CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem fiyatlarındaki artışlar nedeniyle mağduriyet yaşayan süt üreticileri ve besicilerin sorunlarını, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Gürer'in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, pandemi nedeniyle yem tedarikinde zorluk yaşayan küçük kapasiteli hayvancılık işletmelerinin yem maliyetlerinde oluşan artıştan etkilenmelerini önlemek için yem desteği yapılmaya başlandığını açıkladı. Gürer, soru önergesinde besi ve süt üretiminde kullanılan yem fiyatlarındaki afaki artışa dikkat çekti. Maliyet artışlarının besicileri ve süt üreticilerini büyük ölçüde mağdur ettiğine değinen Ömer Fethi Gürer bu artışların önlenmesi için devlet kontrol mekanizması kurulup kurulmadığını sordu. Gürer, ayrıca hazır yem için besicilere ve üreticilere kilo başı destekleme yapılıp yapılmayacağının da açıklanmasını istedi. Gürer'in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, et, süt ve yem piyasasının, güncel olarak takip edildiğini belirtti. Pakdemirli, yetiştiricilerin aleyhine oluşabilecek durumlarda, et ve süt piyasasının düzenlenmesi ve üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması için gerekli müdahalelerin anında yapıldığını belirtti. Pakdemirli, 10 Temmuz 2020 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla Kovid-19 pandemisi nedeniyle yem tedarikinde zorluk yaşayan küçük kapasiteli hayvancılık işletmelerinin, yem maliyetlerinde oluşan artıştan etkilenmelerini önleyerek üretimde sürdürülebilirliğin ve üretici fiyatlarında istikrarın sağlanması amacıyla, yem desteği yapılmasına karar verildiğini açıkladı.

'YEM FİYATLARI BİR YILDA İKİ KATINA ÇIKTI'

Gürer ise yem fiyatlarının geçen yıla göre neredeyse iki kat arttığına dikkat çekti. Yem fiyatlarındaki önlenemeyen artışın süt üreticilerini ve besicilerini mağdur ettiğine vurgu yapan Gürer, 'Bakan, soru önergemize verdiği yanıtta bir yandan yem piyasasının güncel olarak takip edildiğini ve olumsuz durumda anında müdahale edildiğini belirtirken diğer yandan da maliyetlerdeki artışı itiraf ederek, sürdürebilirliğin önlenmesi amacıyla yem desteği kararı alındığını açıklıyor. Buradan yem piyasasının sürekli olarak kontrol edilmediği, ediliyorsa bile müdahale yapılamadığı ortaya çıkıyor' dedi. Yapılan desteklemelerin yem fiyatlarındaki yüksek artışların yanında cüzi bir miktar olarak kaldığını ifade eden Gürer, 'Diğer yandan desteklemeler 20 büyükbaş hayvan ve 50 küçükbaş hayvanı olana üretici ve besici içini yapılıyor. Ancak ülkemizde 20 başın altında büyük baş ve 50 başın altında küçükbaş hayvanı olan binlerce üretici var. Ne yazık ki onlar bu desteklemelerden de faydalanamıyor. Bir destekleme yapılacaksa eğer, hayvan varlığı ile ilgili kota getirilmeden, tüm üretici ve besicileri kapsayacak şekilde yapılmalıdır' diye konuştu. Gürer, saman, yonca, küspe ve sanayi yeminde sürekli artışın hayvancılık yapanları ciddi zorladığını, bunun olumsuz yansımasının hayvanların kesime verilmesi olacağını, özellikle süt üretiminde sorunlar yaşanabileceğine de dikkat çekti.

'HAYVAN SAYISININ ARTMASI, SORUN OLMADIĞI ANLAMINA GELMEZ'

Gürer, artan nüfus ve ihtiyaçlara bağlı olarak hayvan varlığındaki artışın 'Hayvancılıkta sorun yok' anlamına gelemeyeceğini söyledi. Bakan sayısal verilerde 2002 yılını kıstas alıyor.18 yılda nüfus artışı, tüketim talepleri, ithal hayvan sayısı ile ilgili mukayeselerle soruna baksa esasen artışın oran olarak yerli ırk anlamında ne kadar sayısal geriye gittiğini de görmüş olacaktır' dedi. İthal hayvanların zoonotik hastalıkları yanında buzağı ölümlerindeki artışın önlemediğine vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvan hastalıklarıyla ilgili aşılamada yaşanan sorunların varlığı bu bağlamda yapılması gereken çok iş olduğunu gösteriyor' dedi.

'SORUYA YANIT VERİLMELİ'

Gürer, 'Sorumuz açık. Yapıldığı belirtilen destek, teşvik ve çalışmalara rağmen hayvancılıkta sorunlar artıyor. Yem fiyatları besicileri bu işi yapamaz duruma sürüklüyor. AKP iktidarları döneminde hayvancılıkta sorun yaşanmıyor olsa idi ülkemiz kırmızı et ve canlı hayvan ithalatına yönelmezdi. Artan nüfus ve artan ihtiyaçlara bağlı olarak süt üretimi artsa da bu artış süt üretiminde sorun olmadığı anlamına gelmemektedir. Günümüzde süt ineklerini kesime gönderen üretici sayısındaki artış bile bu sektörde yaşanan sorunların boyutlarını göstermesi bakımından önemlidir. Sayın Bakan, hayvan sayısındaki artışa bağlı olarak bu sektörde sorun olmadığını ileri sürmek yerine, var olan sorunların çözümüne yönelik çalışmalara bir an önce başlamalıdır. İş işten geçtikten sonra yapılacak çalışma sonuç vermeyecektir' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi