırken, %25,6’sı spor sonrası parfüm tercih ettiğini ifade etti.
Günde birden fazla kullananlar çoğunlukta
Araştırmaya göre katılımcıların %47,4’ü günde birden fazla kez parfüm kullanıyor.
%40,8’i günde bir kez, %8,7’si haftada birkaç kez, %3,1’i ise nadiren parfüm tercih ettiğini belirtti.
En çok tercih edilen kokular: Çiçeksi ve fresh
Türkiye’de en çok tercih edilen parfüm türü çiçeksi kokular (%29,3) olurken, onu fresh kokular (%22,3) takip ediyor.
Daha karakteristik “odunsu” (%15,5) ve “vanilyalı” (%12,2) notalar da dikkat çekiyor.
En az sevilen koku: şekerli
“En sevmediğiniz koku türü hangisidir?” sorusuna katılımcıların %33,5’i “şekerli kokular” cevabını verdi.
Odunsu kokular (%19,4) ve meyveli kokular (%15,8) da en az beğenilenler arasında yer aldı.
Kalıcılık ilk sırada
Parfüm alışverişinde tüketiciler için en belirleyici faktör “kalıcılık” (%44,4) olurken, onu “koku beğenisi” (%41,9) izledi.
Fiyat (%7,5), marka bilinirliği (%4,1) ve ambalaj tasarımı (%1,1) gibi unsurlar ise daha geri planda kaldı.
Kişisel bakımda duş jeli lider
Araştırma, kişisel bakım ürünleri tercihlerine dair de ipuçları sunuyor.
Katılımcıların %83,3’ü duş jeli, %71,1’i roll-on, %50,7’si ise vücut losyonu kullandığını belirtti.
Kolonyada limon klasikleşti
Katılımcıların %38,2’si limon kolonyasını en sevdiği aroma olarak seçti.
Limonu, kiraz çiçeği (%16,2) ve okyanus esintisi (%15,6) takip etti.
Mandalina (%12,6) ferah seçenekler arasında öne çıkarken, bergamot (%7,2) ve baharatlı kokular (%6,5) daha az tercih edildi.