Yaşamın devamlılığı için arıların önemine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla organize edilen “Dünya Arı Günü” kutlamaları, her yıl farklı bir şehirde Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği öncülüğünde gerçekleştiriliyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, Bu yıl 15. si kutlanacak olan Dünya Arı Günü’nde bal arısının önemine değinerek şunları söyledi: “Bal arısının dünyadaki varlığı insanlıktan öncedir. Gerek ürünleri gerekse doğadaki önemi insanoğlunun ilgisini çekmiş, bundan dolayı doğadaki yaşam alanlarından kovanlara aktarılmış, evcilleştirilmeye çalışılmıştır. İnsanların bir şifa kaynağı olarak kullandığı bal, bal arısının esas ürünü olmasına rağmen son yıllarda diğer alternatif arı ürünleri, bal mumu, arı sütü, polen, arı ekmeği, apilarnil, propolis, arı zehri, arı havası insan beslenmesinde ve sağlığında çok yoğun kullanılmaktadır. İnsan sağlığı ve beslenmesinde bu kadar önemli olan üstün üretim gücü olan bal arısı, insan beslenmesindeki yetersizlik ve tarım alanlarındaki azalma nedeniyle oluşan açlık sorununa bir çözüm olacaktır."
TAB Başkanı Şahin bal arılarının tozlaşmayla bitkisel üretime katkısı konusunda da “Bal arıları, üretim gücünü tamamen doğadaki çiçekli bitkilerden alır. Yani üretim için tüketmek zorunda olduğu herhangi bir kaynağa ihtiyaç duymaz. Bal arısı kendi ürünleriyle meydana getirdiği katkılardan daha fazlasını, kültür bitkilerinin tozlaşmasındaki katkısıyla meydana getirmektedir. Bal arılarının, dünyadaki bütün tozlayıcıların içerisindeki payı yüzde 85 dolayındadır. Doğadaki çevre kirliliği ve pestisit kullanımı, iklim değişikliği nedeniyle devamlı artmaktadır. Bu artışla mücadele etmenin en doğal ve güvenilir yolu bal arılarıdır. Bal arısının tozlaşmayla bitkisel üretime ekonomik katkısı, ürettikleri arı ürünlerinin ekonomik düzeyinin 15 katıdır. Ayrıca çayır, mera ve ormanlardaki tozlaşmadan dolayı bitkilerin üremesini sağlaması nedeniyle erozyonun önlenmesinde önemli bir katkı sağlamaktadır. Çevre kirliliği, pestisit kullanımı, arıların yaşamını tehdit etmektedir. İnsanoğlu bugünkü varlığını ve geleceğini bal arılarına borçludur.” dedi.

ARILAR GEREKLİ ÖNEMİ GÖRMÜYOR

Arılara gerekli önemin yeterince verilmediğine dikkat çeken Şahin: “Arılar insan yaşamına, doğal döngüye, ekosistemin devamlılığına önemli katkılar yapmasına rağmen arılara, maalesef gerekli ilgi ve önem gösterilmemektedir. Umut ediyoruz ki önümüzdeki yıllarda arılarımızın ve arıcılarımızın bizlere sağladığı yaşamsal faaliyetler nedeniyle arılarımıza ve arıcılarımıza gerekli destek verilir. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB), olarak bugüne kadar arılarımızı ve arıcılarımızı koruma yönünde çalışmalar yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
Ülkemizdeki “Dünya Arı Günü” kutlamaları konusuna değinen TAB Başkanı Ziya Şahin, “TAB, İl Birliklerimiz, Tarım ve Orman Bakanlığımız, Üniversite, kurum ve kuruluşlarımız koordinatörlüğünde 2019 yılı Dünya Arı Günü etkinlikleri Ankara’da gerçekleştirilmiştir. 2020 ve 2021 yılında pandemi koşulları sebebiyle benzer bir etkinlik yapılamamış ancak, özel bir televizyon kanalında canlı yayınlar gerçekleştirilmiş ve tek programa bağlanan konuk sayısı açısından rekor kırılmıştır. 2022 ve sonrası Dünya Arı Günü kutlamalarının, 2019 yılı ve öncesinde olduğu gibi Merkez Birliğimiz desteğiyle her yıl farklı İl Birliğinde yapılmasına karar verilmiştir. Buna göre, 2022 yılında Tokat, 2023 yılında Sakarya, 2024 yılında Balıkesir’de Dünya Arı Günü kutlamaları gerçekleştirilmiştir. Bu yıl da 15. si gerçekleşecek olan Dünya Arı Günü kutlamaları, 20 Mayıs 2025 tarihinde Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliğimiz, Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği, Tarım ve Orman Bakanlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve diğer kurum ve kuruluşlarımız koordinatörlüğünde Muğla ilimizde gerçekleştirilecektir. Ayrıca farkındalık yaratmak amacıyla bu yıl ilk kez etkinlik kapsamında “Hatıra Ormanı” fidan dikimi gerçekleştirilecektir. Bu düşüncelerle başta arıcılık faaliyetlerinde çalışan arıcılarımız olmak üzere tüm üreticilerimizin “Dünya Arı Günü” kutlu olsun. Dünya Arı Günü kutlamalarına tüm arıcılarımız davetlidir.” ifadelerini kullandı.

Dünya Arı Günü etkinlikleri; özellikle 2008-2009 yıllarında Amerika’dan başlayıp dünyaya yayılan toplu arı ölümleri sebebiyle farkındalığı arttırmak ve arıların önemine dikkat çekmek amacıyla Kanadalı bir aktivistin (Clinton Ekdahl) öncülüğünde, 2 Haziran 2009 tarihinde başlatılan imza kampanyasıyla 29 Mayıs 2010 tarihinde dünya çapında kutlanmaya başlanmıştır.
Slovenya ile birlikte aralarında ülkemizin de bulunduğu, 115 ülkenin ortak sunuculuğunda, 20 Mayıs tarihinin “Dünya Arı Günü” ilan edilmesine yönelik karar tasarısı, 20 Aralık 2017 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edilmiş ve tüm Dünyada 20 Mayıs tarihi “Dünya Arı Günü” olarak kutlanmaktadır.

Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI