Eski Kahramankazan Belediye Başkanı Seyfettin Aslan “Ankara’nın Beş Beyazı” isimli çalışmasında yer alan Ankara tavşanı ile ilgili www.baskentgazete.com.tr’ye yaptığı değerlendirmede, “Angora Rabbits adıyla Çin’de 30 milyon civarında Ankara tavşanı yetiştirilmekte olup, keza dünyanın öteki ucu olan Güney Amerika’da (Arjantin ve Şili) ve Avrupa’da (Slovakya) Ankara tavşanı yetiştiriciliği halen devam ediyor” dedi.
Ankara tavşanı yetiştiriciliğinin bugün artık Fransa ve İngiltere’de popülerliğini yitirdiğini kaydeden Aslan, “Ancak tekstil endüstrisinde en çok tavşan yünü kullanan ülkeler olarak önceleri Japonya, ABD ve Almanya bilinirken, son yıllarda İtalya ve Japonya ilk sırada yer alıyor” değerlendirmesi yapıyor.

FRANSIZLARIN İLGİSİ HAYATTA TUTTU
Ankara tavşanı ilk olarak 17’inci yüzyılın sonu ve 18’inci yüzyılın başlarında Avrupa’da Fransız yüksek tabakasının rağbet ettiği en popüler evcil hayvan oldu. Fransa Kraliçesi Marie Antoinette’in, Ankara tavşanını evcil hayvan olarak sarayda beslediği de biliyor. 1789 Fransız İhtilali sırasında Marie Antoinette ile birlikte Ankara tavşanları da vahşice yok ediliyor. Ancak Fransızların ilgisi ve Fransa İmparatoru Napolyon’un 1’inci Dünya Savaşı sırasında büyük miktarda Ankara tavşanı yününün kullanıldığı makineler yaptırıp gizlemesi sonrası 1965 yılına kadar Fransa, dünya çapında ham yün üretiminin lideri oluyor.
TÜRÜN GELİŞİMİNE DE FRANSA KATKI VERİYOR
Ankara tavşanı yetiştiriciliğine ilk olarak Türkiye’de 1995 yılında Kırşehir’de özel bir girişimci tarafından Almanya orijinli 40 baş kadar Ankara tavşanı ithal edilerek başlanıyor. Daha sonra gen kaynağı olarak üretilmesi ve üreticilerden gelen talebi karşılamak amacıyla araştırma projeleri kapsamında 1999 yılında TÜBİTAK, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü’nün katkısıyla Fransa’dan 56 dişi ve 6 erkek Ankara tavşanı ithal ediliyor. Türkiye’de tekstil sanayinin ihtiyacı olan Ankara tavşanı yünü, büyük ölçüde Çin ve Almanya’dan dış alım ile karşılanıyor.

ANKARA TAVŞANININ ÖZELLİKLERİ
Boyun kısa, baş yuvarlak ve orta büyüklükteki Ankara tavşanının kulakları dik, iki yana açık ve uçlarında birer püskülü bulunuyor. Kulakların iç yüzleri ince, kısa ve seyrek tüylerle örtülü olan tavşanın kulağının dış yüzü ipeksi, ince uzun tüylerle kaplı. 1 değişik renginin olduğu tavşanın en çok tercih edileni beyaz olanların (albino) tüyleri sık, ipek gibi ince ve uzundur. Tavşan eti, diğer hayvan türlerinin etleri ile karşılaştırıldığında proteinler ve genel vitaminler bakımından daha zengindir. Yağ bakımından daha fakirdir. Tavşan yağı, stearik ve oleik asitleri diğer tür hayvanlardan daha az ihtiva eder ve esansiyel doymamış linoleik ve linolenik yağ asitlerini daha fazla içerir. Eti kişiye göre değişen kuzu ve tavuk eti arasında bir lezzete sahip, çabuk pişen, hazmı kolay, kalorisi düşük dolayısıyla kilo aldırmayan bir rejim yemeği olarak tüketilebiliyor.





