Ege İhracatçı Birlikleri ile EGEKOBİDER arasında eğitim protokolü imzalandı. Protokolü EİB adına EİB Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, EGEKOBİDER adına ise EGEKOBİDER Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Bilek imzaladı. Protokol imza töreninin ardından EGEKOBİDER Başkanı Yüksel Bilek tarafından EİB Konferans Salonu’nda ilk eğitim verildi.
İşbırakmaz: İhracatçılarımızın rekabet gücünü yükselteceğiz
Programın açılışında konuşan EİB Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, bu iş birliğinin önemine dikkat çekti. İhracatçı firmalarımızın küresel ölçekte rekabet edebilmeleri için yalnızca üretim değil, aynı zamanda finansal okuryazarlık konusunda da yetkin olmaları gerektiğini söyleyen İşbırakmaz, “Bu nedenle, EGEKOBİDER ile başlattığımız bu eğitim serisi bizim için son derece değerli. Finansal disiplin, sağlıklı bir bilanço yönetimi ve sürdürülebilir büyüme açısından işletmelerimizin en büyük ihtiyaçlarından biri. Bu eğitimlerin, KOBİ’lerimizin finansal kabiliyetlerini güçlendireceğine, daha sağlam ve dirençli yapılarla yollarına devam etmelerine katkı sunacağına inanıyoruz. Bu konuda bizimle yola çıkan EGEKOBİDER’e teşekkür ediyorum” dedi.
Bilek: Dayanıklı ve kurumsal firmalar yaratmalıyız
EGEKOBİDER Başkanı Yüksel Bilek ise yaptığı konuşmada, işletmelerin sadece dış etkenlere değil, iç yönetim zaaflarına karşı da dayanıklı hale gelmesi gerektiğini, bunun için de bu eğitim serisinin çok değerli olduğunu vurguladı. Türkiye ekonomisinin büyük bölümünü aile işletmelerinin oluşturduğunun altını çizen Bilek, “Bu da kurumsallaşma yolculuklarında firmalara rehberlik ihtiyacını gerekli kılıyor. Bu sebeple, Finans Yönetimi kurumsallaşmanın ilk adımını oluşturuyor. Dünya pazarında söz sahibi olmak istiyorsak, bilgiyi paylaşmalı, girişimcimizi donatmalı ve ihracat kültürünü tabana yaymalıyız. Bu eğitim serisi fırsatını bize verdiği için EİB’e teşekkür ediyorum” dedi.
İlk eğitim Yüksel Bilek’ten: Finansal Disiplin
İmza töreninin ardından ilk eğitimi gerçekleştiren Yüksel Bilek, firmalarda finansal disipline odaklandı. Nakit akışı yönetimi, bütçe disiplini, borç yönetimi ve maliyet kontrolünün artık birer lüks değil, yaşamsal birer ihtiyaç olduğunun altını çizen Bilek, finansal disiplini bir işletmenin geleceğini belirleyen temel yapı taşı olarak değerlendirdi.
Seminerde, Finansal Disiplin Nedir, Bütçe Oluşturmak, Nakit Akışı, Gider Kontrolü ve Maliyet Bilinci, Finansal Raporlama, Borç Yönetimi ve Kredi Disiplini, Dijital Araçlarla Disiplini Sürdürmek gibi konular işlendi.
Her ay iki ayrı oturumla devam edecek olan ve EGEKOBİDER AKADEMİ çatısı altında EİB ev sahipliğinde düzenlenecek diğer eğitimlerde de finansal okuryazarlık, dijitalleşme, dış ticaret, kurumsallaşma ve sürdürülebilirlik gibi konular gündeme taşınacak.
İhracat şampiyonları arasında 157 Egeli yer aldı
Öte yandan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ilk 1000 ihracatçı listesinde Egeli ihracatçılar 157 firmayla yerini aldı. Ege Bölgesi, geçen yıllarda olduğu gibi 2024 yılında da Marmara Bölgesi’nden sonra en çok firmayla İhracatın Şampiyonlar Ligi’nde temsil edildi.
Türkiye genelinde ihracatçıların kümelenmesi 27 sektörün 8 tanesinin ihracat şampiyonları Ege Bölgesi’ndeki firmalardan oluşurken, ihracat şampiyonlarının 5 tanesi Ege İhracatçı Birlikleri üyesi.
İzmir, 89 firmayla TİM ilk 1000 ihracatçı listesinde, İstanbul’u takibini sürdürürken, Manisa’dan 24, Denizli’den 20, Aydın’dan 9, Balıkesir’den 6, Kütahya’dan 4, Muğla’dan 3 ve Uşak’tan 2 firma ihracat şampiyonları arasına girdi.
Eskinazi; Egeli ihracat şampiyonları 26,2 milyar dolar ihracata imza attı
İzmir’in Türkiye’nin ihracatçı kimliğinin oluşmasına büyük katkıları olduğunu dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, TİM ilk 1000 ihracatçı listesinde 157 firmayla ikinci büyük grup olarak yerlerini korumaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.
Listeye giren Egeli ihracat şampiyonlarının 2024 yılında 26,2 milyar dolarlık ihracata imza attıklarını vurgulayan Eskinazi, “Dünya pazarlarında talebin nazlı olduğu, döviz kurlarındaki artışın Türkiye’de enflasyon artışının çok gerisinde kaldığı süreçte ihracatçılarımız büyük bir başarıya imza attılar. Bu başarıya imza atarken sermayeleri eridi. Türk ihracatçılarının varlığını sürdürebilmesi rekabetçiliklerini koruyacakları bir ekosistemle mümkün. Türkiye bu ekosistemden hızla uzaklaşıyor. 2025 yılı sonu için 280 milyar dolar ihracat hedefi koymuştuk. İhracatı destekler adımlar atılmadığı takdirde 270 milyar doları yakalamakta bile zorlanabiliriz” diye uyarıda bulundu.