Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiftçi borçlarının faizinin silinerek 5 yıl süreyle taksitlendirilip yapılandırılması için iktidara çağrı yaptı. AKP'nin yeni dönemde Vergi Usül Kanunu, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi'nde düzenlemeler içeren teklifinin Meclis'e sunulacağını açıkladığını anımsatan Barut, 'Bu teklifte, çiftçilerin talep ve beklentileri doğrultusunda üretimin sürmesi için üreticileri borç yükünden kurtaracak yapılandırma da yer almalıdır' dedi. AKP'nin 56 maddelik yasa değişikliği teklifinin 1 Ekim'de açılacak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacağını bildiren Ayhan Barut, 'Ne yazık ki ülkemiz tarımı bitme noktasına getirilirken, maliyet yükü altında ezilen çiftçimiz hızla üretimden uzaklaşıyor. Can çekişen tarıma, nefes alamayan çiftçiye derhal yardım eli uzatılmalı, bu çıkmazdan dönülmelidir' diye konuştu. TBMM'de geçen dönem çiftçi borçları ve kurumlar vergisi dahil 9 ayrı kanun hakkında torba yasa düzenlemesi yapıldığını ancak yapılan düzenlemenin sorunları çözmediğini ve daha da derinleştirdiğini ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti: 'Ürettiğinden kazanamayan, döviz kurları fırlayıp maliyetler zirveye çıkarken ürünü maliyetini kurtarmadığı için satılmayan ve borcu katlanan çiftçimiz çaresizce bekliyor. Geçen dönem borç batağındaki 365 bin civarında çiftçinin, 2020 yılında Tarım Kredi Kooperatiflerinden 8 milyar 260 milyon lira kredi kullandığı açıklanmıştı. Getirilen yapılandırma, 2020 öncesi çiftçi borçlarını kapsıyordu. Üstelik düzenlemeyle çiftçiye faiz yükü bindirildi. Borca batan çiftçiden yüzde 30 peşinat istendi, taksit sayısı geçmiş yapılandırmalarda beş taksitken üç taksite düşürüldü. Gerçeklikten uzak bu düzenleme nedeniyle çiftçinin beklediği yapılandırma olmadı. Dağ fare doğurdu, üstüne sorunları katladı. Şimdi yine bir teklif geliyor Meclis'e. Aynı sorunlar tekrar yaşanmasın, mevcut problemler çözülsün diye uğraşıyoruz. Bu teklifte bankalara, finans kuruluşlarına ve piyasaya borcu 190 milyar liraya ulaşan çiftçiye derman bulunsun. Getirilecek teklifte, çiftçilerin talep ve beklentileri doğrultusunda üretimin sürmesi için üreticileri borç yükünden kurtaracak yapılandırma da yer almalıdır. Borç faizlerini silin, kalan anaparayı 5 yıl süreyle eşit taksitlerle yapılandırın.'

'GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMEZSE, TARLALAR BOŞ KALIR'

Öte yandan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübre fiyatlarındaki fahiş artışa dikkat çekerek 'İktidar, bir an önce girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik çalışma başlatıp, yerli üreticiyi destekleyecek düzenlemeleri hayata geçirmelidir. Aksi halde tarlalar boş kalır' diye uyardı. Girdi maliyet artışındaki en önemli kalemin gübre fiyatları olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl ve bu yıl arasındaki satış fiyatlarını kıyasladı. Gürer, 'Geçen yıl 2 bin 100 lira olan ÜRE gübresinin ton fiyatı, bu yıl 2,5 katına çıkarak 5 bin 100 liraya yükselmişti. Dün ise 6 bin TL'yi geçti. Geçen yıl 2 bin 720 lira olan DAP gübresi bu yıl 6 bin 800 lira oldu. Geçen yıl 2 bin 400 liradan satılan '20.20' olarak tabir edilen gübre, bu yıl 4 bin 500 liradan satılıyor. Yüzde 26 Azotlu Gübre geçen yıl bin TL/Ton iken dün itibari ile 3 bin 600 TL'ye çıktı. Gübreye gelen fiyat artışlarını TÜİK takip edemiyor ama artışın yüzde 100'ün üzerinde olduğunu bir bayide gidip görse, ne kadar yanlış veri açıkladığını görür' dedi.

'TOHUM DA KATLADI'

2020 yılında Buğday tohumunun ton fiyatı 3 bin TL iken bu yıl 5 bin TL'ye çıktığını belirten Gürer, geçen yıl şekerpancarı tohumunun 250 ile 320 lira arasında değiştiğini, bu yıl ise 450 ile 650 lira arasında bir tutara çıktığına dikkat çekti. Gürer, 'Şekerpancarı tohumu fiyatındaki artış da yüzde 150'inin üzerine çıktı. Bu durumda üretici nasıl ekim yapsın?' diye sordu. Gübre fiyatlarının 2,5 katına, tohum fiyatlarının da 1.5 katına çıktığını belirten Gürer, 'Yıllardır söyleye söyleye dilimizde tüy bitti. Tarımda girdi maliyetlerinin düşürülmesi için plan yapın proje geliştirin diye iktidarı sürekli uyardık. Ancak bizim sözlerimizi kulak ardı eden AKP, şimdi tarımda gelinin noktayı da görmek istemiyor. Özel şirketler ve ithalatçı firmalar dilediği gibi fiyat oluşturuyor. Gübre hammaddesi ithalata dayalı, döviz kuru artıkça fiyat artıyor, düşse de geri gelmiyor' dedi. Ömer Fethi Gürer, 'İktidar, bir an önce girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik çalışma başlatıp, yerli üreticiyi destekleyecek düzenlemeleri hayata geçirmelidir. Aksi halde tarlalar boş kalır. Gübreye bu kadar fiyat bindirilmesi anlaşılır değil, iktidar gübredeki yüksek fiyatlar için inceleme başlatmıştı ama fiyatlar incelemelerin başladığı gündeki fiyatları da aştı' uyarısında bulundu.

Muhabir: Haber Merkezi