Yüzyıllık Destan üçlemesinin ikinci oyunu olan Yüzyıllık Destan “SAVAŞ”, Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından 25 Mayıs, Cumartesi günü, Saat 20.00’de, Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesinde ilk kez sahnelenecek.

Haluk Özenç’in yazdığı ve Barış Erdenk’in yönettiği oyunda Mustafa Kemal Paşa, Yüzyıllık Destan “ATEŞ”te olduğu gibi yine Devlet Tiyatroları Genel Müdür Yardımcısı Emre Başer tarafından canlandırılıyor.

19 Mayıs’tan 23 Nisan’a uzanan destansı bir hikâyeyi sahneye taşıyan Yüzyıllık Destan “ATEŞ”, bir milletin silkinerek kendine gelmesini, nihayet meclisini kurarak mutlakıyet rejiminden Cumhuriyet’e giden zorlu yolda geri dönüşü olmayan adımlar atmasını yani vatanın bağrına düşen “Ateş”i anlatıyordu.

Yüzyıllık Destan “Savaş” ise 23 Nisan’dan Gazi Mustafa Kemal’in “Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emriyle başlayan Büyük Taarruza, yani 30 Ağustos 1922 tarihine kadar süren Kurtuluş Savaşı'nın cephedeki gerçek mücadelesini konu ediniyor. Onca yokluğa, yoksulluğa rağmen bağımsızlık ateşinde dövülen çelikten bir irade ile o dönem şartlarına göre son derece iyi donatılmış, üstelik Anadolu gibi savaş yorgunu olmayan işgalci güçlerle ile nasıl mücadele edildiğini anlatıyor. Kısa süre sonra Cumhuriyeti kuracak olan bir halkın Mustafa Kemal Paşa liderliğinde vatanın kurtuluşu yolunda nasıl seferber olduğunu, bendini çiğneyip aşan Türk milletinin vatana bedenini kalkan edip nasıl zafere koştuğunu hatırlatarak,"Ya istiklâl ya ölüm!" diyor.

Ti̇yatro (1)

Munzur Festivali halaylarla başladı Munzur Festivali halaylarla başladı

Fotoğraf:AA

Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI