Institut français Türkiye, 2025 yılında Fransa’nın Nice şehrinde yapılacak Birleşmiş Milletler Okyanus Zirvesi ve 2026’daki “Akdeniz Sezonu” öncesinde deniz biyoçeşitliliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla “Akdeniz, Baskı Altında Bir Deniz” başlığı altında bir seri konferans, atölye ve sergi etkinliği düzenleyecek. ODTÜ iş birliği ile 2 Nisan 2024 tarihinde saat 14.00’de ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek konferansa Türkiye ve Fransa’dan çok sayıda bilim insanı katılacak. Etkinlik dizisi; kıyı bölgesi yönetişimi, iklim sorunları ve biyolojik çeşitlilik kaybı ile ekolojik çöküşün sosyal sonuçlarını ele almayı amaçlarken, konferanslara katılacak bilim insanları şöyle:

Franck Courchamp, François Gemenne, Gilles Boeuf, Antoine Aiello, Frédérique Chlous, Madeleine Cancemi ve Edouard Bard, Koray Yılmaz, Mustafa Yücel, Selcan Serdaroğlu, Levent Kurnaz.

Türkiye, uzun dönemli iklim değişikliği stratejisini açıklamaya hazırlanıyor Türkiye, uzun dönemli iklim değişikliği stratejisini açıklamaya hazırlanıyor

HANGİ KONULAR ELE ALINACAK?

Dünyanın önde gelen ekologlarından biri olarak kabul edilen Courchamp, “Biyoçeşitlilik: Gerçekten 6. kitlesel yok oluşun içinde miyiz?” başlıklı konuşmasında biyoçeşitliliğin tanımını yaparak, niceliksel ve niteliksel önemine değinecek ve biyoçeşitlilik kaybının arkasındaki nedenleri ve mekanizmaları açıklayacak. Bunu yaparken, biyoçeşitlilik kriziyle ilgili tüm soruları ve özellikle de “gezegenin tarihindeki 6. kitlesel yok oluşta mıyız?” sorusuna cevap arayacak.

Konferansta konuşmacı olarak ODTÜ öğretim üyelerinden Doç Dr Koray Yılmaz ve Prof Dr Mustafa Yücel de söz alacak. Koray Yılmaz “Değişen bir iklimde su döngüsünün aşırı uçlarında gezinmek: Doğu Akdeniz perspektifi” başlıklı bir konuşma gerçekleştirirken Prof Dr Mustafa Yücel: “Çoklu stres faktörlerinin Doğu Akdeniz ekosistemi üzerindeki etkisi” başlıklı bir konuşma yapacak.

Bu arada konferans, İngilizce olarak düzenlenecek.

Muhabir: Merve US ACIOĞLU