Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye’nin dünya kuru incir üretimi ve ihracatında açık ara lider olduğunu hatırlattı. Aynı zamanda Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü de olan Işık, dünya kuru incir üretim ve ihracatının yüzde 60’dan fazlasını Türkiye’nin gerçekleştirildiğini vurguladı.

2024-2025 sezonu 1500 ton ürün pazara girmeden enerjiye dönüştürülecek

“Aflotoksinli Kuru İncir Bertaraf Projemizi bu seferberlik kapsamında devreye aldık” diyen Işık, “2024-2025 sezonunda bin 500 ton kontamine ürün pazara girmeden toplanarak yenilenebilir enerjiye dönüştürülecek. Böylece söz konusu ürünlerin hem insan sağlığı için risk oluşturmasını hem de doğaya karışması engellenecek. Çevre, çiftçi ve tüketici dostu projemizle INC’nin sürdürülebilirlik temelli en yenilikçi ürün ve hizmetler için verdiği ödüle aday olduk. Türkiye’nin yanı sıra ödül için ABD, İspanya, Avusturya ve Çin’in de aralarında bulunduğu sekiz ülke başvuru yapmıştı. Palma de Mallorca kentinde 8-10 Mayıs 2025 tarihlerinde düzenlenen 42. INC Kongresi’nde yenilikçilik, pazar etkisi, sürdürülebilirlik katkısı ve ilham vericilik kriterleri üzerinden yapılan değerlendirmenin sonucu projemiz Sürdürülebilirlik Ödülü’nü kazandı. Bu büyük başarı için gururluyuz. Projemiz, INC Kongresi video içeriklerinde, Nutfruit dergisinde ve uluslararası tanıtım materyallerinde yer alarak geniş bir görünürlük kazanacak. Dolayısıyla ödül, Türk kuru incirinin prestijine, global ölçekte sürdürülebilirlik ve kalite odaklı başarı hikâyesi olarak tanınmasına katkı sağlayacak” dedi.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU