Üretime yönelik destekleri önemsediklerini ve desteklediklerini dile getiren Çelik, “Şimdi hedefimiz, bu destekleri sürdürülebilir üretim gücüne dönüştürmektir” değerlendirmesi yaptı.

TÜRKYED Genel Başkanı Çelik, Türkiye’nin tarımsal üretiminde küçükbaş üretiminin stratejik bir yeri bulunduğunu, kırsalın kalkınması, aile işletmelerinin güçlendirilmesi, gençlerin yeniden üretime kazandırılması ve ülkemizin gıda arz güvenliğinin sağlanması açısından küçükbaş üretiminin Türkiye’nin geleceği bakımından büyük önem taşıdığını söyledi.

Çelik, son dönemde üreticileri desteklemeye yönelik atılan adımları memnuniyetle karşıladıklarını belirterek Özellikle 2026-2028 döneminde toplam 150 bin baş küçükbaş hayvan dağıtımını öngören “Kırsalda Bereket Küçükbaşa Destek Projesi”’nin, küçükbaş üretiminin güçlendirilmesi ve kırsal işletmelerin büyütülmesi açısından önemli bir adım olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Üreticiye hayvan vermek başlangıçtır; asıl mesele, o üreticinin elindeki sürüyü büyüterek yıllarca üretime devam edebilmesidir” değerlendirmesi yapan Çelik, “Bugün üreticimizin ihtiyacı yalnızca hayvan sayısını artırmak değildir. Üreticimizin yeme, meraya, kaliteli damızlığa, uygun finansmana, sürü yönetimine, hayvan sağlığı hizmetlerine ve ürettiği ürünün gerçek değerini bulacağı güçlü bir pazara ihtiyacı vardır. Bu nedenle TÜRKYED olarak devletimizin destek politikalarının daha da güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

MERA ÜRETİCİNİN EN ÖNEMLİ GÜCÜDÜR…

Küçükbaş üretiminin sürdürülebilirliği açısından meraların etkin ve verimli kullanılmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Çelik, “Meralarımızı koruyarak üreticimizin kullanımına daha etkin şekilde açmalıyız. Bunun için her bölgede mera varlığı, taşıma kapasitesi ve otlatma dönemleri dikkate alınarak planlı ve kontrollü otlatma sistemi oluşturulmalıdır. Üretici mera kullanımında yalnız bırakılmamalı; mera ıslahı, su kaynakları ve altyapı çalışmaları devletimizin desteğiyle birlikte yürütülmelidir. Bu yaklaşımın hem meraların korunmasını hem de üreticinin yem maliyetlerinin düşürülmesini sağlayacağına inanıyoruz. Devletimizin kontrollü otlatma konusunda attığı ve atacağı adımları da sektörümüz adına önemli buluyoruz” dedi.

YEM VE KABA YEM MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ

Sürdürülebilir üretimden yana olduklarını her fırsatta dile getirdiklerini söyleyen Çelik “Biz daha fazla hayvan değil, daha fazla sürdürülebilir üretim istiyoruz. Çünkü üretici bugün aldığı hayvanı yüksek maliyetler nedeniyle yarın elinden çıkarmak zorunda kalırsa, verilen desteğin hedeflenen kalıcı faydaya ulaşması zorlaşacaktır. Bu nedenle; yem ve kaba yem maliyetleri düşürülmeli, meraların etkin ve kontrollü kullanımının önü açılmalı, çoban ve sürü yönetimi konusunda yeni destek modelleri geliştirilmeli, üreticinin kuzusunu ve oğlağını gerçek değerinde satabileceği güçlü bir pazar oluşturulmalı, destekler üretimin bütün aşamalarını kapsayacak şekilde geliştirilmelidir” dedi.

Muhabir: Cemil Cahit Saraçoğlu