Haziran’ın ortalarına geldik. Yaz mevsimi iyice etkisini göstermeye başladı. Ülke ve dünya gündemi de havalar kadar hararetli. Gelin son bir haftada neler yaşanmış birlikte bakalım.

Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,6 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu, Nisan ayı Ücretli Çalışan İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2024 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 arttı. Ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayında 14 milyon 617 bin 730 kişi iken, 2024 yılı Nisan ayında 15 milyon 283 bin 78 kişi oldu.

Yurt dışı çıkış harcı 3 bin TL'ye mi çıkıyor?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından TBMM’ye sunulması planlanan vergi paketinde, 150 lira olan yurt dışı harcının bin 500 liraya çıkacağı tepkisi sürerken Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yurt dışı çıkış harcı için 3 bin liralık öneri yaptığı iddia edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynakları söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını aktardı. Söz konusu sunumun eski bir tarihe dayandığı ifade edildi.

Eylem Tok ve Timur Cihantimur hakim karşısında

Murat Aci’yi öldürdükten sonra annesi Eylem Tok ile yurt dışına kaçan Timur Cihantimur’un, ABD’de yargılanmasına başlandı. Mahkeme, Eylem Tok ve Timur Cihantimur’un tutukluluk halinin devam etmesine karar verdi. Gazeteci Rojda Demirel ise Timur Cihantimur'un intihar girişiminde bulunduğunu ifade etti.

Ermenistan Filistin’i tanıdı

Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress'in paylaştığı Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Filistin devletinin Ermenistan tarafından resmi olarak tanındığı belirtildi. İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ermenistan'ın İsrail'deki Büyükelçisi'nin ülkesinin Filistin'i tanıma kararı üzerine kınama amacıyla Dışişleri Bakanlığına çağırıldığı ifade edildi.

Çevre dostu yerli depozito iade otomatları

Türk mühendisleri geliştirdikleri yerli Otomatik Depozito İade Makinesi ile hem çevreye hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacak. Sıfır Atık Projesi kapsamında hayata geçirilen "Depozito Yönetim Sistemi"nin pilot uygulamaların ardından gelecek yıl yaygınlaştırılması planlanıyor. Bu kapsamda temin edilecek otomatik depozito iade makineleri aracılığıyla toplanacak tek kullanımlık içecek ambalajlarının dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Türk teknoloji şirketleri de bu süreçte ihtiyaç duyulacak makine ve teknolojileri yerlileştirerek ülkeye kazandırmak için çalışmalar yürütüyor.

İstanbul'da 1 milyon 87 bin 17 yabancı var

İç İşleri Bakanlığı İstanbul’da yaşayan yabancı sayısını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Göç İdaresi Başkanlığının resmi rakamlarına göre bugün itibarıyla İstanbul'da 530 bin 612 geçici koruma kapsamındaki Suriyeli, 3 bin 252 uluslararası koruma kapsamındaki yabancı, 553 bin 153 ikamet izniyle kalan yabancı olmak üzere, toplam 1 milyon 87 bin 17 yabancı bulunduğu belirtildi.

A Milli Takım Portekiz'e 3-0 yenildi

A Milli Futbol Takımı, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) F Grubu ikinci maçında Portekiz'e 3-0 yenildi. Bu sonuçla birlikte A Milli Futbol Takımı'nın tur şansı son maça kaldı. 3 puanla ikinci sırada yer alan ay-yıldızlılar gruptaki son maçında 26 Haziran'da Çekya ile karşılaşacak

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU